Cele mai citite
 


Spitalele ungare găsesc tot felul de trucuri pentru supravieţuire /Nepszabadsag/
luni, 27 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Budapesta, 27 iul /Agerpres/ - Pentru a-şi normaliza situaţia financiară, unele spitale din Ungaria folosesc trucuri ingenioase precum intrarea în inventar sau ocolirea listei de aşteptare prin plata din buzunar a serviciilor, multe din practici fiind ilegale, scrie ziarul ungar Nepszabadsag.

Cazul de la spitalul universitar din Kaposvar este deja arhicunoscut. Aici, o firmă privată a închiriat aparatura spitalului, bolnavii care aşteaptă luni întregi pentru un examen CT putând ocoli lista de aşteptare doar dacă se prezintă la această firmă, plătind un preţ imens faţă de cel obişnuit de la instituţiile finanţate de stat. În acest caz s-a demarat deja o anchetă, însă această practică este se pare răspândită la multe spitale din ţară. Cel mai folosit truc pentru completarea veniturilor este închirierea sălilor de operaţie, a dispensarelor şi a aparaturii de valoare, precum şi a serviciilor. Cu toate aceste invenţii, nu se reuşeşte decât colectarea în plus a cinci procente din venitul normal anual, deşi din finanţele spitalului lipsesc zece procente.

Toate spitalele încearcă să găsească câte o metodă de făcut bani. La Vac, de exemplu, a fost crescut numărul saloanelor pentru VIP iar mijloacele necesare sunt comandate de la furnizorul cel mai ieftin. Aici se renegociază continuu câte operaţii pot fi realizate săptămâna următoare, inventându-se şi o altă metodă şi anume, acelora aflaţi pe lista de aşteptare pentru o proteză coxală li se oferă să fie operaţi duminica următoare dacă sunt dispuşi să renunţe la locul pe lista cu finanţare publică şi sunt gata să plătească din buzunar 800-900.000 de forinţi (circa 3.400 euro). Iniţiativa nu s-a dovedit prea de succes, până acum doar o singură persoană anunţându-şi intenţia de a plăti din buzunarul propriu, spunea directorul spitalului. Ceva mai bine o duc cei de la spitalul din Berettyoujfalu/est/, unde cei peste 1.000 de bolnavi care vin anual din România contribuie cu ceva la ameliorarea situaţiei financiare. Românii din apropierea graniţei vin aici pentru diferite servicii medicale, de la obstetrică-ginecologie şi până operaţii pe tiroidă, spitalul încercând la rândul său să se adapteze nevoilor acestora prin oferirea unor servicii la nivel de hotel şi personal vorbitor de română, arăta directorul spitalului, Bulyovszky Istvan.

O modalitate inedită de economisire a fost aleasă de spitalul Bajcsy-Zsilinsky din Budapesta. Managerii spitalului intenţionează astfel ca în august să închidă pentru zece zile blocul operator. În caz că planul reuşeşte, spitalul va scăpa pentru puţină vreme de 12 bolnavi care au nevoie de tratament chirurgical şi ORL urgent şi de cheltuielile ocazionate de aceştia, trimiţându-i altor spitale din Budapesta. Directorul medical al spitalului Szent Janos Korhaz din Budapesta, Havas Szofia, a cerut explicaţii primarului Demszky Gabor legat de această practică inedită. O altă practică, mai puţin spectaculoasă, este aceea a înlocuirii procedurilor medicale moderne cu unele mai ieftine şi mai slabe calitativ. În multe săli de operaţii, spre exemplu, catgutul modern pentru suturarea plăgilor a fost înlocuit săptămânile trecute cu unul mai ieftin, existând şi unii manageri de spitale care deja interzic folosirea aparatelor de sutură, care în cazul unei intervenţii chirurgicale cresc cheltuielile cu 60-80.000 de forinţi (250-300 euro). Se întâmplă ca pentru fixarea fracturilor să fie folosită metoda plăcii îndoite, cu şuruburi, veche de zece ani.

Un director de spital de provincie afirma ruşinat, sub protecţia anonimatului, că în infuziile administrate în cazul bolnavilor cu chimioterapie nu mai sunt introduse cele mai noi preparate deja de multă vreme. Cine are nevoie, primeşte tratamentul la vreme, însă pe cel mai ieftin. Alegerea este simplă: ori bolnavul de cancer este plasat pe o listă de aşteptare ori i se administrează terapia, dar cu preparatele mai ieftine. Dacă se află acest lucru, medicul se poate aştepta la pedepse din partea Autorităţii de Control Sanitar. Această autoritatea a pus, de exemplu, capăt practicii de la Centrul de Stat de Sănătate, unde de la mame se cereau 5-10.000 de forinţi (18-36 euro) pentru anestezia la naştere. La Veszprem s-a găsit şi acolo o soluţie creativă. Pe baza unei instrucţii de la nivel de direcţie a spitalului, medicul şi femeia aflată pe cale să nască fixau în scris ce servicii medicale asigură doctorul în timpul său liber respectiv cât plăteşte acelui medic viitoarea mamă - contra chitanţă. Spitalul nu primea nimic din aceşti bani, însă doar acei medici puteau rămâne peste program în spital care aveau o astfel de înţelegere scrisă. Autoritatea de Control a pus capăt acestei practici, arătând că medicul şi femeia pe cale să nască se pot înţelege între ei, însă nu poate fi vorba de vreun contraserviciu. AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Eugen Nicolăescu: Vrem ca în 2016 medicina de familie să reprezinte 10% din totalul fondurilor sănătate Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, la postul B1TV, că doreşte ca la finalul mandatului, în 2016, medicina de familie să reprezinte 10% din total fonduri sănătate faţă de 6,4-6,8% cât este în prezent.
Fără reduceri salariale la Ambulanţa Suceava, 7 aug /Agerpres/ - Ambulanţierii sunt printre puţinii sanitari care îşi primesc integral drepturile salariale.
Protest al angajaţilor de la Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Craiova Craiova, 6 aug /Agerpres/ - Salariaţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova au protestat, joi, ca urmare a faptului că în urmă cu o zi au fost anunţaţi că începând cu această lună nu îşi vor mai primi decât salariul de bază şi sporul de vechime, pentru că instituţia nu mai are fonduri pentru...
Audit la Spitalul TBC Baia Mare Baia Mare, 5 aug /Agerpres/ - Noul director al Spitalului TBC Baia Mare, Sorina Pintea, este de părere că doar un audit realizat de specialişti va lămuri situaţia instituţiei medicale.
3.000 de pacienţi la un medic de familie, în Vâlcea Râmnicu Vâlcea, 5 aug /Agerpres/ - În judeţul Vâlcea există 3.000 de pacienţi la un medic de oraş, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Constantin Rădulescu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vâlcea.
Furnizarea gazului metan, sistată la spitalul din Zlatna Alba Iulia, 4 aug /Agerpres/ - Spitalul Orăşenesc din Zlatna a rămas de marţi fără gaz metan din cauza datoriilor de peste 60.000 de lei acumulate în ultimii ani către furnizorul regional.