Cele mai citite
 


Sălaj: Centru pentru boli rare, unic în România, la Zalău
vineri, 17 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un centru pilot de intervenţie personalizată în cazul persoanelor afectate de boli rare, unic în România, va fi inaugurat la finalul lunii iunie la Zalău, în prezenţa miniştrilor Sănătăţii din România şi Norvegia.
Centrul este realizat în cadrul proiectului iniţiat de Asociaţia Prader Willi România (APWR) - 'Parteneriat norvegiano-român (NoRo) pentru progres în bolile rare', în valoare totală de circa două milioane de euro.
"Lucrările se apropie de final, deschiderea oficială a Centrului Pilot de Referinţă pentru Boli Rare 'NoRo' fiind programată pentru data de 28 iunie. La eveniment au fost invitaţi Anne-Grete Strom-Erichsen, ministrul Sănătăţii din Norvegia, Attila Cseke, ministrul Sănătăţii din România, Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România, dar şi oficialităţi locale", a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedinte APWR, Dorica Dan.
'Parteneriat Norvegiano-Român (NoRo) pentru progres în bolile rare' este o iniţiativă care îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor afectate de boli rare din România, prin acces egal la diagnostic timpuriu, tratament de calitate şi servicii de reabilitare prin intermediul unei reţele complexe şi accesibile de facilităţi şi resurse.
Valoarea proiectului este de aproape două milioane de euro, din care 1.874.138 de euro este contribuţia Guvernului Norvegiei, 80.000 de euro provin de la Ministerul Sănătăţii român, 8.000 de euro de la Consiliul Judeţean Sălaj şi 12.000 de euro de la APWR. Consiliul Local Zalău a pus la dispoziţie clădirea unde va funcţiona centrul pentru boli rare.
Potrivit sursei citate, inaugurarea centrului pilot va fi urmată, pe 29 iunie, de Conferinţa 'Abordarea Europeană a bolilor rare', în cadrul căreia vor fi discutate modalităţile Comisiei Europene de a sprijini bolile rare şi implicarea organizaţiilor de pacienţi (EURORDIS) şi vor avea loc mese rotunde pe tema bolilor rare.
O boala rară este boala care afectează mai puţin de cinci persoane din 10.000. În România, frecvenţa bolilor rare este de 6-8%, la fel ca în restul ţărilor europene. Aceste boli afectează în ţara noastră aproximativ 1.300.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.250.000 de pacienţi nu au încă diagnosticul corect sau complet şi nici tratament şi îngrijire adecvată. AGERPRES/(A - Sebastian Olaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Miniştrii Sănătăţii din România şi Norvegia au plantat un copac la inagurarea centrului de boli rare Miniştrii Sănătăţii din România şi Norvegia, Cseke Attila şi Anne-Grete Strom-Erichsen, au plantat împreună un arbore în curtea primului centru pentru bolile rare din ţara noastră, inaugurat miercuri la Zalău, ca simbol al colaborării dintre cele două state în cadrul proiectului iniţiat de Asociaţia...
Sălaj: Asociaţia Prader Willi a inaugurat o universitate virtuală de boli rare O universitate virtuală având ca obiectiv informarea şi formarea de specialişti în domeniul bolilor rare a fost inaugurată marţi, la Zalău, în cadrul unui proiect mai amplu de parteneriat româno-norvegian, în valoare de circa două milioane de euro, iniţiat de Asociaţia Prader Willi România (APWR).
Sălaj: Unicul Centru pentru Boli Rare din ţară caută soluţii de finanţare Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare "NoRo" din Zalău, unicul de acest gen din România, caută, la trei luni de la inaugurare, soluţii pentru finanţarea unui centru rezidenţial pentru grupuri de pacienţi cu boli rare din întreaga ţară.
Fonduri suplimentare pentru Programul naţional de boli rare Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, şi ministrul norvegian al sănătăţii, Anne-Grete Strrm-Erichsen, au participat marţi la inaugurarea Centrului pilot de referinţă pentru intervenţie personalizată la persoanele afectate de boli rare, din Zalău, judeţul Sălaj, proiect finanţat din fonduri româno-norvegiene...
Sălaj: Pacienţii cu boli rare din România, între durere şi speranţă (reportaj) Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare "NoRo" din Zalău a oferit, în primul an de la înfiinţare, recuperare şi integrare prin diverse tipuri de terapii, dar şi activităţi socio-educative pentru circa 125 de copii cu boli rare din întreaga ţară, alături de informare şi consiliere pentru părinţii...
Sălaj: Un milion de euro pentru un centru destinat persoanelor cu boli rare Reabilitarea unei clădiri din Zalău, ce urmează să găzduiască Centrul pilot de referinţă pentru boli rare, va începe în luna martie şi va costa circa un milion de euro, bani ce provin în principal de la guvernul norvegian.