Cele mai citite
 


Sănătatea preşedinţilor francezi, un subiect foarte sensibil /Le Figaro/
luni, 27 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 27 iul /Agerpres/ - Sănătatea şefilor de stat francezi este un subiect delicat, mai ales după ce cancerul lui Francois Mitterrand a fost ascuns pe parcursul celor 14 ani ai mandatului său, scrie cotidianul francez Le Figaro, trecând în revistă spitalizările preşedinţilor celei de-a cincea Republici.

Nicolas Sarkozy a fost internat în cel mai mare secret pe 21 octombrie 2007, la spitalul militar Val-de-Grâce din Paris, pentru o mică operaţie la gât. Această intervenţie chirurgicală n-a fost dezvăluită decât în ianuarie 2008 într-o carte consacrată Ceciliei, fosta soţie a preşedintelui Republicii, intitulată „Cecilia, faţa ascunsă a fostei prime doamne”.

Preşedintele a promis, în campania prezidenţială, să publice periodic buletine de sănătate: „Dacă voi fi ales, mă angajez să public un buletin despre sănătatea mea încă de la preluarea funcţiei, cel puţin de două ori pe an şi chiar de mai multe ori, dacă evoluţia stării mele de sănătate o va cere”, declarase el în mai 2007. La cinci zile după preluarea mandatului de preşedinte, Palatul Elysée a publicat un buletin sumar, asigurând că Sarkozy este „apt” să exercite funcţia de şef al statului. Apoi, în ianuarie 2008, secretarul general al Palatului Elysée, Claude Gueant, anunţa că buletinele vor fi publicate o dată pe an. Dar nu a existat niciun buletin în 2008. Pe 3 iulie a fost difuzat un buletin în care se spunea că analizele cardio-vasculare şi de sânge ale preşedintelui au fost normale.

Jacques Chirac a avut un accident vascular cerebral în septembrie 2005, pe când avea 72 de ani, fiind internat în secret, o săptămână, la Val-de-Grâce. Primul ministru, Dominique de Villepin, nu a fost anunţat decât a doua zi dimineaţa. Comunicatele oficiale au fost destul de generale, fiind destinate să liniştească opinia publică. Internat pe 2 septembrie, Jacques Chirac şi-a reluat îndatoririle de şef al statului pe 12 septembrie, fiind vizibil slăbit. De altfel, în 2003 circulaseră zvonuri despre dificultăţile auditive ale preşedintelui, dezminţite atunci de apropiaţi ai săi.

Fostul preşedinte al Republicii promisese în 1995 că va „furniza orice informaţie semnificativă asupra stării sale de sănătate”, dar a refuzat apoi să comunice periodic buletine de sănătate, în virtutea principiului respectului faţă de viaţa privată.

François Mitterrand, bolnav de cancer al prostatei din noiembrie 1981, i-a ordonat timp de 11 ani doctorului său personal, Claude Gubler, să falsifice buletinele de sănătate. Era un adevărat secret de stat. Numai în 1992 opinia publică a aflat că preşedintele a fost operat de cancer la prostată. Patru ani mai târziu şi la mai puţin de un an de la încheierea mandatului, François Mitterrand a murit de cancer. După 10 zile a apărut exploziva carte a lui Claude Gubler, intitulată „Marele secret”. Fostul medic personal al preşedintelui, concediat în 1995, dezvăluie că boala lui Mitterrand fusese descoperită în septembrie 1981. Doctorul afirmă chiar că, în 1994, preşedintele nu-şi mai putea îndeplini funcţiile.

Valery Giscard d'Estaing a promis să publice periodic buletinele sale de sănătate. În pofida acestei promisiuni, nu a făcut-o niciodată. Georges Pompidou, grav bolnav, a murit pe 2 aprilie 1974, în vârstă de 62 de ani, după mai puţin de cinci ani de mandat. Până la sfărşit şi în ciuda speculaţiilor, a păstrat secretul asupra „Bolii lui Waldenstrom”, un fel de cancer al sângelui. Văduva sa, Claude Pompidou, n-a dezvăluit numele bolii decât în 1982. Problema transparenţei în ceea ce priveşte sănătatea preşedinţilor a început să se pună imediat după moartea preşedintelui.

Generalul de Gaulle a fost internat, pe 17 aprilie 1964, timp de 15 zile, la spitalul Cochin, unde a suferit o operaţie de ablaţie a prostatei, îşi încheie cotidianul Le Figaro trecerea în revistă a cazurilor de preşedinţi francezi care au păstrat tăcerea asupra stării lor de sănătate. AGERPRES/ (Lelia Bretan)


Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Franţa: Procesul lui Chirac, sub semnul întrebării din cauza maladiei Alzheimer? Fostul preşedinte francez Jacques Chirac, în vârstă de 78 de ani, ar putea fi atins de maladia Alzheimer, ceea ce ar pune sub semnul întrebării capacitatea sa de a compărea în procesul de corupţie intentat împotriva sa şi care va începe în luna martie, scrie cotidianul The Independent de luni, făcând...
Nicolas Sarkozy promite 'transparenţă totală' în scandalul protezelor mamare PIP Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a promis 'transparenţă totală' în scandalul protezelor mamare produse de societatea franceză Poly Implant Prothese (PIP), care a luat o dimensiune mondială, informează miercuri AFP.
Întârzierea pensionării poate contribui la prevenirea demenţei /studiu/ Persoanele care îşi amână retragerea din activitate prezintă un risc mai scăzut de a face boala Alzheimer sau alte forme de demenţă, indică un studiu realizat în Franţa, prezentat luni la o conferinţă medicală internaţională organizată la Boston, transmite Associated Press.
Medicul generalist trebuie să se implice direct în tratamentul împotriva cancerului Preşedintele Nicolas Sarkozy a dezvăluit luni, la Marsilia, cele trei obiective ale Planului cancer II: dezvoltarea cercetării în vederea îmbunătăţirii asistenţei medicale, reducerea inegalităţilor şi reinserţia foştilor bolnavi de cancer, scrie săptămânalul L'Express.
Pierre Sarkozy, spitalizat în Ucraina, se pare că din cauza unei toxinfecţii alimentare Fiul cel mare al preşedintelui Nicolas Sarkozy, Pierre, a fost internat într-un spital din sudul Ucrainei, se pare că din cauza unei toxinfecţii alimentare. Pierre Sarkozy, cunoscut în lumea muzicală sub numele de DJ Mosay, era la Odesa, unde urma să cânte într-un club, scrie 20minutes.ch.
Înainte de întâlnirea cu Merkel, Sarkozy s-a dus la maternitate să-şi vadă fetiţa Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a dus de două ori sâmbătă dimineaţă la clinica La Muette să-şi vadă soţia, Carla Bruni-Sarkozy, şi pe fetiţa lor Giulia, care s-a născut miercuri.