Cele mai citite
 


S-a descoperit de ce apar firele albe de păr
vineri, 24 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Griji, stres, sau vârsta? Se pare că altceva: cercetători de la Centrul Medical Langone din cadrul Universităţii din New York au identificat o proteină numită 'Wnt', care coordonează pigmentarea capilară şi, prin urmare, ar putea fi responsabilă de apariţia firelor albe de păr, notează ziarul ABC.

Potrivit unui studiu publicat de revista Cell, oamenii de ştiinţă ştiu de mulţi ani că pigmentarea părului este determinată de două grupuri de celule suşă, cele care controlează dezvoltarea foliculilor capilari şi cele însărcinate cu producerea culorii părului numite melanocite. Ambele grupuri de celule suşă lucrează la producerea culorii părului, dar până acum nu se ştia că această funcţie se desfăşoară în comun.

Totuşi potrivit BBC, acum cercetătorii au descoperit că proteina 'Wnt' este cea însărcinată cu coordonarea acestui proces între cele două grupuri de celule suşă, iar atunci când lipseşte melanocitul apar firele albe. Studiul publicat în revista Cell arată că pentru a dovedi acest lucru oamenii de ştiinţă au făcut experimente pe şoareci care la început aveau blana neagră.

Totuşi, când au inhibat activitatea proteinei 'Wnt' în celulele suşă ale melanocitelor, blana acestora a devenit căruntă. 'Timp de decenii am ştiut că celulele suşă ale foliculilor capilari şi celulele suşă ale melanocitelor, care produc pigmentarea, lucrează în comun pentru a produce culoarea părului', spune doctoriţa Mayumi Ito.

Partea bună a studiului este că s-a descoperit acum că proteinele 'Wnt' sunt esenţiale pentru coordonarea acţiunilor între aceste două tipuri de celulă suşă şi pentru pigmentarea părului. Cercetătoarea asigură că o manipulare genetică a comunicării proteinelor Wnt ar putea conduce la o strategie inovatoare pentru a modifica pigmentarea în cazul părului cărunt.

Cercetătorii cred, de asemenea, că descoperirea va oferi informaţii importante pentru înţelegerea bolilor în care sunt implicate melanocitele, de exemplu, melanomul, o formă a cancerului de piele.

Când melanocitele se pierd intervine apariţia părului cărunt, dar când cresc în mod necontrolat se dezvoltă melanomul. Potrivit oamenilor de ştiinţă, studiul prezintă posibilitatea de a folosi comunicarea proteinelor 'Wnt' ca un mecanism-cheie care să ducă la reglementarea celulelor suşă ale melanocitelor.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Câinii depistează nu doar cancerul pulmonar, ci şi pe cel al prostatei Capacităţile olfactive ale câinilor par inepuizabile: un studiu realizat de cercetători germani arată că aceste animale pot depista un cancer pulmonar, iar alte cercetări efectuate recent demonstrează că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cancerului de prostată, scrie passionsante.be.
Oamenii scunzi par a avea o inimă mai slabă Oamenii scunzi ar prezenta un risc de o dată şi jumătate mai mare să se îmbolnăvească de boli cardiace şi să moară prematur decât cei înalţi, arată un studiu publicat miercuri, care a vizat trei milioane de persoane, relatează AFP.
Risc crescut de comportamente infracţionale în rândul tinerilor cu puls mai lent în stare de repaus (studiu) Adolescenţii al căror ritm cardiac este lent atunci când sunt în stare de repaus par să fie expuşi unui risc mai mare de a dezvolta comportamente infracţionale violente la vârsta adultă, potrivit unei echipe de cercetători din Suedia, al căror studiu a fost publicat miercuri în Journal of the American...
A fost descoperită o proteină care favorizează senzaţia de mâncărime (studiu) O echipă de cercetători americani de la Universitatea Duke (din Durham, Carolina de Nord) a identificat proteina TRPV4 ca un element cheie în senzaţia de mâncărime. Această descoperire este o pistă promiţătoare pentru tratarea acestui simptom şi anumitor boli ale pielii, scrie luni pourquoidocteur.fr...
Cercetătorii japonezi au creat termometrul ultrafin care se lipeşte direct pe piele Cercetători niponi de la Universitatea din Tokyo au creat un termometru ultrafin de dimensiunea unui fir de păr ce poate fi aplicat direct pe piele şi care va fi comercializat peste trei ani, relatează televiziunea naţională NHK citată de EFE.
Celulele canceroase pot fi ţintite prin proteine create prin tehnici de bioinginerie (studiu) O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a folosit o proteină creată în laborator pentru direcţionarea spre tumori a medicamentelor necesare chimioterapiei, în speranţa creării unor "rachete ghidate" care să vizeze strict celulele canceroase, studiile sale fiind publicate în luna iunie în...