Cele mai citite
 


Ciuperci dăunătoare sănătăţii se ascund în aparatele electrocasnice (studiu)
vineri, 24 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O ciupercă potenţial patogenă şi rezistentă trăieşte ascunsă în maşinile de spălat vase şi alte aparate electrocasnice de uz comun, cum ar fi maşinile de spălat rufe şi cafetierele, sunt concluziile unui studiu ştiinţific realizat de cercetători ai universităţii din Ljubljana, citat de EFE.
Invazia acestor fungi negri în locuinţe constituie un risc potenţial pentru sănătate, se arată în studiul publicat, în această săptămână, în revista 'Fungal Biology' din Marea Britanie.

Cercetările conduse de microbioloaga slovenă Nina Gunde-Cimerman s-au concentrat asupra maşinilor de spălat vase, deoarece oferă un mediu umed şi cald în care ciupercile Exophiala dermatitidis şi E. phaemuriformis au demonstrat o toleranţă neaşteptată la căldură, concentraţii ridicate de sare, detergenţi agresivi şi apă atât cu caracter acid, cât şi alcalin.

Conform studiului, au fost găsite ciuperci diverse în garnitura de cauciuc a uşii la 62 la sută dintre maşinile de spălat vase cercetate în 101 gospodării de pe şase continente. În 56 la sută din cazuri au fost identificate Exophiala dermatitidis şi E. phaemuriformis, două ciuperci negre extrem de tolerante la diverse fungicide, ce pot provoca infecţii în special persoanelor imunodeficitare sau slăbite, ca bătrânii şi copiii.

'Până în prezent nu ştiam că (aceste ciuperci) trăiesc în maşinile de spălat vase şi se pare că au evoluat şi pot forma noi genotipuri în aparatele electrocasnice', a atras atenţia cercetătoarea slovenă. Fungii, care la o primă vedere par a fi un mucegai negru, proliferează în combinaţie cu diverşi detergenţi, pe benzi de cauciuc şi pe cutii cu detergent, a mai spus Nina Gunde-Cimerman.

Cu toate că încă se fac cercetări pentru a se stabili exact ce boli provoacă, se ştie deja că pot intoxica oamenii atunci când sunt ingerate - odată cu resturile de pe farfuriile şi tacâmurile spălate -, inhalate - extrem de periculoase pentru cei care suferă de fibroză chistică. o boală pulmonară gravă - şi când intră în contact cu o rană, de exemplu la o tăietură într-un ciob al unui pahar spart în maşina de spălat vase.

'Până în prezent, cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirile este de a supraîncălzi, din timp în timp, maşina de spălat vase, iar atunci când suntem bolnavi să spălăm vasele manual', a subliniat Gunde-Cimerman.

Soluţia o reprezintă folosirea maşinii de spălat la temperaturi ridicate, precum şi schimbarea garniturii de cauciuc, dar le revine şi fabricanţilor obligaţia de a interveni, probabil printr-un program suplimentar care să permită dezinfectarea aparatelor la temperaturi mai înalte, a adăugat ea.

Fungi toxici au mai fost identificaţi şi în maşinile de spălat rufe, cafetiere, frigidere şi în sălile de baie.

Prezenţa generalizată a acestor ciuperci în aparatele electrocasnice de uz comun sugerează că organismele respective trec printr-un proces evolutiv extraordinar cu un potenţial risc pentru sănătatea umană, conchide studiul.AGERPRES/(Alic Mîrza)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
O bacterie rezistentă la medicamentele antimalarie periclitează eficienţa campaniei mondiale împotriva acestei boli Stabilirea unei hărţi globale a rezistenţei parazitului malariei la principalul medicament împotriva acestei infecţii a ajutat la evidenţierea rezistenţei acestuia în Asia de Sud-Est, dar nici Africa nu este scutită de acest fenomen, potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană 'New England...
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Nou antibiotic eficient în cazul unor bacterii rezistente la alte medicamente (studiu) Un nou tip de antibiotic, numit 'Teixobactin', eficient inclusiv contra unor bacterii care au dezvoltat rezistenţă la alte tratamente, a fost realizat de un colectiv de cercetători din Germania şi SUA, coordonat de profesorul Kim Lewis, de la Universitatea Northeastern din Boston, transmit EFE şi AFP...
Micozele cutanate – care sunt simptomele si cum le putem trata Descuamarea pielii, fisuri, roseata, mancarime, usturime, discomfort – toate acestea reprezinta simptome ale micozelor cutanate, afectiuni frecvente care pot afecta copiii si adultii sanatosi deopotriva. Marea lor majoritate prezinta un aspect clasic, pentru tratarea eficienta fiind...
Fibroza chistică este rezolvată în Franţa cu ajutorul unei noi tehnici de reabilitare a grefoanelor pulmonare Medicii francezi au reuşit să crească numărul grefelor pulmonare reabilitând grefoanele care nu dovedesc calităţile necesare pentru a fi transplantate din primul moment, în special pentru pacienţii care suferă de fibroză chistică, informează publicaţia electronică franceză pourquoidocteur.fr.