Cele mai citite
 


Cancer de prostată: fumatul măreşte riscul de recidivă şi deces
joi, 23 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Bărbaţii bolnavi de cancer de prostată şi care fumează în momentul diagnosticării, întâmpină un risc mult mai mare de recidivă a tumorii după un tratament şi de deces, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite AFP.

Fumatul agravează cancerul de prostată şi măreşte considerabil riscul de mortalitate, conform studiului realizat pe 5.366 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de prostată între anii 1986 şi 2006. Conform medicilor, fumătorii întâmpină un risc cu 61% mai ridicat de a deceda din cauza unor recidive ale cancerului de prostată decât cei care nu au fumat niciodată.

"Aceste date susţin ideea că fumatul măreşte riscul de răspândire a cancerului de prostată", conform lui Dr Stacey Kenfield de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, coordonatorul acestui studiu.

Fumătorii care au fost diagnosticaţi cu un cancer de prostată fără metastaze întâmpină de asemenea un risc cu 80% mai ridicat de apariţie a metastazelor comparativ cu nefumătorii, conform aceluiaşi studiu.

În schimb, fumătorii care au reuşit să se lase de fumat cu zece ani înainte de diagnosticarea unui cancer de prostată au aceleaşi şanse de supravieţuire şi refacere ca şi nefumătorii. Aceleaşi şanse de vindecare le au şi fumătorii ocazionali care nu consumă mai mult de 20 de pachete de ţigări pe an.

În prezent, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt 16 milioane de bărbaţi atinşi de cancer de prostată, formă de cancer care reprezintă, ca frecvenţă, cea de-a doua cauză a mortalităţii în rândul bărbaţilor bolnavi oncologic.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Vasectomia nu creşte riscul de cancer de prostată (studiu) Vasectomia, o intervenţie chirurgicală la care apelează bărbaţii care nu doresc să aibă copii, nu creşte riscul de a face cancer de prostată, a anunţat, marţi, American Cancer Society, potrivit Mail Online.
Cancerul de prostată măreşte riscul de formare a polipilor precanceroşi în colon (studiu) Bărbaţii atinşi de cancer de prostată întâmpină un risc crescut de formare a unor polipi precanceroşi în colon, conform unui studiu realizat de medici americani şi publicat marţi, transmite AFP.
Combinarea chimioterapiei cu inducerea "sinuciderii genetice" a celuleor ar putea învinge cancerul de prostată Rezultatele unui studiu clinic pe termen lung au arătat că prin combinarea chimioterapiei cu un tratament cunoscut sub numele de "terapia sinuciderii genetice" a celulelor pot fi ucise în condiţii de siguranţă şi cu succes celulele tumorale ale cancerului de prostată, conform site-ului techtimes.com...
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...
Cancer de prostată: Examenele medicale sistematice sunt inutile (studiu) Noi date care provin de la un amplu studiu american referitor la testele privind cancerul de prostată arată că efectuarea sistematică a acestor examene medicale la bărbaţii trecuţi de 50 sau de 60 de ani nu ajută la salvarea vieţii acestora, informează sâmbătă AFP.