Cele mai citite
 


Un controversat clip al UE prezintă avantajele cardului european de sănătate
marţi, 21 iunie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
În urmă cu trei ani pentru a susţine cinematografia europeană, UE a postat pe pagina sa de YouTube (EUTube) un videoclip care a a stârnit controverse, deoarece conţinea 44 de secunde de scene de extaz sexual extrase din filmele europene subvenţionate. Acum, pentru a promova utilizarea Cardului European de Sănătate (CEASS) foloseşte trupul atletic al unui model masculin. Cu siguranţă că a 'vinde' Europa costă, notează luni ziarul El Mundo.
Tânărul apare într-un costum de baie ajustat înotând fericit în mare, când suferă un accident - comic dar şi dureros - moment în care i se aminteşte importanţa de a avea la el cardul care îi poate servi 'să economisească timp, bani şi deranj dacă se îmbolnăveşte ori suferă vreo leziune în străinătate', arată Comisia Europeană.

Cardul facilitează accesul la îngrijirile medicale în ţările membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, în sejururile de vacanţă ale cetăţenilor din respectivele ţări. Garantează accesul la aceleaşi servicii de sănătate publică în ţările pe care turiştii asiguraţi le vizitează, iar dacă sunt îngrijiţi într-o ţară unde trebuie să plătească vreun tratament, aceste cheltuieli sunt decontate la faţa locului, ori la întoarcere. Ideea, spun cei de la Bruxelles, este ca pacientului să-i fie acordate îngrijirile necesare pentru a nu fi nevoit să-şi întrerupă sejurul de vacanţă.

Pentru a solicita cardul trebuie să aibă asigurare medicală, ori înscris la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din orice ţară a UE, sau din Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveţia. Când membrii unei familii călătoresc împreună, fiecare trebuie să aibă propriul card. Fiecare ţară este responsabilă cu tipărirea şi distribuirea cardului de sănătate, întotdeauna gratuită, pe propriul teritoriu, şi să stabilească normele în privinţa validităţii acestuia. În unele ţări, precum Norvegia sau Elveţia se pot solicita prin SMS; în timp ce în Austria, Republica Cehă, Italia, Elveţia, iar din 2010 şi în Olanda, sunt expediate automat tuturor persoanelor cu asigurare medicală.

În Spania nu este la fel de uşor. Se poate solicita prin Sediul Electronic al Asigurării de Sănătate, fără a avea nevoie de un certificat digital. Totuşi, site-ul informează că în unele cazuri nu se poate solicita online, deşi nu se specifică care sunt acestea. În astfel de cazuri persoana care vrea să călătorească în străinătate trebuie să meargă la un centru de atenţie al Asigurărilor Sociale şi, odată cerut, cardul va fi trimis la domiciliul titularului în termen de circa zece zile.

Potrivit Eurobarometrului din 2010, europenii nu ştiu întotdeauna ce este un CEASS chiar dacă dispun de el. În Spania, de exemplu, au fost emise circa 2 milioane de carduri: doar 26 % dintre cei chestionaţi au spus că au un asftel de card, când de fapt 37% din populaţie a intrat în posesia lui; iar 68% au spus că nu au auzit de el şi că nu ştiu despre ce este vorba. După ultima campania lansată de UE s-ar putea ca numărul să se reducă.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)
Notare
Comentarii
de silvia
Iata si clipul : http://www.youtube.com/watch?v=zrS3Zzqz5Wo :-)

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Doar o proporţie infimă dintre români au un card european de sănătate, deţinut la nivelul UE de 2 din 5 europeni Bruxelles, 11 iul - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sănătate deţineau în 2012 un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), cel mai scăzut raport din UE din acest punct de vedere, proporţia fiind în Italia de 100%, în Cehia...
Numărul cardurilor europene de asigurare medicală era în România de 111.000 la finalul lui 2009 Bruxelles, 1 iul /Agerpres/ - Numărul cardurilor europene de asigurare medicală (EHIC) aflate în circulaţie în România era la finalul anului trecut de 111.008, ceea ce reprezintă 0,5% din populaţia ţării, indică date ale Comisiei Europene publicate joi.
CNAS: Românii pot beneficia în continuare de servicii medicale în străinătate Românii pot beneficia de servicii medicale în străinătate conform regulamentului european, în ciuda datoriei de 200 de milioane de euro înregistrate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), se arată într-un comunicat al instituţiei transmis miercuri AGERPRES.
Suceava: Servicii medicale în străinătate de peste 7,5 milioane lei decontate în 2015 de CJAS Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a decontat, în cursul anului trecut, peste 7,2 milioane lei pentru servicii medicale oferite asiguraţilor în state ale Uniunii Europene, a declarat joi, într-o confeinţă de presă, directorul instituţiei, Cristian Bleorţu.
Olt: Cereri de decontare a unor servicii medicale efectuate în străinătate în valoare de peste un milion lei Clinici medicale din ţări din Uniunea Europeană au solicitat decontarea unei sume de peste un milion de lei pentru servicii medicale acordate unor pacienţi din judeţul Olt în anii 2012 şi 2013, conform purtătorului de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Constanţa Coteneanu.
Suceava: CJAS a plătit în primele 9 luni 4,5 milioane lei pentru servicii medicale în străinătate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a eliberat în primele nouă luni ale acestui an 23 de formulare E112 prin care pacienţii pot efectua tratamente în străinătate, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt a instituţiei, Anda Sălăgean.