Cele mai citite
 


Particularităţile genetice ale bacteriei E.coli au făcut-o periculoasă /studiu/
vineri, 24 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tipul de bacterie Escherichia coli - care a ucis mai multe zeci de persoane în Germania - este un amestec genetic devenit periculos în special prin capacitatea sa de a se ataşa de peretele intestinal, potrivit unui studiu publicat miercuri în Lancet şi citat de AFP.
O echipă condusă de Helge Karch, profesor la Universitatea din Munster, a analizat ADN-urile a 80 de pacienţi care sufereau de sindrom hemolitic uremic /SHU/, supuse unui laborator din Munster între 23 mai şi 2 iunie, şi a stabilit că germenul O104:H4 - diferit de cel găsit în biftecurile consumate la Lille - este de un tip rar, echivalent celui detectat în Germania în 2001.

Virulenţa sa provine din combinarea a două gene - una Ehec /E.coli enterohemoragic/, care eliberează shigatoxine, şi o genă Eaec /E.coli enteroagregativ/, care se lipeşte de celulele epiteliale ce căptuşesc intestinul.

Ceea ce diferă de germenul din 2001 este prezenţa genelor care îl fac rezistent la o largă clasă de antibiotice, betalactamine, din care fac parte penicilinele şi cefalosporinele. În schimb, el reacţionează la carbapeneme.

Din acest motiv, utilizarea sa pentru a combate bertalactaminele ar putea agrava situaţia, suprimând germeni rivali, potrivit studiului.

"Aderenţa întărită a acestei gene la celulele epiteliale poate să faciliteze absorbţia sistemică a shigatoxinelor şi ar putea explica frecvenţa acestor cazuri de SHU", estimează studiul.

Aproape un sfert din persoanele infectate au dezvoltat un sindrom hemolitic uremic /SHU/, o afecţiune gravă care poate duce la o insuficienţă renală.

Până la 20 iunie, epidemia făcuse 39 de morţi, dintre care 38 în Germania, şi 810 cazuri de SHU. 2.684 persoane au fost afectate, fără SHU, dar cu diarei cu sânge, indică studiul.

Cea mai mare parte a persoanelor care nu sunt infectate decât de bacteria Ehec îşi revin total şi doar mai puţin de 10 % dintre ei dezvoltă complicaţii serioase, incluzând SHU.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Germania: Epidemia cu E.coli nu a fost provocată de castraveţii spanioli Castraveţii spanioli nu sunt vinovaţi de izbucnirea epidemiei cauzate de 'E. coli', care a făcut până acum 15 morţi, producând totodată îmbolnăvirea a peste 1.400 de persoane în Germania, a informat marţi şefa Departamentului de sănătate publică din Hamburg, Cornelia Prufer-Storks, transmite EFE.
Epidemia E.coli: Bilanţul persoanelor decedate a ajuns la 50 Bilanţul epidemiei provocate de bacteria Ecoli enterohemoragică (Eceh) a ajuns la 50 de morţi, dintre care 48 în Germania, după decesul unei septuagenare germane şi al unei alte persoane în Statele Unite, conform informaţiilor oferite de autorităţile germane şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
A fost descoperit un al doilea pacient din SUA infectat cu o bacterie super-rezistentă Un al doilea pacient infectat cu o bacterie care posedă o genă capabilă să confere rezistenţă la o clasă de antibiotice de ultimă instanţă a fost identificat în SUA, informează agenţia France Presse (AFP).
Epidemia de E.coli: Al doilea caz confirmat în Polonia Un al doilea caz de infectare cu bacteria Eceh a fost confirmat în Polonia la un băieţel de 7 ani, al cărui tată s-a aflat recent în Germania, au indicat miercuri autorităţile sanitare poloneze, citate de AFP.
EHEC, printre armele bacteriologice ale Războiului rece şi bioterorismului actual Bacteria intestinală comună E.coli a fost prezentă sub formă de ''supergermen'' în cursa înarmărilor biologice din fosta URSS şi SUA. O tulpină agresivă a ei se află şi pe lista armelor biologice la care ar putea recurge terorismul. Dar alarma suscitată de răspândirea rapidă a EHEC în landuri din Germania...