Cele mai citite
 


Bihor: Manual de farmacologie, lansat la Oradea
joi, 23 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Conferenţiarul Ioan Magyar de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea şi-a lansat, miercuri, cartea "Farmacologie - elemente de farmacologie fundamentală, farmacologie clinică şi toxicologie clinică", un manual util pentru studenţii la medicină şi medicină dentară, dar şi pentru cei de la specializările farmacie sau de la colegiile universitare cu profil medical.
"Cine citeşte această carte, chiar dacă crede că este o carte de pură farmacologie, are plăcuta surpriză să vadă că este şi o carte de toxicologie clinică. Este o carte cu spectru mult mai larg de acţiune", a afirmat, cu prilejul lansării cărţii, prof. univ. Barbu Cuparencu de la Cluj-Napoca.
Ioan Magyar a cuprins în paginile cărţii atât informaţii specifice de farmacologie fundamentală, cât şi experienţa sa de medic de urgenţă, prin ghiduri de terapie în cele mai frecvente şi severe afecţiuni sau intoxicaţii acute.
"Eu vă spun sincer că atunci când am luat pentru prima dată cartea în mână am rămas mirat pentru că mă aşteptam la o carte de farmacologie clasică, pentru studenţii anului III, unde predă. Dar mi-am adus aminte că dânsul predă şi anilor superiori farmacologie clinică. Pe lângă că este un foarte bun farmacolog, domnul conferenţiar dirijează un sector important al medicinii de urgenţă la Spitalul municipal din oraş. De aceea, admiraţie sinceră pentru această realizare, cu totul şi cu totul remarcabilă", a spus prof. univ. Barbu Cuparencu.
La rândul său, secretarul ştiinţific al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, dr. Ovidiu Burtă, a apreciat drept "deosebit de utilă" această carte. "Ca medic practician, consider cartea deosebit de utilă. Mă bucur să o am şi sunt sigur că o voi consulta de multe ori", a spus dr. Ovidiu Burtă.
Un capitol important este cel referitor la medicamentele antivirale, îndeosebi cele antigripale şi cele active în infecţia cu HIV. În acest sens, autorul a inclus şi un subcapitol despre implicaţiile imunologice şi imunopatologice ale sindromului de imunodeficienţă acută dobândită (SIDA).
Alte elemente de noutate constau în tratamentul bolii Alzheimer, farmacologia substanţelor de abuz, completări importante privind imunofarmacologia şi chimioterapia antiinfecţioasă.
Manualul este recomandat şi celor care vor să-şi lărgească orizontul cu privire la implicaţiile farmacologiei în medicina clinică. În acest sens, cartea se adresează şi unor categorii de medici practicieni din domeniul medicinii interne, cardiologiei, medicinii de urgenţă, anesteziei şi terapiei intensive şi, nu în ultimul rând, medicilor de familie. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Conferinţă naţională la Facultatea de medicină din Oradea dedicată uroginecologiei Prima ediţie a Conferinţei Naţionale în Urologie şi Uroginecologie - UROGYN 2011, organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea în perioada 21-26 noiembrie, a marcat vineri, înfiinţarea unei noi subspecializări - uroginecologia, demers susţinut de decanul FMF Oradea, prof. univ. Gheorghe...
Bihor: Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, acreditată şi de încredere Toate specializările Facultăţii de Medicină şi Farmacie, din Universitatea Oradea, au obţinut calificativul 'încredere', sunt acreditate şi pot funcţiona la parametri normali, după ce Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a decis să acrediteze şi specializarea Medicină...
Bihor: Conferenţiar universitar cercetat pentru luare de mită Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au început urmărirea penală faţă de un conferenţiar universitar, în vârstă de 64 de ani din Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Bihor: 20 de ani de existenţă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a marcat miercuri două decenii existenţă, printr-o manifestare din cadrul Zilelor Medicale care au loc până pe 26 noiembrie.
Bihor: Tratamente dentare pentru copii şi persoane defavorizate, la clinica de stomatologie a FMF Oradea Persoanele defavorizate, copiii cu sindrom Down şi cei cu autism din Oradea vor beneficia, în curând, de consultaţii şi tratamente dentare gratuite, subvenţionate de primărie, printr-un parteneriat între Primăria Oradea şi Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF), specializarea Medicină dentară, din...
Bihor: Congres Naţional de Endodonţie, la Oradea Oradea, 22 feb /Agerpres/ - Prima ediţie a 'Congresului naţional de endodonţie' va avea loc la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, în perioada 24-27 februarie, fiind organizat de Colegiul Medicilor Dentişti Bihor, Asociaţia Medicilor Dentişti Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea...