Cele mai citite
 


Rezultatele proiectului 'Terapiile celulare în dezvoltarea medicinii regenerative'
vineri, 24 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale "Victor Babeş" Bucureşti a organizat, joi, dezbaterea naţională pentru prezentarea rezultatelor şi concluziilor proiectului "Terapiile celulare în dezvoltarea medicinii regenerative. Priorităţi strategice".

Obiectivul principal al proiectului a fost elaborarea şi fundamentarea de priorităţi strategice naţionale de cercetare în domeniul terapiilor celulare pe termen scurt (2011-2013) şi mediu (2014-2020). Obiectivele ţintă menite să asigure atingerea obiectivului principal al proiectului sunt:analiza tendinţelor internaţionale în domeniul dezvoltării şi implementării terapiilor celulare; analiza capabilităţii tehnologice şi ştiinţifice a cercetării româneşti de a iniţia şi dezvolta proiecte competitive în domeniul terapiilor celulare.

Alte obiective privesc analiza capabilităţii tehnologice şi ştiinţifice a cercetării româneşti de a iniţia şi dezvolta proiecte competitive în domeniul terapiilor celulare; identificarea şi analiza critică a oportunităţilor de cercetare în domeniul terapiilor celulare, medicinii regenerative şi al unor domenii conexe în care România să dobândească excelenţă la nivel internaţional; elaborarea unor recomandări privind modalităţile de dezvoltare a cercetării româneşti în domeniul terapiilor celulare şi medicinii regenerative; consultarea comunităţii academice naţionale şi a factorilor de decizie pentru ştiinţa şi pentru sănătate asupra propunerilor privind priorităţile strategice de dezvoltare a cercetării în domeniul terapiilor celulare.


Concluziile studiului s-au cristalizat într-un Raport privind propunerile de priorităţi strategice pe termen mediu şi lung.
Proiectul s-a desfăşurat în perioada octombrie 2010 - 10 mai 2011.
Conf. dr. Mihai Hinescu, director adjunct al instituţiei a subliniat că în România sunt câteva colective care lucrează în acest domeniu pentru afecţiunile cardiace, în domeniul insulelor pancreatice care explorează celulele mezenchimale.
El a făcut referire la faptul că industria farmaceutică continuă cercetările în domeniul noilor terapii dar s-a ajuns la o epuizare.
Acesta a amintit, în context, de studiul Comisiei Europene a Medicamentului pentru următorii zece ani care evidenţiază că nu vor mai apărea medicamente noi ci produse modificate genetic şi altfel de terapii. În acest sens, s-a subliniat că biotehnologia şi farmacologia vor avea un cuvânt important de spus în dezvoltarea terapiilor celulare.
Conf. dr. Mihai Hinescu consideră că este necesar un Centru de Excelenţă pentru domeniul terapiilor celulare care să adune toate cecetările din domeniu şi care să colaboreze cu alte grupuri din străinătate.
Terapiile celulare se studiază pentru boli mai grave cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer şi boli ale sistemului nervos.
În ceea ce priveşte finanţarea acestor cercetări, conf. Mihai Hinescu a menţionat finanţarea pe programe europene, arătând că aceasta este foarte greu de obţinut de către România şi că trebuie colaborat în echipă cu parteneri foarte puternici pentru a avea succes, finanţarea privată care se practică în străinătate cu companii puternice de medicamente interesate de acest lucru şi finanţare de la autorităţi.


Directorul adjunct al institutului a subliniat că specialiştii nu lipsesc, arătând că problema se pune pentru instituţiile academice unde "problema este dramatică".
Proiectul a fost finanţat de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică prin Programul Capacităţi şi a beneficiat de un buget de 250.000 RON.
Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale "Victor Babeş", Bucureşti prin intermediul echipei conduse de acad. Laurenţiu M. Popescu, a coordonat întregul proiect, având ca partener Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Filosofie - Centrul de Cercetare în Etica Aplicată. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Centru de cercetare în patologia malignă, realizat cu fonduri europene Centrul de Cercetare Dezvoltare pentru Studiul Morfologic şi Genetic în Patologia Malignă (CEDMOG) a fost inaugurat marţi la Constanţa. Proiectul este în valoare de 20 de milioane de lei şi a fost finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
ARPIM: 60% dintre decesele înregistrate anual în România - cauzate de bolile cardiovasculare Bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces atât în România, cât şi în Europa, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie.
Sălaj: Apicultorii români, implicaţi într-un amplu proiect european de prevenire a distrugerii familiilor de albine Cercetători de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultură şi trei apicultori din Cluj, Mureş şi Harghita sunt implicaţi în cel mai mare proiect european de prevenire a pierderilor de familii de albine datorate varozei şi distrugerii fondului genetic local.
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
Cancerul, bolile cardiovasculare şi malaria provoacă cele mai multe decese în lume Cancerul, bolile cardiovasculare şi malaria sunt bolile care încă provoacă cele mai multe decese la nivel internaţional, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).