Cele mai citite
 


Opt posturi de televiziune, sancţionate de CNA referitor la cazuri de sinucideri ale minorilor difuzate
vineri, 17 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis în şedinţa de joi sancţionarea a opt posturi de televiziune pentru nerespectarea cerinţelor de protecţie a minorilor referitor la cazuri de sinucidere difuzate.
Kanal D, Antena 1 şi Pro TV au fost amendate cu câte 10.000 de lei, Prima TV, B1 TV, Antena 3 şi Realitatea TV cu câte 5.000 de lei iar TVR 1 a fost somat.
"CNA a stabilit o serie de sancţiuni în cazul difuzării unei serii de materiale pe aproape toate posturile, materiale care se refereau la sinuciderile în rândul minorilor înregistrate în ultima perioadă. Diferenţierea care s-a făcut pleacă de la sancţiunile precedente în cazul Mădălina Manole, în care, tot aşa, s-au difuzat detalii legate de tehnica de sinucidere. (...) Data viitoare va exista o dezbatere în jurul unei propuneri de modificare a Codului, care ar putea înăspri condiţiile de difuzare a ştirilor privind sinuciderile în rândul minorilor", a declarat preşedintele CNA, Răsvan Popescu.
El a spus că important pentru Consiliu a fost să dea un semnal că nu va tolera acest mod de mediatizare în detaliu a acestor cazuri de sinucidere, care pot da idei şi altor adolescenţi cu aceleaşi probleme.
Potrivit CNA, toate posturile sancţionate sau încălcat prevederi conform cărora în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte. Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie. În cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ, avertizarea verbală a publicului este obligatorie. Radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale.
CNA a stabilit că, în plus, Kanal D, Antena 1 şi Pro TV nu au respectat prevederi conform cărora furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza, printre altele, imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.
Referitor la subiectul sinuciderilor de minori difuzate de posturile de televiziune Cristina Trepcea, membru al CNA, a propus o dezbatere publică.
"Eu propun dezbatere publică, cred că am putea avea succes să strângem împreună (...) toţi oamenii care ar avea ceva de spus, inclusiv părinţi de la asociaţii de părinţi (...), psihologi, sociologi, oameni care ar avea ceva de spus de la Ministerul Sănătăţii", a afirmat Trepcea.
Ea mai propune ca sinuciderile să nu fie prezentate ca ştiri cu imagini filmate. "Eu propun ca în interesul superior al copilului sinuciderile minorilor - eu aş spune sinuciderile în general - să nu fie prezentate ca ştiri cu imagini filmate, nu vor fi prezentate detalii de niciun fel în programele de ştiri, detaliile privind modul de sinucidere, modul de operare nu vor fi făcute publice în programele de ştiri", a adăugat Trepcea. AGERPRES /(AS - Iulia Petre)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii propune sancţiuni drastice pentru cei care agresează personalul medical Ministerul Sănătăţii (MS) propune sancţiuni drastice pentru cei care agresează personalul medical aflat în exerciţiul funcţiunii.
Postul B1 TV, amendat cu 10.000 de lei pentru 'prejudicii de imagine' aduse Ministerului Sănătăţii Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis în şedinţa de joi amendarea postului B1 TV cu 10.000 de lei în urma unei reclamaţii referitoare la "prejudicii de imagine" aduse Ministerului Sănătăţii (MS).
Ministerul Sănătăţii: DSP a aplicat primele sancţiuni în cazul copilului decedat la Spitalul din Curtea de Argeş Direcţia de Sănătate Publică Argeş a aplicat primele sancţiuni în cazul copilului de 7 ani decedat în Spitalul Municipal Curtea de Argeş, unitatea sanitară fiind amendată cu 10.000 de lei pentru management de caz defectuos, iar cei doi medici pediatri care au acordat asistenţă medicală şi au urmărit...
Dezbatere pe tema protecţiei copilului, la Sinaia Ploieşti, 7 aprilie /Agerpres/ - ”Drepturile copilului la nivel descentralizat” este tema unei dezbateri care se desfăşoară la Sinaia în perioada 29-31 martie şi la care participă reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, UNICEF şi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă...
CNCD, amenzi pentru Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit miercuri în şedinţa de soluţionare a petiţiilor, a decis aplicarea unor amenzi, Ministerului Sănătăţii - 2.000 lei - şi Ministerului Muncii - 2.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la drepturile...
Ministerul Sănătăţii vrea să pună în dezbatere publică un nou proiect de lege a malpraxisului Ministerul Sănătăţii intenţionează să pună în dezbatere publică, până la jumătatea acestui an, un nou proiect de lege a malpraxisului, informează un comunicat de presă al ministerului remis vineri AGERPRES.