Utilizarea de rutină a antibioticelor în fermele de animale ameninţă sănătatea umană
sâmbătă, 18 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pe măsură ce Europa şi SUA înfruntă ameninţarea organismelor rezistente la antibiotice, fermierii din Marea Britanie au crescut substanţial în ultimul deceniu folosirea medicamentelor pasibile de a dezvolta tulpini letale, slăbind astfel puterea medicinii umane de a vindeca bolile, informează ziarul britanic The Independent în ediţia de vineri.
Trei clase de antibiotice evaluate drept "deosebit de importante în medicina umană" de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ - cefalosporinele, fluouroquinolonele şi macrolidele - au crescut ca utilizare de până la opt ori în populaţia de animale, în ultimul deceniu. În aceeaşi perioadă, numărul de animale a scăzut, cu 27% la porcine, 10% la bovine şi 11% la păsări.

Experţii spun că agricultura intensivă, în care mii de animale sunt crescute în condiţii de aglomerare, generate de presiunea preţurilor impuse de marile lanţuri de supermarketuri, face ca infecţiile să se răspândească mai rapid iar nevoia de antibiotice să fie mai mare. Utilizarea pe scară largă a antibioticelor în fermele de animale este recunoscută drept favorizând major dezvoltarea de bacterii rezistente la ele. Luna trecută, oamenii de ştiinţă britanici au identificat un nou tip de stafilococ auriu rezistent la meticilină /MRSA/ în lapte - pentru prima dată când un organism rezistent a fost găsit la animale de fermă în Marea Britanie. Deşi acest organism poate fi distrus prin pasteurizare, există temeri că s-ar putea răspândi de la bovine la om.

Gene rezistente pentru forme toxice de E.coli pot sări de la animal la tulpini umane. Focarul unei virulente tulpini a E.coli rezistente la antibiotice, în Germania, luna trecută, care a provocat moartea a 39 de persoane şi spitalizarea a peste 3.300, a fost pus pe seama excesului de antibiotice în fermele de animale.

Această evoluţie subliniază ameninţarea globală a răspândirii unor organisme netratabile. Se estimează că aproximativ 25.000 de persoane mor în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza unor infecţii bacteriene rezistente la antibiotice, potrivit OMS.

''Health Protection Agency'' /HPA/ din Marea Britanie publică vineri cele mai recente cifre care arată o creştere accentuată a bacteriilor rezistente la carbapeneme, un nou tip de antibiotic puternic, despre care se spune că este o "preocupare globală de sănătate publică". Primele organisme rezistente au fost identificate în 2003 şi până în 2007au existat mai puţin de cinci cazuri pe an. În 2011, 657 de cazuri au fost identificate până în mai, de două ori mai mult decât totalul pentru 2010. La unii pacienţi au provocat o septicemie fatală.

HPA, Agenţia Europeană pentru Medicamente /EMA/ şi oameni de ştiinţă independenţi au avertizat cu privire la legătura dintre utilizarea cefalasporinelor moderne şi incidenţa MRSA. Utilizarea medicamentelor a fost legată şi de apariţia la animalele de fermă a unor organisme rezistente, printre care E.coli şi salmonella. Mark Holmes, lector în domeniul medicinii veterinare la Universitatea din Cambridge, care a condus cercetarea privind noul tip de MRSA, a declarat: "Cefalosporinele sunt unele dintre cele mai eficiente şi mai moderne antibiotice, masiv utilizate în fermele de animale. Poate că ar trebui să revenim doar la utilizarea lor la om''.

Norvegia, Danemarca şi Suedia practică controale stricte cu privire la utilizarea antibioticelor în fermele de animale, necesitând un diagnostic specific ce trebuie efectuat prin teste de laborator pentru a arăta care antibiotic este necesar. Dar în Marea Britanie, astfel de medicamente sunt folosite în mod obişnuit la vaci pentru a preveni mastita, o infecţie a ugerului, care apare mult mai frecvent la animalele intens mulse.

"Suntem singura ţară din UE care permite companiilor farmaceutice să comercializeze direct antibiotice către fermieri. Cred că este nerezonabil ca autorităţile să se aştepte ca oamenii să-şi restricţioneze utilizarea", a afirmat Holmes. "Există 18.000 de producătorii de lactate şi mulţi de abia îşi câştigă existenţa, astfel că a arăta spre ei şi a spune opriţi utilizarea antibioticelor este ridicol. Autorităţile ar trebui sa fie mai pregătite să intervină, trebuie să se gândească bine la cum putem proteja împotriva generării de tulpini rezistente la antibiotice", a precizat el.

''Soil Association'' a cerut să se pună capăt utilizării de rutină a antibioticelor în fermele producătoare de lactate şi introducerea unor teste complete pentru MRSA la animalele de fermă, lucrătorii agricoli, lapte şi carne.

Richard Young, consilier de politică pentru asociaţie, a declarat că utilizarea tot mai mare a antibioticelor a fost determinată de cerinţele nefireşti ale agriculturii intensive. "Problema de bază este că supermarketurile văd animalele drept nişte rotiţe într-un proces industrial major. Marjele de profit sunt incredibil de strânse. Cele mai multe dintre aceste probleme pot fi evitate având sisteme mai puţin intensive, astfel încât animalele să fie sănătoase în mod natural", a afirmat el.

Oamenii de ştiinţă au avertizat cu privire la rezistenţa la antibiotice timp de decenii, dar problema a devenit acută în contextul în care livrarea de noi medicamente s-a redus substanţial. Cu prilejul unui briefing al OMS de luna trecută, s-a avertizat că folosirea nesăbuită de antibiotice ar putea întoarce lumea la era pre-antibioticelor, când infecţiile nu răspundeau la tratament.

Un proiect de lege a fost introdus joi în Senatul SUA pentru a încuraja dezvoltarea de noi antibiotice pentru combaterea infecţiilor rezistente la medicamente.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă o ameninţare enormă la adresa sănătăţii la nivel mondial", a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizaţiei sale pe această temă.
Specialist: Excesul de antibiotice duce la rezistenţă bacteriană Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se utilizeze patru clase de antibiotice - fluorochinolonele, cefalosporinele de generaţia 3 şi 4, macrolidele şi glicopeptidele - care au un risc mare dacă sunt folosite şi la om şi animale, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, conf. dr. Gabriel Popescu...
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
O nouă tulpină de stafilococ auriu, detectată la vaci şi la om O nouă tulpină de stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină a fost descoperită la vaci de lapte şi la om în Marea Britanie şi Danemarca, potrivit unui studiu publicat vineri în revista britanică The Lancet Infectious Diseases - informează AFP.
Rezistenţa la antibiotice - o problemă urgentă la nivel mondial Ziua Mondială a Sănătăţii, care se marchează pe 7 aprilie, atrage atenţia, în acest an, asupra consumului exagerat de antibiotice.
ECDC: Peste trei milioane de pacienţi contractează infecţii în spitalele din Europa în fiecare an În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informează Reuters.