Cele mai citite
 


'Almorexant', un medicament revoluţionar împotriva insomniei /Le Temps
miercuri, 29 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Somnul, Depresia
 

Berna, 29 iul /Agerpres/ - Nevoia de a dormi diferă în mare măsură de la un individ la altul. Napoleon spunea că un bărbat doarme şase ore, o femeie şapte, iar un "idiot", opt. Diferenţele sunt considerabile la animale, de la 1,9 ore o girafă la 19,9 ore pentru un liliac, scrie ziarul elveţian Le Temps.

Multa vreme, stiinta s-a straduit sa dezvolte o teorie convingatoare privind aceasta faza esentiala de recuperare. Deoarece somnul serveste la asimilarea si consolidarea experientelor traite, precum si la înregistrarea amintirilor, a declarat profesorul Thomas Szucs, responsabil cu economia medicala la Universitatea din Zurich, cu ocazia prezentarii companiei BB Biotech. Cu toate acestea, o parte considerabila din populatie sufera de tulburari de somn, între 8,5 si 24,3%, în functie de studii. Efectele insomniei nu se limiteaza la eficienta redusa la locul de munca sau la o stare mai accentuata de iritare. Diabetul, riscul de accident vascular, obezitatea, afectiunile cardiovasculare si multe alte riscuri însotesc aceasta problema de sanatate publica. Costul direct al insomniei atinge 15 miliarde de dolari (15,9 miliarde de franci) în Statele Unite, iar costurile indirecte sunt de 50 miliarde de dolari.

Provocarea terapeutica este explicata de profesorul Szucs astfel: deoarece insomnia influenteaza maladia Parkinson, depresia, epilepsia, dementa si astmul, un medicament bun împotriva insomniei va influenta pozitiv toate aceste boli.

Industria farmaceutica a propus în anii 1950 tratamente bazate pe ipoteza unui creier inactiv în timpul noptii. Era epoca barbituricelor, apoi a fost aceea a benzodiazepinelor, mai sigure si cu actiune de scurta durata, dar aveau efecte secundare si prezentau un risc de dependenta. Primul medicament contra insomniei este în prezent Stilnox de la Aventis, care are o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro (3 miliarde de franci). Originalitatea acestui medicament consta în faptul ca se asociaza selectiv cu receptorii cerebrali care se presupune ca sunt responsabili de activitatea hipnotica.

Grupul elvetian de biotehnologie Actelion propune a solutie promitatoare, cu Almorexant. Este o inovatie majora deoarece utilizeaza cai complet diferite de cele ale produselor existente. El vizeaza orexinele, care sunt modulatori ai neuropeptidelor (proteine fabricate chiar de creier) si sunt produse în hipotalamus.

Aceasta solutie, daca testele vor fi concludente, va oferi doua progrese enorme, absenta dependentei si mentinerea ciclului de recuperare nocturna. Nu numai ca pacientul va dormi mai mult timp, dar dimineata se va simti cu adevarat odihnit. Istoria acestei molecule, ale carui teste urmeaza sa fie publicate înainte de sfârsitul acestui an, este foarte originala. Aceasta molecula miracol fost descoperita cu ocazia unor cercetari asupra tulburarilor de pofta de mâncare la un câine. Animalul avea tendinta de somnolenta. Proiectul „orexina” a debutat în 1999 la Actelion prin clonarea si cultivarea celulelor care exprima receptorii de origine animala si umana, potrivit companiei.

Almorexant blocheaza deci procesul de veghe si are avantajul de a produce un somn „natural”.

Aceasta mica molecula poate, de asemenea, sa schimbe complet dimensiunea grupului elvetian de biotehnologie din Basel. Actelion este deja liderul biotehnologiei europene. Valoarea întreprinderii se poate dubla, potrivit analistilor financiari. Unii evalueaza cifra de afaceri la peste 3 miliarde de franci. Altii, precum Kepler, sunt mai sceptici dupa numeroasele insuccese farmaceutice din acest sector. Brokerul avertizeaza împotriva riscului testelor de siguranta a produsului si al provocarii comerciale. El prevede o cifra de afaceri de 100 milioane de franci în 2015, pentru un cost de 100-250 euro pe pacient si pe an. AGERPRES/(Elena Dumbrava)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Unele somnifere ar putea creşte riscul de Alzheimer (studiu) Utilizarea pe termen lung a unor somnifere sau medicamente împotriva anxietăţii din familia benzodiazepinelor (tranchilizante minore) poate creşte semnificativ riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui studiu franco-canadian publicat miercuri, informează agenţia AFP.
TULBURARILE DE SOMN Somnul este o stare fiziologica periodica, reversibila, caracterizata prin pierderea de constienta, asociata cu scaderea perceptiei stimulilor auditivi si vizuali, incetinirea functiilor vitale (respiratie, ritm cardiac), relaxarea musculaturii, scaderea temperaturii corpului cu 0,5 grade celsius...
Se înfiinţează prima asociaţie a pacienţilor care se suferă de tulburări de somn Bucureşti, 25 ian /Agerpres/ - Prima asociaţie de pacienţi care suferă de tulburări ale somnului - Asociaţia Naţională de Somnologie - a fost înfiinţată de Sănătatea Media Group şi are ca principal scop informarea şi sprijinirea persoanelor cu tulburări de somn: sforăit, sindrom de apnee în somn, apnee...
Insomnia Intr-o enumerare a motivelor pentru care oamenii merg la medic, insomnia se situeaza imediat dupa raceala , tulburarile digestive si durerile de cap.
GfK(studiu): Insomnia, locul 2 după răceală între cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global Jumătate din populaţia globului spune că a suferit de răceală în ultimele 12 luni şi peste un sfert dintre cei chestionaţi acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului, potrivit rezultatelor unui studiu online realizat de GfK, remis miercuri AGERPRES.
Cum tratam insomnia cu ajutorul alimentelor Insomnia este o afectiune care se manifesta prin perturbari ale somnului: incapacitatea de a adormi, sau trezirea dupa un scurt episode de somn si inabilitatea de a adormi din nou. Insomnia influenteaza starea psihica, productivitatea, puterea de concentrare. Printre efectele insomniei se numara...