Cele mai citite
 


Medicii plătiţi cu onorarii menţin în funcţiune sistemul medical german
joi, 30 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Berlin, 30 iul /Agerpres/ - Tot mai mulţi medici plătiţi cu onorarii dau o mână de ajutor la spitalele şi cabinetele din Germania, fără această forţă de muncă flexibilă multe spitale nefiind în stare să menţină o activitate regulată, în timp ce nevoia de astfel de cadre medicale este în creştere mai ales în provincie, notează Der Spiegel.

Anestezistul Michael Weber este responsabil pentru anestezia pacientului iar echipa sa colaborează de minune, deşi medicul, în vârstă de 41 de ani, abia dacă-i cunoaşte pe mulţi dintre colegii din sala de operaţie. Motivul este acela că Weber intervine doar atunci când este nevoie de el şi anume când nu mai există medici cu contract fix pentru sala de operaţie. Weber este medic plătit cu onorarii, independent şi fără un cabinet propriu. El este unul din cei 500-800 de medici care, conform estimărilor Asociaţiei Federale a Medicilor cu Onorarii, sunt distribuiţi zilnic la clinici şi cabinete, pentru a lucra acolo pe bază de onorariu. Ei dau o mână de ajutor pentru scurtă vreme atunci când nu există destui medici cu contract fix sau când unii medici lipsesc pe motiv de boală. Aceşti medici îndeplinesc un rol important în cadrul sistemului sanitar german. 
Per total, numărul medicilor care îşi câştigă existenţa în acest fel, indiferent dacă aceasta este meseria lor principală sau secundară, se ridică, conform estimărilor, la 3.000-4.000.

Joerg-Dietrich Hoppe, preşedintele camerei federale a medicilor, declara că fără aceşti medici multe clinici nu ar mai putea desfăşura o activitate regulată. Aici se mai adaugă şi faptul că implicarea medicilor plătiţi cu onorarii este caracterizată de o flexibilitate ridicată, nevoile putând fi acoperite pe termen scurt, fără a fi necesară creşterea de personal pe termen lung. Este o evoluţie de moment necesară, pentru că altfel nu merge, arăta Hoppe. Realitatea arată că, între timp, mulţi medici se decid să urmeze această cale, în locul unei angajări cu contract fix într-o clinică. Weber a stat doi ani în străinătate, în Marea Britanie, apreciind acolo colaborarea colegială, diferită de rigida ierarhie germană, în fruntea căreia stau medicul principal şi medicul-şef. În Marea Britanie, Weber s-a familiarizat şi cu principiul Locum Doctor, medici care îşi pun la dispoziţie forţa de muncă unei clinici, pe timp limitat şi contra unui onorariu. Ca independenţi, aceştia sunt proprii lor şefi şi pot decide liber la ce sarcini şi timpi de muncă se înhamă. Acest principiu l-a convins pe Weber, care în 2005 a fondat agenţia Hire a Doctor (Angajează un medic), asigurând legătura dintre medici şi clinici. Clinicile se pot adresa agenţiei, indicând de ce specialitate au nevoie şi pentru ce perioadă de timp îşi doresc angajarea medicului respectiv. La fel ca la un agent bursier, ele plătesc un comision. Registrele agenţiei lui Weber conţin numele a 4.000 de medici, din care 1.000 folosesc în mod activ ofertele agenţiei.

Medicii plătiţi cu onorarii consideră munca lor o alternativă la munca independentă ca medic de cabinet. Deschiderea unui cabinet are trei dezavantaje majore în ce priveşte locaţia, familia şi investiţiile, arăta Nicolai Schaefer, preşedinte al Asociaţiei Federale a Medicilor cu Onorarii din Germania. Mai ales medicii tineri nu-şi pot permite costurile unui cabinet, ei fiind doar rareori sprijiniţi de bănci cu împrumuturi. Alternativa muncii pentru onorariu îi menţine pe aceşti medici în cadrul sistemului, mai ales că mulţi dintre ei se gândesc să plece în străinătate. Ca medic plătit cu onorariu se poate câştiga relativ bine în Germania, medicii generalişti primind de exemplu ca 50-75 euro pe oră iar specialiştii, de exemplu în oncologie, chiar şi 100 de euro pe oră. Este şi motivul pentru care în anii trecuţi, pe lângă Hire a Doctor, s-au înfiinţat zeci de alte agenţii de mediere a forţei de muncă medicale, mai ales că nevoia de medici plătiţi cu onorariu este mare. Taxa de intermediere este de circa opt la sută din suma onorariului negociat.

Medicii plătiţi cu onorariu sunt foarte căutaţi mai ales în provincie, pentru cabinete, în condiţiile în care, din cauza migraţiei medicilor şi a îmbătrânirii personalului medical, deseori nu are cine să deservească la nevoie cabinetele. La oraşe, implicarea tot mai mare a medicilor plătiţi cu onorarii este un semn clar de raţionalizare a personalului, în acest fel mai multe clinici împărţindu-şi între ele un medic, arăta Navid Lodhia, fondatorul şi şeful agenţiei de intermediere Lodhiamedics. În ciuda avantajelor, medicii plătiţi cu onorarii se află în fiecare zi sub presiunea adaptării la un nou colectiv şi la procesele specifice de acolo, ceea ce reprezintă o provocare specială în această meserie. Faptul că un medic alege de bunăvoie o astfel de cale este de neînţeles pentru unii din medicii cu contract fix, declara la rândul său Weber. În cazul multor medici cu onorarii nu se mai poate însă vorbi de o soluţie de urgenţă, ei fiind medici independenţi, pe o piaţă în creştere din ramura sănătăţii.AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Intervenţii medicale cu elicopterul în comunităţi greu accesibile Elicopterul Unităţii Speciale de Aviaţie (USA) Tulcea a preluat, marţi dimineaţa, două urgenţe medicale din localităţi greu accesibile, una dintre paciente ajungând deja în condiţii de siguranţă la spitalul din municipiu.
Suceava: Costurile de spitalizare a bolnavilor de meningită a ajuns la 185.000 de lei Un număr de 25 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 47 de ani, a fost internat în Secţia de boli infecţioase a Spitalului de Urgenţă "Sfântul Ioan Nou" Suceava cu diagnosticul de meningită acută virală, în ultima săptămână.
Tulcea: Taxă de spitalizare de 180 de lei pe zi, pentru pacienţii neasiguraţi Pacienţii neasiguraţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea vor plăti, începând de anul viitor, o taxă de spitalizare de 180 de lei pe zi, potrivit unei hotărâri aprobate vineri în timpul şedinţei în plen a Consiliului Judeţean (CJ).
Gorj: Condiţii de spitalizare la standarde europene la secţia ORL a Spitalului Judeţean Lucrările de reabilitare şi modernizare a secţiei ORL din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu se apropie de final, urmând ca în perioada imediat următoare pacienţii să beneficieze de noi condiţii de spitalizare.
Fotbal: După 12 zile de spitalizare, Joao Havelange răspunde bine la tratament Brazilianul Joao Havelange, fostul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), în vârstă de 95 de ani şi spitalizat de 12 zile, răspunde bine la tratament, a informat vineri un comunicat medical.
(Corespondenţă) Coplată în Bulgaria: echivalentul a 13 lei pentru o zi de spitalizare, 7,5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie Sofia, 29 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: De aproape 10 ani, pacienţii bulgari sunt nevoiţi să plătească o parte din valoarea serviciilor medicale pe care le primesc. Orice persoană cu asigurare medicală trebuie să plătească, de exemplu, o taxă de 2,9 leva (circa 7,5 lei) pentru...