Cele mai citite
 


Un fost rival al lui Papandreou devine piesa grea a executivului grec
sâmbătă, 18 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fostul ministru al apărării Evangelos Venizelos a devenit noul om forte al guvernului grec, fiind desemnat vineri ministru de finanţe şi vicepremier cu ocazia unei remanieri menite să faciliteze adoptarea unui plan de austeritate crucial pentru această ţară din zona euro, scrie AFP.
Premierul Giorgos Papandreou l-a numit pe Venizelos, 54 de ani, ca nou ministru de finanţe în locul lui Giorgos Papaconstantinou şi vicepremier alături de actualul titular al postului, Theodoros Pangalos, care a fost menţinut, a anunţat un purtător de cuvânt al executivului elen vineri.

Venizelos, care a încercat fără succes să câştige şefia partidului socialist împotriva lui Papandreou în 2007, devine astfel noua piesă grea a unui guvern restrâns în care numărul de secretari de stat a fost redus. Originar din cel de-al doilea oraş al ţării, Salonic /nord/, acest constituţionalist care şi-a făcut o parte din studii în Franţa a condus pregătirile din Grecia pentru Jocurile Olimpice din 2004.

Papaconstantinou, artizan al reformelor de austeritate şi al planului de sprijin european pentru Grecia rămâne în componenţa guvernului, însă de acum înainte se va ocupa de portofoliul Mediului, un post mult mai puţin expus.

Plecarea lui Papaconstantinou din funcţia sa era aşteptată, în contextul în care acesta era criticat de aleşii din partidul socialist aflat la putere pentru că a impus în ritm de marş forţat austeritatea grecilor pentru a obţine ajutorul financiar de la UE şi FMI.

Pe de altă parte, noul ministru de externe al guvernului este Stravos Lambrinidis, 49 de ani, care a fost şeful grupului parlamentar socialist grec din PE şi un apropiat al lui Papandreou. Un alt apropiat al primului ministru, Panos Beglitis, până acum secretar de stat pentru apărare, îl înlocuieşte pe Papaconstantinou în funcţia de ministru al apărării. Doi membri ai echipei precedente care au condus reforme dificile, ministrul sănătăţii Andreas Loverdos şi secretarul de stat pentru muncă Giorgos Koutroumanis şi-au văzut portofoliile consolidate, în timp ce un fost profesor de sănătate publică de la London school of Economics Elias Mossialos a devenit noul purtător de cuvânt al guvernului.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Eugen Nicolăescu: Raed Arafat a fost numit secretar de stat şi prim adjunct al ministrului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat sâmbătă că dr. Raed Arafat a fost numit secretar de stat şi prim adjunct al ministrului Sănătăţii.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Cepoi: Păcatul sistemului de sănătate este că fiecare ministru a început o reformă şi niciuna nu s-a finalizat Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, marţi, la preluarea mandatului, că va continua proiectele pe care le-a început la MS în calitate de secretar de stat, o prioritate fiind legea sănătăţii, şi a recunoscut că noua sa funcţie reprezintă cea mai grea sarcină.
Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011...
Vasile Cepoi - ministrul Sănătăţii (biografie) Dr. Vasile Cepoi a fost învestit luni ministru al Sănătăţii în Cabinetul Ponta.
Alexandru Rafila, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii prezent maine la Pharma Forum Bucuresti Pharma Business Solutions are plăcerea de vă anunţa participarea Conf. Dr. Alexandru Rafila, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, la dezbaterile celei de-a V-a ediţii a conferintei Pharma Forum Bucuresti.