Cele mai citite
 


UNOPA: Persoanele seropozitive, discriminate de Parlament
vineri, 17 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Iniţiativa legislativă care prevede condamnări suplimentare pentru transmiterea virusului HIV este una discriminatorie, care nu va conduce decât la stigmatizarea şi excluderea socială a persoanelor seropozitive din România, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

UNOPA, Asociaţia Româna AntiSIDA (ARAS), Fundaţia Alături de Voi România (ADV), Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Centrul Român HIV-SIDA (CRHS), PSI Romania, organizaţii naţionale care promovează şi apără drepturile persoanelor seropozitive din România îşi exprimă dezacordul cu privire la adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege care prevede pedepse suplimentare pentru transmiterea HIV.
"Proiectul de lege respectiv este discriminatoriu în raport cu persoanele seropozitive din România, deoarece propune un tratament diferit în situaţia transmiterii infecţiei cu HIV, în raport cu transmiterea altor infecţii care pot avea urmări mai grave decat HIV şi care se pot transmite în acelaşi mod. Fără a susţine în nici un fel o persoană care ar transmite deliberat această infecţie, atenţionăm iniţiatorii proiectului de lege cât şi pe cei care l-au votat în Senat că adoptarea acestei legi dovedeşte faptul că nu cunosc că astăzi infecţia cu HIV este o boală cronică de lungă durată, pentru care există tratamente performante şi pentru care speranţa de viaţă a crescut foarte mult şi se apropie de speranţa de viaţă a persoanei neinfectate cu virusul HIV", explică reprezentanţii UNOPA.
Discriminarea reclamată se bazează pe faptul că există o serie de infecţii care au acelaşi mod de transmitere ca şi virusul HIV (virusurile hepatice, de exemplu), care sunt tratate diferit de textul de lege românesc, în condiţiile în care legislaţia europeană pedepseşte în mod egal transmiterea deliberată a unei infecţii cu transmitere sexuală.
Organizaţiile neguvernamentale semnatare consideră că trebuie sancţionate persoanele care transmit în mod intenţionat o infecţie, dar atrag atenţia că prin pedepsele speciale cuprinse în proiectul de lege nu se va ajunge decât la continuarea stigmatizării şi discriminării persoanelor seropozitive din România, iar ca efect al acestei politici integrarea socială a persoanelor seropozitive se va realiza mult mai greu şi va exista permanent pericolul excluderii sociale al acestei categorii de pacienţi.
'Solicităm parlamentarilor responsabili ca înainte de adoptarea în Camera Deputaţilor a legii să se consulte cu specialiştii din acest domeniu, cu organizaţiile neguvernamentale care luptă pentru combaterea HIV/SIDA în România şi să acţioneze în direcţia reparării acestor greşeli, care sunt prezente atât în Codul Penal în vigoare, cât şi în noul Cod Penal. Vom sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la încălcarea principiului nediscriminării de către actele normative amintite. De asemenea vom adresa o petiţie Parlamentului României, Instituţiei Prezidenţiale şi Avocatului Poporului pentru sesizarea efectului discriminatoriu al acestor legi la Curtea Constituţională' , a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Organizaţiile semnatare solicită Camerei Deputaţilor neadoptarea acestui proiect de lege, ca o dovadă a faptului că în România sunt respectate drepturile omului şi principiile de drept. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
Mureş: Campanie de prevenire a infectării cu HIV/SIDA, în penitenciare Fundaţia 'Alături de Voi' România - Centrul Mureş a iniţiat vineri la Penitenciarul din Târgu Mureş seria de campanii de informare, educare şi conştientizare a deţinuţilor cu privire la riscurile infectării cu HIV/SIDA, la infecţiile cu transmitere sexuală în rândul persoanelor private de libertate şi...
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA ("World AIDS Day") se marchează anual, la 1 decembrie, fiind inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA de la Londra.
Dolj: "Plantăm viaţa", campanie de prevenire a infecţiei cu HIV organizată de Spitalul de Boli Infecţioase Craiova La 25 de ani de la nedorită infectare nosocomială masivă a nou-născuţilor în România, luni, specialiştii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie 'Victor Babeş' din Craiova au atras din nou atenţia asupra importanţei aplicării măsurilor de prevenire a infecţiei cu HIV la toate vârstele...
Senat: Fără diferenţe bărbaţi-femei pe piaţa asigurărilor; Popa: Bărbaţii să muncească dublu, femeile să stea acasă Companiile de asigurări vor fi obligate să elimine din serviciile oferite diferenţele de preţ sau beneficii în funcţie de sexul clienţilor, începând din 21 decembrie, potrivit unui proiect de lege care a primit, marţi, raport de admitere de la Comisia senatorială pentru egalitate de şanse.