Cele mai citite
 


Rusia va ridica embargoul asupra legumelor europene /Bruxelles/
joi, 23 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rusia va ridica embargoul impus legumelor europene din cauza bacteriei Eceh, iar exporturile vor putea fi reluate 'săptămâna aceasta, poate chiar mâine', a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene /CE/, citat de AFP.
'În această dimineaţă a fost semnat un acord între Uniunea Europeană /UE/ şi Federaţia Rusă. Ne îndreptăm spre o reluare imediată a exporturilor de legume europene', a afirmat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru sănătate, John Dalli.
'Exporturile vor fi reluate săptămâna aceasta, poate chiar de mâine', joi, a adăugat acesta.
UE va furniza autorităţilor ruse 'certificate de laborator de supraveghere şi verificare', care să arate că legumele sunt sănătoase şi nu sunt contaminate cu bacteria Eceh.
Mai devreme miercuri, medicul sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, a indicat că Rusia este dispusă să ridice parţial embargoul la importul de legume europene în schimbul unor garanţii din partea serviciilor fitosanitare din ţările exportatoare.
Comisia Europeană a anunţat luni trimiterea la Moscova a unei delegaţii conduse de comisarul european pentru sănătate publică John Dalli, pentru a convinge autorităţile ruse să respecte acordul privind ridicarea embargoului asupra importurilor de legume proaspete provenind din UE, măsură impusă de Rusia din cauza epidemiei provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH).
La 10 iunie, la summitul Rusia-UE desfăşurat în oraşul Nijni Novgorod, liderii Rusiei şi Uniunii Europene au convenit ca Moscova să ridice interdicţia privind importurile de legume din Europa în schimbul unor garanţii de securitate din partea CE şi a serviciilor fitosanitare din ţările exportatoare.
Onişcenko declarase atunci că s-a ajuns chiar la un acord în acest sens cu autorităţile olandeze, care au acceptat cerinţele Rusiei, însă Comisia Europeană nu a acceptat, insistând asupra ridicării interdicţiei pentru mai multe state. Rusia a interzis la 30 mai importurile de legume din Spania şi Germania din cauza focarului generat de bacteria infecţioasă E.coli, ca apoi să extindă, la 2 iunie, interdicţia la toate ţările din UE.
Uniunea Europeană exportă anual 1,1 milioane de tone de legume proaspete către Federaţia Rusă, în valoare de 600 de milioane euro. Principalele ţări membre exportatoare de legume spre Rusia sunt Polonia, Olanda, Germania, Spania şi Belgia. AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Rusia: Interdicţia importului de legume din UE, o măsură firească Moscova, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Interdicţia temporară a importului de legume din Uniunea Europeană în Rusia reprezintă o măsură firească, în contextul epidemiei provocate de bacteria E.coli 0104, soldată cu victime, a declarat joi, într-un briefing de presă, purtătorul...
Rusia reia importul legumelor din Polonia Rusia a decis să reia importul legumelor din Polonia, aceasta fiind a şaptea ţară căreia i se ridică embargoul impus de Moscova la începutul lunii iunie din cauza bacteriei infecţioase E.coli, a anunţat marţi medicul sanitar şef rus, Ghennadi Onişcenko.
Rusia reia importurile de legume din Olanda şi Belgia (oficial) Rusia reia marţi importurile de legume din Olanda şi Belgia, în urma embargoului impus de Serviciul sanitar rus Rospotrebdandzor pe 2 iunie.
CE solicită din nou Rusiei ridicarea imediată a embargoului asupra importurilor de legume dinspre UE Bruxelles, 15 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia Europeană a cerut din nou, miercuri, punerea în practică a măsurii de ridicare imediată şi fără alte condiţii a embargoului impus de Rusia asupra importurilor de legume proaspete provenind din UE, după ce un acord în acest...
Rusia va ridica toate interdicţiile impuse statelor UE asupra importului de legume crude Rusia va ridica toate interdicţiile impuse asupra importului de legume crude din statele membre ale Uniunii Europene începând de marţi, 9 august, a anunţat preşedintelui agenţiei naţionale ruse pentru protecţia consumatorului, potrivit Reuters.
UE, prinsă între Spania şi Germania în 'războiul castravetelui' Uniunea Europeană /UE/ a răspuns la nemulţumirea crescândă generată de felul în care a gestionat focarul de infecţie cu bacteria E. coli propunând compensaţii în valoare de 150 de milioane de euro pentru miile de fermieri forţaţi să-şi distrugă culturile într-o încercare disperată de a opri epidemia...