Cele mai citite
 


Dr. Irinel Popescu: Rata de consimţământ al populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul UE
sâmbătă, 18 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Profesorul Irinel Popescu, şeful Institutului Clinic Fundeni, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în România rata de consimţământ al populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul Uniunii Europene, însă potenţialul nu este exploatat corespunzător în lipsa coordonatorilor de transplant, fiind nevoie de 12 astfel de specialişti.
"Aici, după părerea mea, e nevoie de un plan naţional mai susţinut. Dacă mă întrebaţi cam câţi coordonatori ar fi nevoie, aş spune 12, pentru că sunt 12 unităţi acreditate din care se pot face prelevări (de organe - n.r.). Şi fiecare dintre aceste unităţi de terapie intensivă ar trebui să aibă câte un coordonator de transplant. (...) Analizând cele două cauze majore, rata de consimţământ al familiei - care este la nivelul mediei europene - şi câţi donatori potenţiali ar fi în aceste centre, în această a doua componentă încă este de lucru şi aici rolul coordonatorilor de transplant ar fi important", a arătat dr. Irinel Popescu.
Şeful Institutului Fundeni a precizat că trebuie lucrat la colaborarea cu aceste unităţi acreditate pentru prelevarea de organe, iar coordonatorul de transplant să fie o persoană dedicată, care se ocupă doar cu identificarea potenţialilor donatori, cu anunţarea lor în sistemul naţional şi, bineînţeles, cu efectuarea prelevării acolo unde familia este de acord.
Potrivit profesorului, în România, media este de patru donări la 1 milion de locuitori, iar în Uniunea Europeană este de 15 donări la un milion de locuitori.
Prof. dr. Radu Deac, unul dintre organizatorii celei de-a VII-a ediţii a Congresului "Romtransplant" care se desfăşoară la Târgu Mureş, a precizat că în ciuda existenţei a doar opt coordonatori de transplant în ţară numărul transplanturilor a crescut în România faţă de ceea ce a fost până anul trecut.
"Important este că numărul donatorilor a crescut, de exemplu la transplantul de ficat au ajuns la 292 de transplanturi, ceea ce pentru România este mult, este la nivelul oricărui centru de vârf din lume. (...) La Târgu Mureş s-au făcut şapte transplanturi de la începutul acestui an, mai mult decât în aceeaşi perioadă din alţi ani", a arătat dr. Deac.
A VII-a ediţie a Congresului "Romtransplant" reuneşte la Târgu Mureş cei mai buni specialişti în domeniul transplantului din ţară.
Congresul este organizat de Asociaţia Naţională "Romtransplant", de Agenţia Naţională de Transplant, împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Centrul Medical Nova Vita. AGERPRES/ (A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
Dr. Victor Zota: Au fost 115 donatori reali anul trecut - o scădere cu 20% faţă de 2014 Coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, a declarat, joi, că în anul 2015 au fost 115 donatori reali, adică o scădere cu 20% faţă de anul 2014.
Dr. Victor Zota: România trebuie să aibă un număr mai mare de coordonatori de transplant În România s-au efectuat până în prezent peste 2.500 de transplanturi renale, în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea, peste 350 de transplanturi hepatice în Institutul Clinic Fundeni, peste 500 de transplanturi medulare, peste 50 de transplanturi cardiace...
Irinel Popescu: Trebuie un efort organizatoric care să permită spitalelor să contribuie la creşterea numărului de donatori de organe Profesorul universitar doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, crede că românii au o atitudine pozitivă privind donarea de organe pentru transplanturi, dar că trebuie un efort organizatoric pentru ca mai multe spitale din România...
Dr. Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean de la Timişoara, principalul furnizor de organe prelevate din ţară (interviu) Timişoara, 3 mar /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Timişoara, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care spune că numărul record de prelevări de organe care se efectuează în acest...