Cele mai citite
 


C. Nascutzy: Retinopatia de prematuritate, principala cauză de orbire la copil
vineri, 24 iunie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Oftalmologie
 

În România se înregistrează anual aproximativ 24.000 de naşteri premature din totalul de 220.000 de naşteri, procentul prematurilor fiind de 11 % cu risc de a dezvolta retinopatie, a declarat joi, pentru AGERPRES, dr. Constanţa Nascutzy, specialist oftalmolog la Institutul de Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC).

"Incidenţa retinopatiei de prematuritate este de 50 - 70 % şi toţi prematurii de 34 de săptămâni la naştere şi 2000 grame trebuie controlaţi pentru a nu rămâne orbi. În prezent retinopatia este principala cauză de orbire la copil în România şi din păcate sunt foarte puţini specialişti în oftalmologie pediatrică şi mai ales în retinopatia de prematuritate", a spus Nascutzy.
Potrivit specialistului oftalmolog, copiii născuţi prematur diagnosticaţi cu retinopatie pot fi trataţi cu laser după patru săptămâni de la naştere, evoluţia lor fiind favorabilă sau nefavorabilă, în funcţie de gravitatea afecţiunii.
"Dacă copilul nu este depistat sau are evoluţie nefavorabilă rămâne nevăzător toată viaţa, de aceea este foarte important controlul, boala putând evolua foarte repede", a detaliat medicul.
Aceasta a subliniat că există o lipsă acută de specialişti în domeniu, IOMC fiind coordonatorul naţional al Programului de screening şi tratament pentru retinopatia de prematuritate, prin ce doi oftalmologi ai săi. În ţară existâ nouă astfel centre în care pot fi evaluaţi şi trataţi prematurii cu retinopatie.
IOMC deserveşte 15 judeţe din ţării şi toate maternităţile din Bucureşti plus Ilfov. AGERPRES(AS-Cornelia Stanciu)

.

Notare
Comentarii
de MIHAI
Ar trebui ca Ministerul Sanatatii sa se implice mai mult si sa oblige toate maternitatile sa trimita copii prematuri pentru acest cotrol, care ii poate salva sa nu ramana orbi si ii poate ajuta sa aiba o viata normala. iNSA din pacate, Ministerul Sanatatii si Directiile de Sanatate fac prea putin sau chiar nimic in unele judete (ca de ex GALATI) pentru copii prematuri.


Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prematuritatea, una dintre principalele cauze de mortalitate neonatală În România în fiecare an se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi de nou-născuţi cu greutate mică la naştere.
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri de la Spitalul Oradea Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) a intrat în dotarea secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, informează un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
PREMIERĂ ÎN CHIRURGIA OFTALMOLOGICĂ DIN ROMÂNIA - Cel mai precis laser din lume, pentru reducerea dioptriilor, în Clinica de Oftalmologie Ama Optimex ScapăDeOchelari, divizie a clinicii de oftalmologie Ama Optimex, a adus în România sistemul femtolaser VisuMax® - Carl Zeiss Meditec, cel mai precis laser din lume, care permite corectarea dioptriilor printr-o intervenție minim invazivă, într-o singură procedură, și corectarea dioptriilor...
INTERVIU Bogdan Ivănescu (ARBACS): Aproape 10.000 de mămici aleg anual recoltarea de celule stem la naştere În jur de 10.000 de mămici din România din 200.000 aleg anual recoltarea celulelor stem la naştere, a declarat Bogdan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), într-un interviu acordat AGERPRES.
Sibiu: Naştere de tripleţi la maternitatea SCJU, prima după 2013 O naştere de tripleţi a avut loc joi, în cadrul maternităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, operaţia decurgând în condiţii bune.
Sibiu: 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ventilaţie pentru prematuri Un număr de 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ultimă generaţie de ventilaţie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.