Cele mai citite
 


Costul donării de organe în mai multe părţi ale lumii /The Guardian/
marţi, 28 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Londra, 28 iul /Agerpres/ - În contextul în care în Marea Britanie din ce în ce mai multe voci cer plătirea donatorilor de spermă şi ovule pentru a evita criza donatorilor şi a preveni „turismul de fertilizare”, cotidianul britanic The Guardian face o panoramă a cât costă donarea de sânge, de spermă, ovule, rinichi sau alte părţi ale corpului în alte părţi ale lumii.

În ceea ce priveşte donarea de sânge, spre deosebire de Marea Britanie în care există tradiţia ca locuitorii săi să doneze sângele din datorie civică, în Germania se oferă echivalentul a 20 de lire sterline pe donaţie, în timp ce în SUA, cele 400 de centre de recoltare a sângelui contra cost plătesc donaţia cu o sumă variind de la 9 la 35 de dolari. Tot în SUA, unele centre medicale oferă 50 de dolari pentru fiecare donaţie de trombocite.

Tot în SUA, în 2005, un centru medical din California a plătit studenţilor 200 de dolari pentru 50 de centimetri cubi de măduvă, în timp ce pentru o procedură de 4 zile menită prelevării de celule albe, a fost plătită suma de 750 de dolari.

În ceea ce priveşte rinichii, recent, un suspect într-o anchetă de corupţie din New Jersey a povestit unui reporter sub acoperire că făcea trafic cu organe de peste 10 ani şi că preţul pentru un rinichi era de 150.000 de dolari, deşi donatorilor - în special din ţări sărace, cum ar fi India şi Pakistan - li se oferea doar 1.000-2.000 de dolari pentru organul care era vândut pe bani mulţi în Occident.

În ceea ce priveşte donarea de spermă, în România, unde plata donatorilor este legală, o clinică din Timişoara plăteşte echivalentul a 35 de lire sterline pe donaţie, ceea ce a determinat 100 de muncitori mecanici de la o fabrică din Câmpulung să ceară să doneze spermă unei clinici de fertilizare pentru a reduce din datoriile companiei. În SUA, un donator poate primi la o donaţie între 40 şi 120 de dolari, însă există mai multe condiţii: bărbatul trebuie să aibă sub 45 de ani, să nu fi suferit de boli psihice, dă nu ia droguri să nu aibă cazuri de cancer în familie. Unele bănci de spermă acceptă doar donaţii de la bărbaţi cu peste un anumit IQ.

Potrivit Lisei Jardine, directoarea Autorităţii pentru fertilizare Umană şi Embriologie din Marea Britanie, dacă donatoarele de ovule ar urma să fie plătite în Marea Britanie, acestea ar putea primi o sumă echivalentă cu costul unui ciclu de fertilizare, în jur de 3.000 de lire sterline. In India, unde piaţa nu este atât de reglementată, un ovul poate fi vândut pentru o sumă între 500 şi 7.000 de lire, depinde de cât de etică este clinica respectivă şi cât de educată este donatoarea. Cele mai multe donatoare trebuie să aibă între 18 şi 30 de ani şi să ia medicamente ce stimulează hormonii, înainte să le fie prelevate între 10 şi 15 ovule sub anestezie.

În ceea ce priveşte părul, confecţionerii de peruci din Marea Britanie plătesc sume bune pentru achiziţionarea lui. Principalul cumpărător din acest domeniu, Banbury Postiche, plăteşte 3 lire pentru o uncie de păr cu lungimea de 6-12 inch şi 5 lire pentru uncia de păr de peste 12 inch.

În multe alte ţări însă sumele primite de femei pentru vânzarea părului sunt mult mai mici şi multe femei sunt păcălite. Cântăreaţa pop Jamelia a declarat că nu va mai purta niciodată extensii de păr uman după ce a călătorit în India şi Rusia să vadă cum decurge acest comerţ pentru un documentar BBC, la începutul acestui an. AGERPRES / (Ana Bîgu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Un rinichi pentru un iPhone: Atunci când organismul devină marfă /Die Presse/ Un scandal legat de transplantul de organe a 'zguduit' Germania la începutul acestui an: medici dintr-o clinică din Leipzig le puneau pacienţilor diagnostice mai grave pentru ca aceştia să avanseze pe lista de aşteptare pentru obţinerea unui rinichi de la donatori. Nu se cunoaşte ce a constituit un imbold...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...
Timiş: O nouă prelevare de organe la Timişoara La Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a avut loc, în noaptea de luni spre marţi, o nouă prelevare de organe de la un tânăr de 18 ani din Arad, care suferise un accident rutier la finele săptămânii trecute.
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Cel mai tânăr donator de organe din Marea Britanie a trăit doar 100 de minute Un nou-născut, care a venit pe lume cu o boală foarte rară şi a trăit doar 100 de minute, a devenit cel mai tânăr donator de organe din Marea Britanie, relatează EFE, citând presa de joi din această ţară, potrivit căreia, rinichii micului Teddy Houslton au fost prelevaţi de medicii de la Spitalul Universitar...