Cele mai citite
 


Cseke Attila: Cele mai multe investiţii pentru spitale le-au făcut autorităţile Capitalei
sâmbătă, 18 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că după transferarea managementului asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale, cele mai multe investiţii, la un an de la descentralizare, le-a făcut Capitala, urmată de Cluj.
''În 2011 autorităţile Capitalei au investit cei mai mulţi bani pentru sănătate - 118.051.000 lei - urmate de cele din Cluj - 18.413.000 lei - şi cele din judeţele Bacău Ilfov, Prahova, Galaţi, Timiş, Iaşi şi Maramureş. La polul opus se află judeţele Olt, Vrancea, Teleorman, Călăraşi'', a spus ministrul.
Potrivit acestuia, descentralizarea nu a rezolvat în totalitate problema, dar a dus sistemul sanitar mai aproape de comunitate şi a dat posibilitatea comunităţilor locale să se implice în rezolvarea problemelor ce apar la nivel local.
În 2 iunie 2010, Executivul a aprobat, prin hotărâre de guvern, o listă de 373 de unităţi sanitare cu paturi pentru care se propunea transferarea managementului asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria municipiului Bucureşti.
''Pentru 370 unităţi sanitare dintre acestea au fost semnate protocoalele de predare-primire între Ministerul Sănătăţii şi consiliile judeţene, numai trei unităţi sanitare din judeţul Vrancea nu au fost preluate nici până în prezent'', a mai spus ministrul sănătăţii.
Potrivit acestuia, în urma descentralizării unităţilor sanitare către autorităţile publice locale, valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar a crescut semnificativ - de peste şase ori în ultimii trei ani.
Anul acesta, până la 31 mai, au fost cheltuiţi peste 105 milioane de lei din prevederi bugetare ale autorităţilor locale pentru sistemul local.
Ministrul Cseke Attila a subliniat că după descentralizare, fondurile alocate pentru reparaţii au crescut în 2011 faţă de 2010 cu 22%, iar pentru capitolul consolidări şi extinderi clădiri, fondurile au crescut şi ele semnificativ.
''În 2010, două judeţe - Olt şi Vrancea - au zero lei contribuţie pentru spitalele din judeţ'', a spus ministrul.
Ministrul Cseke Attila a prezentat, vineri, la un an după descentralizarea unităţilor sanitare şi trecerea acestora în administrarea autorităţilor locale, un Raport al contribuţiilor autorităţilor locale pentru unităţile sanitare.
Raportul a fost realizat pe baza datelor oficiale transmise de unităţile sanitare, prin direcţiile de sănătate publică şi confruntate cu datele de execuţie centralizate la Ministerul Finanţelor.
''Descentralizarea a fost o decizie corectă, binevenită şi care a produs efecte pozitive în multe judeţe. (...) Există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor în sănătate, dar sunt şi situaţii în care acestea preferă să investească mai mult în echipele de fotbal, de exemplu, decât în sănătatea concetăţenilor'', a declarat Cseke Attila.
În anul 2008, media naţională a sumelor investite pe cap de locuitor prevăzută de autorităţile locale a fost de doar 3,2 lei/cap de locuitor, cea mai mică rată de investiţie.
''În 2009, suma a crescut nesemnificativ, la 4,5 lei/cap de locuitor. În 2010 aveam înregistrată 12,6 lei medie naţională /cap de locuitor. La un an după descentralizare, în 2011, înregistrăm o creştere a mediei naţionale de investiţii/cap de locuitor la 16,1lei'', a adăugat ministrul sănătăţii.
În anul 2011, codaşe la prevederi bugetare alocate unităţilor spitaliceşti sunt Vrancea cu 70.000 lei, Teleorman cu 205.000 lei, Ialomiţa 340.000 lei, Călăraşi cu 519.000 lei, Dâmboviţa 533.000 lei, Vaslui 695.000 lei.
Începând de vineri, Ministerul Sănătăţii va face publică, pe pagina de web, lista cu investiţiile realizate de autorităţile locale din fiecare judeţ. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
Spitalul Caritas - singurul din Bucureşti care va fi reprofilat Spitalul Caritas este singurul spital din Bucureşti care va fi reprofilat, urmând să devină cămin de bătrâni.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
ANOFM: Peste 8.300 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 27 ianuarie - 2 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 8.377 locuri de muncă vacante pentru perioada 27 ianuarie - 2 februarie, cu 595 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.
ANOFM: Peste 7.300 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 10 - 16 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 7.380 locuri de muncă vacante pentru perioada 10 - 16 februarie, cu 1.211 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.