Cele mai citite
 


Reforma sănătăţii din SUA: spitalele îi curtează pe medicii de îngrijire primară
marţi, 21 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În cadrul unuia dintre primii paşi concreţi de reformare a modului în care se practică îngrijirea medicală, spitalele din SUA sunt în competiţie pentru a angaja medici de îngrijire primară, încercând să-i atragă de la practicarea privată a meseriei lor, pentru a lucra ca angajaţi salariaţi alături de specialişti, informează luni Washington Post.
Acest demers obligă medicii să ia decizii cu privire la modul de a oferi îngrijire pacienţilor, dintre care mulţi s-au bazat pe relaţiile de lungă durată cu medici de încredere de cartier, independenţi, şi se întreabă acum ce-i aşteaptă. El evidenţiază totodată avantajele şi dezavantajele pentru pacienţi şi medici deopotrivă, în cadrul iniţiativelor de reformare a domeniului sănătăţii care vor începe anul viitor. Legea va recompensa echipele de medici şi asistente medicale dacă se vor coordona pentru a oferi o mai bună îngrijire la costuri mai mici. În calitate de medici din prima linie, medicii de îngrijire primară sunt esenţiali în acest efort, precizează cotidianul menţionat.

În unele cazuri, spitalele încearcă să preia practicile existente, în timp ce în altele angajează noi absolvenţi sau relochează medici din afara regiunii. Unii medici doresc să lucreze pentru spitale, dar alţii sunt în continuare îngrijoraţi. Medicii care se opun faptului de a deveni angajaţi ai unui spital spun că în final este vorba de schimbarea modului în care au practicat ei medicina timp de decenii.

Pentru mulţi medici, locurile de muncă salariate pot aduce o mai mare siguranţă, dar problema este mai puţin libertatea individuală cât cea legată de câţi pacienţi vor consulta şi cum îi vor trata, spun medicii.

În 2008, aproximativ jumătate dintre practicile medicale au fost deţinute de spitale, potrivit unui grup din industrie. Un studiu realizat în toamna anului trecut de un alt grup din industrie a constatat că 74% din conducerea spitalelor a planificat să angajeze mai mulţi medici în următoarele 12 până la 36 de luni. Cele mai multe spitale doresc medici de îngrijire primară.

Pe plan local, toate sistemele spitaliceşti majore au consolidat aceste eforturi. În Virginia de Nord, Inova Health intenţionează să angajeze 200 de medici de îngrijire primară în următorii cinci până la opt ani. În Maryland şi Washington, MedStar Health, care operează Montgomery General Hospital, Georgetown University Hospital şi Washington Hospital Center, a crescut sistemul medicilor de îngrijire primară ce include 180, crescând cu peste 20% numărul lor în ultimele 18 luni, după ce a fost static timp de peste de un deceniu.

Ce înseamnă acest lucru pentru pacienţi este însă neclar, precizează Washington Post. Interniştii şi specialiştii care lucrează sub acelaşi acoperiş vor fi teoretic mai în măsură să le acorde îngrijire pacienţilor decât o abordare de tipul comision contra serviciu, în care un medic de familie poate să nu ştie ce tratament a primit un pacient într-o vizită anterioară de urgenţă. Pacienţii vor avea, de asemenea, acces mai mare, deoarece, spre deosebire de practicile private, care pot respinge asigurarea, spitalele nu pot face acest lucru. Alţi experţi spun însă că factorii economici ar putea afecta pacienţii.

Medicii de îngrijire primară angajaţi de spital sunt o modalitate pentru spitale de a direcţiona trimiterile la specialiştii proprii. Dacă normele de îngrijire se schimbă pentru a plăti o sumă forfetară spitalelor pentru a trata pe cineva întregul an, în locul plăţii pentru fiecare serviciu sau procedură, atunci va exista un stimulent imens pentru spitale de a prelua cât mai multe activităţi de îngrijire posibil. Acest lucru este de natură să exercite mai multe presiuni asupra medicilor salariaţi, spun experţi şi medici. Totodată, ar putea schimba intimitatea de lungă durată a relaţiei medic-pacient.

Experţii sunt îngrijioraţi şi de faptul că dacă un sistem spitalicesc devine prea mare, rezultatul va fi mai puţină concurenţă şi preţuri mai mari, o critică pe care directorii de spital o neagă.

Unii medici de îngrijire primară speră că a deveni angajat de spital le va permite să aibă un echilibru mai bun între muncă şi viaţă. Medici mai în vârsta afirmă că cheltuielile gestionării unei afaceri au crescut - precum sistemele electronice de informaţii medicale ce sunt scumpe - iar demersul ar putea ajuta la a fi integrat într-o organizaţie mai mare.

Nu este pentru prima dată când spitalele integrează astfel de medici. În anii 1990, însă, un astfel de demers s-a soldat cu pierderi financiare uriaşe pentru spitale. De data aceasta, presiunile economice şi politice sunt de aşa natură încât directorii de spital spun că nu au de ales.

Spitalele care au medicii de îngrijire primară în echipa lor deţin resursele necesare pentru "a şti care pacienţi sunt expuşi riscului, care dintre ei trebuie monitorizaţi mai atent în funcţie de fragilitatea lor," a declarat Bob Kocher, principalul autor al unui raport publicat în martie în New England Journal of Medicine despre angajarea de medici de către spitale. Prin contrast, medicii individuali, care nu dispun de aceste resurse, "nu fac aproape niciodată acest lucru astăzi", a precizat Kocher, directorul McKinsey Center, despre reforma sănătăţii din SUA.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Senat: Raport de respingere pentru proiectul prin care alcoolicii ar fi suportat 30% din valoarea tratamentului Senatorii Puterii din Comisia pentru Sănătate au întocmit marţi un raport de respingere a propunerii legislative prin care serviciile medicale pentru cazurile de etilism acut nu ar mai fi fost decontate în totalitate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, ci 30% din valoarea costurilor...
SUA: Noul proiect de lege privind agricultura, 'un dezastru economic' (The Guardian) Un proiect de lege privind agricultura, care urmează să fie legiferat de Congresul SUA şi a cărui valoare se ridică la 1 trilion de dolari, îi va prejudicia pe săraci şi va promova alimente nesănătoase, se arată într-un comentariu publicat de cotidianul britanic The Guardian.
Peste 20.000 de americani ajung anual la urgenţă din cauza consumului de suplimente alimentare Peste 20.000 de americani ajung anual la urgenţă din cauza consumului de suplimente alimentare, conform unui studiu federal publicat în 'New England Journal of Medicine', citat joi de agenţia France Presse. Aproape o treime dintre aceşti pacienţi (28%) sunt adulţi tineri cu vârste cuprinse între 20 şi...
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...