Cele mai citite
 


Legislaţia muncii, următoarea victimă a gripei A?
joi, 30 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

Paris, 30 iul /Agerpres/ - Măsurile care trebuie aplicate în caz de propagare rapidă a virusului H1N1 nu sunt numai de natură sanitară. O circulară oficială privind pandemia se referă şi la condiţiile de muncă ale salariaţilor, relatează ziarul Libération.

La 3 iulie, Direcţia generală a muncii – din cadrul Ministerului Muncii – publica o circulară privind „pandemia gripală” în scopul pregătirii întreprinderilor şi administraţiilor în eventualitatea propagării a virusului. La citirea acestei circulare, se observă repede că nu este vorba numai de sănătate şi de măşti. În caz de pandemie gravă, condiţiile de muncă riscă să fie grav afectate.

Concedii de boală, absenteism... Din cauza gripei, Franţa şi-ar încetini progresul, ajungând la ceea ce ministerul numeşte „un mod de funcţionare degradat al societăţii”. De aici o serie de recomandări, cu caracter excepţional, pentru a permite angajatorilor să acţioneze asupra flexibilităţii personalului. „Este vorba de supravieţuirea economiei naţionale, a întreprinderilor şi de salvarea locurilor de muncă”, se spune în circulară.

În caz de trecere la nivelul 5B sau 6 al pandemiei - ceea ce ministrul sănătăţii, Roselyne Bachelot, are intenţia să facă din septembrie - angajatorul ar putea deci „să adapteze organizarea întreprinderii sale şi a muncii salariaţilor”. Numărul orelor de muncă sau al sarcinilor de serviciu ar putea, de exemplu, să crească „prin decizia unilaterală a angajatorului”. Trebuie precizat, între paranteze, că „refuzul salariatului, cu excepţia cazului în care beneficiază de o protecţie împotriva disponibilizării, constituie o abatere care poate justifica disponibilizarea”.

Fiind vorba de modificări mai importante, precum modificarea timpului de muncă (derogare de la durata maximă pe zi în cazul creşterii temporare a activităţii, derogare de la durata maximă pe săptămână de 46 de ore), angajatorul ar avea obligaţia de a solicita autorizarea administrativă. Circulara îndeamnă deci administraţia muncii „să facă dovadă de supleţe şi de receptivitate la cererile întreprinderilor”.

Într-o situaţie excepţională se impun măsuri excepţionale. Potrivit lui Michel Henry, avocat specializat în dreptul social, codul muncii prevede asemenea excepţii. Totuşi, „circulara conţine nişte aproximări îngrijorătoare”, ca de exemplu, cele referitoare la modificarea timpului de lucru. „Contrar a ceea ce această circulară lasă să se creadă, depăşirile orelor de muncă sunt foarte bine încadrate de codul muncii. Ca de exemplu, articolul 3123-17 arată că numărul de ore suplimentare efectuate de un salariat care lucrează cu fracţiune de normă nu poate fi mai mare de o anumită durată ”.

De asemenea, îngrijorătoare sunt şi abuzurile care ar putea fi generate de asemenea măsuri. Dacă i se impune unei proaspete mame să vină mai devreme - deoarece este o necesitate conform noii organizări a întreprinderii - şi ea refuză pentru că trebuie să-şi ducă copilul la creşă, acesta este un motiv de disponibilizare.

Problema care se pune este aceea a greutăţii juridice ale unei simple circulare. Concret, ea nu are putere de lege, dar prevede direcţii. Ea permite administraţiilor să „comunice cu agenţii şi utilizatorii pentru expunerea principiilor unei politici”. Potrivit lui Michel Henry, „ea constituie un cadru care oferă instrumentele juridice administraţiilor, dar nu este obligatorie”. Cu toate acestea, impactul unei circulare nu trebuie tratat superficial. „Inspecţia muncii şi administraţiile îşi păstrează dreptul de liberă apreciere, dar trebuie să facă dovadă de flexibilitate. Or, dreptul numai flexibil nu este!”.

La ministerul muncii, circulara DGT 2009/16 este descrisă ca un „far în noapte, un document de referinţă care să ajute întreprinderile să anticipeze pandemia, dacă va fi cazul”. Aceste măsuri ar fi luate în împrejurări particulare şi pe durată limitată. Ele ar fi aplicate în vederea limitării impactului economic al unei asemenea pandemii.

Franţa a înregistrat 800 de cazuri de gripă confirmate. Niciun deces nu s-a produs din aceste cauze. Dincolo de aspectul sanitar şi în contextul modificărilor dreptului muncii care ar putea fi generate, trecerea la nivelul 6 evocat de Roselyne Bachelot îi îngrijorează pe salariaţi. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...
Măsuri de prevenire a apariţiei gripei porcine Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a luat luni primele măsuri de prevenire şi control al apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină. Comitetul a stabilit, în primă fază, paşii care trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile...
Situaţia evoluţiei gripei cu virus nou la nivel mondial Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Numărul total de cazuri de gripă cu virus A(H1N1) în ţările membre ale UE, la nivel mondial, a ajuns luni la 79 cazuri confirmate, dintre care opt cu transmitere secundară.
OMS spune că producţia vaccinului împotriva gripei porcine va începe în câteva săptămâni Geneva, 4 mai /Agerpres/ - Unele firme de medicamente vor începe în câteva săptămâni să producă vaccinuri pentru epidemia de gripă împotriva noii varietăţi de virus care s-a răspândit în întreaga lume, a declarat, vineri, un oficial de rang înalt din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat...
Gripa porcină nu ar fi mai periculoasă decât cele obişnuite de sezon Washington, 4 mai /Agerpres/ - Informaţiile care parvin specialiştilor americani din diferite colţuri ale lumii le-au permis să tragă concluzia că virusul A (H1N1) nu ar fi mai periculos decât virusurile obişnuite ale gripei de sezon, a declarat duminică seara, într-o intervenţie la postul de televiziune...
Impactul economic al noii forme de gripă se accentuează Paris, 4 mai /Agerpres/ - Mexicul începe să resimtă efectele economice ale măsurilor adoptate pentru eradicarea epidemiei de gripă. Restricţiile au impact chiar şi asupra cursurilor internaţionale ale petrolului, scrie cotidianul francez La Croix de joi.