Cele mai citite
 


Peste 100.000 de morţi pe an în Europa din cauza locuinţelor neadecvate
vineri, 24 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii, Oncologie
 

Peste 100.000 de persoane mor într-un an în Europa din cauza locuinţelor lor necorespunzătoare, arată un raport difuzat joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit agenţiei spaniole de presă Efe.

'Locuinţa ar trebui să fie un loc sigur. Pentru mulţi însă încă nu este, mai ales pentru persoanele vulnerabile care-şi petrec cea mai mare parte a timpului în casă, precum copiii mici, persoanele în vârstă şi cele cu handicap', semnalează Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.

Condiţiile de locuit inadecvate cauzează sau contribuie la dezvoltarea multor patologii şi leziuni ce pot fi evitate, inclusiv bolile respiratorii, cardiovasculare şi ale sistemului nervos, ori cancerul, subliniază raportul.

Locuinţele neadecvate reprezintă 'o serioasă ameninţare a mediului la adresa sănătăţii care ar putea fi prevenită', subliniază Jakab.

Între factorii de risc asociaţi locuinţei, documentul semnalează zgomotul, umiditatea, calitatea aerului, frigul şi siguranţa în casă.

Lipsa măsurilor de siguranţă precum detectorii de fum cauzează 7.000 de morţi pe an în întreaga regiune (0,9 la fiecare 100.000 de locuitori).

Temperaturile scăzute din casă cauzează 12,8 morţi la fiecare 100.000 de locuitori pe an; expunerea la gazul radon, între 2 şi 3 în anumite ţări, iar expunerea la fumul altor case, 7,3; folosirea de combustibili solizi ca sursă de energie fără ventilaţia cuvenită, 16,7 morţi la fiecare 100.000 de copii şi 1,1 la fiecare 100.000 de adulţi.

Pe de altă parte, folosirea combustibililor solizi fără ventilaţia adecvată se traduce anual prin 577 de ani de viaţă potenţial pierduţi (AVPP) la fiecare 100.000 de copii cu vârsta sub cinci ani, iar expunerea la plumb în locuinţă se traduce prin 79 de AVPP.

Potrivit unor date din 45 de ţări, prezenţa mucegaiului în locuinţă conduce la 40 de AVPP la fiecare 100.000 de copii.

Numai în Germania, expunerea la zgomotul traficului cauzează 31 de AVPP la fiecare 100.000 de locuitori, iar în toată Europa absenţa detectoarelor de fum se traduce prin 22 de AVPP.

Potrivit raportului, în mare parte din Europa, oamenii îşi petrec aproape 90 la sută din timp în clădiri şi medii artificiale şi, de aceea, garantarea faptului ca spaţiile închise să fie cât mai sigure şi sănătoase ar aduce mari beneficii sănătăţii publice şi ar contribui la prevenirea bolilor necontagioase.

În 2009, locuinţele din Uniunea Europeană prezentau în continuare multe riscuri pentru sănătate precum zgomotul excesiv (22 %), umezeala (16 %), înghesuiala (18 %), probleme în menţinerea căldurii pe timp de iarnă (9 %), lipsa echipamentelor sanitare.AGERPRES/(Pepa Siţa)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Europa: OMS denunţă bolile provocate de zgomotul produs de trafic Poluarea acustică produsă de traficul din Europa este la originea unor boli, disfuncţii şi morţi premature, potrivit unui studiu publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
OMS face apel la mai multe eforturi în materie de siguranţă rutieră la nivel mondial Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat, într-un raport, în legătură cu eforturile insuficiente ale statelor în materie de siguranţă rutieră, având în vedere că doar 28 de ţări (7% din populaţia lumii) dispun de o legislaţie adecvată în lupta împotriva unui fenomen care face peste un milion...
Circa 40 de tineri mor zilnic în Europa din cauza violenţei, susţine OMS Geneva, 21 sep/Agerpres/ - Circa 40 de tineri, cu vârste cuprinse între 10 şi 29 de ani, mor zilnic în Europa din cauze violente, iar patru din 10 decese au fost produse de arme albe, a emis marţi o alertă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care precizează totodată că 9 din 10 morţi ar fi putut...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Bolile cronice netransmisibile - “Ucigaşii” secolului XXI Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile pulmonare cronice), înregistrează la nivel mondial cea mai mare rată de mortalitate, provocând peste 63% din decesele anuale. Din cele 36 de...
OMS: Bilanţul epidemiei de holeră în RD Congo a depăşit 500 de morţi Epidemia de holeră din Republica Democrată Congo a afectat circa 18.000 de persone şi a făcut 517 morţi, a indicat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care pregăteşte lansarea unei campanii de vaccinare a 300.000 de persoane la Kinshasa, scrie AFP.