Cele mai citite
 


AFP: Ţigara, ''pe banca acuzaţilor'', în România şi în Balcani
luni, 20 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
''Există un loc pentru fumători ?'', întreabă un client într-un restaurant din Bucureşti. Ospătarul zâmbeşte, apoi spune: ''Nu vă neliniştiţi, puteţi fuma oriunde''. Cu toate acestea, chiar dacă în barurile din România încă se fumează, ideea de a interzice fumatul în aceste localuri câştigă teren, ca şi în alte ţări din Balcani, scrie într-un comentariu duminică agenţia France Presse.
O deputată a opoziţiei social-democrate /PSD/, Manuela Mitrea, a propus în luna februarie a.c. interzicerea fumatului în toate spaţiile publice, precum restaurantele, barurile şi discotecile. Propunerea este în discuţie în Parlament.
Potrivit unei anchete din 2009 a Ministerului Sănătăţii, 46 % dintre români sunt în favoarea interzicerii fumatului în toate spaţiile publice, inclusiv cluburi şi baruri /43 % împotrivă/ şi 57 % în restaurante.
''Percepţia generală este că românii se opun interzicerii fumatului în locurile publice, dar studiile arată că majoritatea lor vor'' această interdicţie, a declarat pentru AFP Magda Ciobanu, specialist în pneumologie de la Institutul Marius Nasta.
A scăzut totodată numărul de fumători: în 2009, 28 % dintre românii de peste 15 ani fumau zilnic, faţă de 36 % în 2003.
''Mi se pare imperativ faptul de a urma în România exemplul altor ţări din Europa'', a explicat dna Mitrea pentru AFP.
Legislaţii din ce în ce mai drastice care restrâng fumatul în baruri au fost adoptate în Republica Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Germania, Danemarca, Franţa, Italia, Norvegia. În Balcani, Turcia a deschis în 2009 calea cu o interzicere totală bine respectată.
''Proiectul meu de lege nu interzice fumatul în general. Fiecare are dreptul să facă ce vrea cu viaţa lui, dar nu este normal ca o persoană care fumează să-i îmbolnăvească pe nefumătorii din jurul său'', a insistat deputata social-democrată.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, circa 600.000 de nefumători mor anual în lume ca urmare a expunerii lor pasive la fumat.
''Deoarece legile sunt bine aplicate în ţările din vechea Europă, lobby-ul tabacului se îndreaptă spre ţările unde aplicarea legilor este mai slabă şi se constată o deplasare a sa spre Est'', a declarat pentru AFP Kristina Mauer-Stender, directoarea programului OMS privind controlul asupra fumatului.
În barurile şi discotecile din România se bea, se dansează şi se vorbeşte ''într-un fum gros de-l tai cu cuţitul'', afirmă Stephane Luçon şi Mara Nicolescu, un cuplu franco-român.
Restaurantele au obligaţia de a propune spaţii pentru nefumători, dar nu fac aceasta. Unii patroni de baruri nu se opun interzicerii fumatului. ''Nu este uşor să lucrezi tot timpul într-un mediu plin de fum. Din cauza gudronului care se depozitează, echipamentele de sonorizare se degradează mult mai repede'', a explicat pentru AFP Gabi din Bucureşti, care preferă să-şi păstreze anonimatul, pentru a nu-i ofensa pe clienţii săi fumători. Ca şi alţii, el se teme că o eventuală lege va fi prost aplicată.
Bătălia se anunţă a fi una de durată. Pe 8 iunie, senatorii români au adoptat proiectul de lege, dar introducând în el un amendament care permite fumatul în baruri şi restaurante cu o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi. Dna Mitrea speră că amendamentul respectiv va fi suprimat de Camera Deputaţilor, care ar putea examina în toamnă textul de lege.
''În toate ţările a fost greu şi nu s-a făcut totul peste noapte'', ci la capătul unei activităţi îndelungate de pregătire, apoi aplicare, a subliniat dna Mauer-Stender.
În absenţa unei pregătiri adecvate, o astfel de măsură poate eşua, ca în Bulgaria, a afirmat dna Mauer-Stender, precizând că, în Albania şi în Grecia, aplicarea legii a fost cea care a dat greş.
Dar în Balcani, unde rata tabagismului este una dintre cele mai ridicate din Europa, după Rusia sau Ucraina, potrivit OMS, lupta împotriva fumatului înregistrează progrese.
Croaţia a redus drastic spaţiile pentru fumători, Macedonia a interzis fumatul în cafenele şi restaurante, luând exemplul Turciei, de la care - se spune - vine expresia ''a fuma ca un turc''.
Implicarea liderilor politici de rang înalt, precum premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, este ''foarte importantă'', subliniază Mauer-Stender.
Contactat de AFP, Ministerul român al Sănătăţii, n-a dorit să comenteze proiectul de lege al deputatei Manuela Mitrea.AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Dr. Florin Mihălţan: Modificările legii privind fumatul trebuie introduse rapid Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, susţine că propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 privind fumatul trebuie rapid introdusă pentru că este o lege învechită, care nu protejează fumătorul pasiv.
Premii OMS pentru Coaliţia România Respiră şi deputatul Aurelia Cristea Coaliţia România Respiră şi deputatul Aurelia Cristea au primit luni, la sediul Ministerului Sănătăţii, premii din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru eforturile susţinute şi rezultatele în adoptarea legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise.
Societatea Română de Pneumologie cere interzicerea fumatului în spaţiile publice închise Societatea Română de Pneumologie solicită adoptarea unor prevederi legislative prin care fumatul să fie interzis în spaţiile publice închise, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, precum şi în locurile de joacă pentru copii şi în spaţiile în care se practică sportul, a declarat joi preşedintele Societăţii...
De Ziua internaţională împotriva fumatului s-au testat peste 150 de persoane Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" în colaborare cu Societatea Studenţilor Medicinişti au organizat marţi, acţiunea 'STOP! Cu plămânii la control!'.