Cele mai citite
 


Psoriazisul la copii
joi, 23 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Dermatologie, Mama si copilul
 

 

 
 
 
 
Psoriazisul la copii are o serie de particularităţi, care derivă pe de o parte din vârsta pacienţ ilor şi adaptarea corespunză toare a tratamentului iar pe de altă parte din dificultăţile de a depista factorii declanş atori şi agravanţi ai bolii.

 

 

Frecvenţa bolii la copii este destul de ridicată, conform datelor din revistele de specialitate aproximativ o treime din cazurile de psoriazis se întâlnesc la pacienţii în vârstă de până la 15 ani. Din punct de vedere al vârstei de debut a psoriazisului , aceasta poate fi foarte mică: s-au descris manifestări de psoriazis la nou-născuţii de câteva zile.

Factorii declanş atori ai bolii sunt foarte variaţi, practic nu se întâlnesc doi pacienţi care să prezinte aceiaşi factori declanş atori . Foarte frecvent, psoriazisul la copii este declanşat de o infecţie streptococică în sfera ORL (în special forma „gutată”, în pică turi a psoriazisului ). De asemenea, şi alte infecţii de focar pot determina apariţia psoriazisului la copii : granuloame dentare, sinuzite cronice, parazi ţi intestinali, infecţii urinare etc. Există situaţii la care psoriazisul poate fi declanşat de anumite boli infecţ ioase ale copilăriei ( varicel ă, rujeolă, rubeolă etc ).

La fetiţe, psoriazisul poate fi declanşat de menarhă (apariţia primei menstrua ţii).

Un alt factor declanş ator important al psoriazisului la copii este stressul neuropsihic. Astfel, existenţa stă rilor conflictuale în familie, dificultăţi în activităţile şcolare, aşteptări nerealiste din partea părinţ ilor , glumele răutăcioase făcute de colegii de şcoală etc.

Formele clinice de psoriazis întâlnite la copii prezintă câteva caracteristici. Astfel, frecvent se întâlnesc formele gutate (în picătură) şi afectarea pliurilor şi a regiunii faciale. Nou născuţii dezvoltă în special la nivel anogenital o formă de psoriazis denumită „ psoriazis de scutece” ( napkin psoriasis). Mai rar, copii prezintă psoriazis pustulos, artropatic sau eritrodermic.

Tratamentul psoriazisului la copii are câteva caracteristici determinate de vârsta pacienţ ilor , factorii declanş atori /agravanţi, zona şi suprafaţa afectată, şi eventualele afecţiuni asociate. Mai mult decât la alţi pacienţi cu psoriazis , terapia psoriazisului la copii trebuie realizată în strânsă colaborare cu medicul dermatolog şi medicul pediatru. Sunt total interzise aplicarea unor aşa-zise „tratamente” care au făcut bine altor pacienţi cu psoriazis , deoarece există atât riscul agravării şi extinderii leziunilor de psoriazis cât şi de apariţie a unor complicaţii grave, severe.

Deoarece pielea copiilor este mai subţire comparativ cu cea a adulţ ilor , există riscul ca la aplicarea unor mari cantităţi de unguente şi /sau pe o suprafaţă cutanată largă, substanţele respective se pot absorbi şi provoca reacţii sistemice severe. De asemenea, administrarea anumitor medicamente, atât pe cale generală cât şi locale, este interzisă la copii .

La fiecare copil cu psoriazis trebuie făcute consulturi de specialitate şi investigaţii pentru depistarea unor focare infecţ ioase : consult ORL şi stomatologie, exudat nazo -faringian, urocultură, examen coproparazitologic.

Dieta va fi echilibrată, în conformitate cu vârsta şi activităţile fizice efectuate, cu un conţinut corespunzător de vitamine , minerale şi proteine.

Regimul de viaţă va avea un număr corespunzător de ore de odihnă şi somn , cu evitarea vizionă rilor prelungite a programelor TV.

 

Articol preluat de pe www.musetel.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile virale ale copilariei Varicela, pojarul, oreionul si rubeola sunt boli virale care apar in copilarie. Campaniile de vaccinare au facut ca aceste boli sa fie astazi mult mai putin raspandite decat in trecut. Simptomele pot include febra, pete rosii pe piele si o inflamare a ganglionilor limfatici. Terapiile...
Timiş: Psoriazisul debutează la vârste tot mai mici, susţin dermatologii Psoriazisul, boală cu rădăcini genetice şi care nu poate fi vindecată, dar poate fi foarte bine stăpânită prin tratamentele novatoare, debutează la vârste tot mai mici, rata incidenţei cazurilor în judeţul Timiş fiind de circa 2% din totalul populaţiei. Clinica Universitară de Dermato-Venerologie Timişoara...
Olt: Focar de infecţie nosocomială cu rujeolă la Spitalul Caracal Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt a anunţat marţi că la spitalul Municipal Caracal s-a înregistrat un focar de infecţie nosocomială cu rujeolă, 12 copii contactând virusul, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Epidemia de rujeolă în România - 3.446 de cazuri înregistrate în 37 de judeţe, cu 17 persoane decedate (grupaj) Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 10 martie este de 3.446, fiind înregistrate îmbolnăviri în 37 de judeţe ale ţării, 17 dintre acestea fiind soldate cu decesul pacienţilor, informează INSP pe site-ul instituţiei.
Ce este hepatita B? Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii gfrave- ciroza sau cancerul hepatic. VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin fluidele corporale (sperma, secretii vaginale, saliva), prin...
Femeia insarcinata Simptome care anunta sarcina Momentul potrivit pentru a incerca detectarea prezentei unei sarcini este intarzierea ciclului menstrual, fiind nevoie sa se excluda probabilitatea unor disfunctii hormonale sau o infectie ginecologica. Nu este insa necesar sa se astepte intarzierea menstruatiei, sarcina...