Cele mai citite
 


Europa, protejată în faţa alimentelor modificate genetic
joi, 4 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sursa: Agerpres

Washington- Recoltele modificate genetic sunt produse în scopuri comerciale de către Statele Unite ale Americii de zece ani, iar până în momentul de faţă nu au existat semne ale unor mutaţii dăunătoare.

Europenii consumă în mare parte alimente modificate genetic şi nu suferă de niciunul dintre efectele secundare ce sunt atribuite organismelor modificate genetic /OMG/. Cu toate acestea, unii dintre experţii în mediul înconjurător se opun în continuare biotehnologiei agricole moderne, insistând asupra creării unor zone în care să nu existe OMG. Miniştrii mediului din Uniunea Europeană trebuie să decidă dacă vor exista asemenea zone în Europa, scrie Wall Street Journal.

Cum s-a ajuns în situaţia aceasta? Începând cu mijlocul anilor 1990, experţii în problemele mediului înconjurător au privit BSE, cunoscută drept boala vacii nebune, ca pe o oportunitate pentru a învinovăţi metodele agricole moderne, chiar dacă practica de a hrăni animalele cu produse de provenienţă animală este veche de secole. Ei au alimentat temerea că boala ar putea fi transmisă oamenilor şi ar putea provoca un număr imens de decese. Unii 'experţi' au susţinut că până la 10 la sută din populaţia Marii Britanii ar putea muri.
În prezent, grupurile radicale de mediu, dar şi ale consumatorilor, profită de teama publicului faţă de agricultura modernă - la a cărei creare au contribuit şi ei - pentru a se opune recoltelor modificate genetic. Timp de mai mult de un deceniu, ei au împiedicat plantarea celor mai multe astfel de recolte din Europa. Importurile de alimente modificate genetic au fost boicotate de numărul mic al produselor acceptate şi de cerinţele costisitoare şi complexe pentru urmărirea ingredientelor modificate din alimente.
Lucrurile au început recent să se schimbe, fermierii din Europa începând să aleagă într-un număr din ce în ce mai mare recoltele modificate genetic, pentru a-şi spori câştigurile şi a scădea cheltuielile. Între timp, Bruxelles-ul sprijină acum cu seriozitate propunerile pentru grăbirea procedurilor de autorizare a noilor varietăţi modificate genetic şi de a ridica pragul dincolo de care este obligatorie etichetarea modificărilor genetice.
Cu toate acestea, aparentul progres ascunde o divizare profundă. Guvernele mai multor ţări din UE - Austria, Franţa, Italia şi Grecia - au cerut în repetate rânduri dreptul de a interzice cultivarea şi vânzarea recoltelor care primiseră autorizaţia din partea UE. În luna octombrie, mai multe state membre ale UE au cerut Comisiei Europene să le permită crearea unor 'zone fără organisme modificate genetic', în care recoltele modificate genetic să fie interzise permanent.
Presupusa justificare a acestor zone ar fi de a proteja regiunile sensibile din punct de vedere ecologic, în care există plante sălbatice sau specii rare de animale şi păsări. Însă reglementările UE oferă deja guvernelor puterea de a restricţiona plantarea recoltelor modificate genetic acolo unde prezintă riscuri pentru consumatori sau pentru mediu. De asemenea, ele pot solicita impunerea unor distanţe 'pentru izolarea' preventivă între recoltele modificate genetic şi zonele sensibile.
Prin urmare, de ce a apărut această cerere pentru zonele fără OMG? Potrivit legislaţiei UE şi obligaţiilor prevăzute de diverse tratate, asemenea restricţii trebuie bazate pe dovezi ştiinţifice. Mai mult, efectul de remediu al oricăror restricţii trebuie să fie proporţional cu riscul identificat. De când au fost implementate noile reglementări UE, în anul 2004, nu a fost identificat niciun asemenea risc.
Recoltele modificate genetic sunt mai sigure pentru mediul înconjurător, întrucât schimbările plantelor de la nivelul genetic sunt mult mai precise. Cultivarea convenţională a plantelor se bazează pe mutaţii genetice aleatorii, astfel încât cultivatorii nu pot prevedea sau identifica posibilele efecte negative. Întrucât cultivarea OMG presupune introducerea a doar una sau două gene, bine studiate, sunt mult mai uşor de identificat efectele nedorite.AGERPRES/ (Ioana Văcărescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Statele membre UE pot alege dacă interzic sau aprobă cultivarea de OMG Parlamentul European a aprobat marţi o directivă care acordă ţărilor membre dreptul de a interzice culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor, o soluţie de compromis criticată atât de ecologişti cât şi de producătorii de OMG-uri, transmit Reuters şi AFP.
Oamenii de ştiinţă au creat un "firewall genetic" pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic La un an după ce au obţinut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice altă formă de viaţă, două echipe de oameni de ştiinţă au depăşit o altă bornă în noul domeniu al "biologiei sintetice": ei au creat o bacterie care nu poate supravieţui în absenţa unei anumite substanţe chimice obţinute...
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene va interzice culturile de organisme modificate genetic Mai mult de jumătate din cele 28 de membre ale Uniunii Europene intenţionează să interzică culturile de organisme modificate genetic (OMG), aşteptând aprobarea autorităţilor europene de reglementare, transmite Bloomberg.
România ar putea deveni un reper pentru producţia de soia nemodificată genetic Proiectul 'Danube Soya' pentru producţie de soia nemodificată genetic în bazinul Dunării, reprezintă o oportunitate unică pentru fermierii din România, care ar putea furniza pe an cel puţin 600.000 tone de şrot furajer, afirmă preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green, Gabriel Păun, într-un comunicat...
Culturile experimentale cu OMG le pot contamina pe cele convenţionale, susţin specialiştii Cultivarea plantelor modificate genetic, chiar şi pe suprafeţe mici, ar putea duce la contaminarea, în câţiva ani a culturilor convenţionale, a avertizat, joi, profesorul Aurel Maxim, specialist în ecologie şi protejarea diversităţii, cu ocazia prezentării unui sondaj potrivit căruia românii se declară...