Cele mai citite
 


Noi tensiuni la Centrul de Diagnostic şi Tratament din Cluj-Napoca
luni, 3 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cluj-Napoca, 3 aug /Agerpres/ - Situaţia critică cu care se confruntă Centrul de Diagnostic şi Tratament (CDT) din Cluj-Napoca nu are soluţie în acest moment pentru că la mijloc sunt interese politice majore, susţine medicul psihiatru Rozinoleta Mocanu, lider neoficial al protestatarilor din unitatea sanitară.

"Cu 'Centrul Dorobanţi' din Bucureşti s-a întâmplat ceva asemănător, activul şi pasivul fiind trecute la Spitalul 'Sfânta Maria'. La Cluj-Napoca, ideea ruperii unităţii sanitare în două, cu jumătate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi cealaltă jumătate la Institutul de Urologie şi Transplant Renal (IUTR), este o găselniţă. De fapt, se doreşte ca această clădire să rămână goală. Nu se dezmembrează, aşa cum pretinde Ministerul Sănătăţii, se preiau pur şi simplu datoriile şi clădirea va rămâne goală", susţine medicul psihiatru.

Pentru Rozinoleta Mocanu este inexplicabil cum poate un institut să preia datoria CDT, când, la rândul său, acesta este dator la diverşi furnizori.

"Spitalul Clinic Judeţean Cluj este al doilea din România ca număr de paturi şi are la ora actuală datorii de 250 de miliarde de lei la furnizori. Dar a fost dat ca exemplu de unitate etalon. Datoria CDT de 12 miliarde de lei nu reprezintă mai nimic, comparativ cu cele 250 de miliarde de lei. Dacă ar exista voinţă politică, cele 12 miliarde de lei ar putea fi preluate de Consiliul Judeţean Cluj", a afirmat medicul Mocan.

Potrivit acestuia, datoriile de 12 miliarde de lei ale CDT sunt consecinţa unui management defectuos, care persistă de foarte mulţi ani. Direcţia sanitară a fost sesizată de multe ori în această privinţă, prin memorii scrise, dar nu s-a întîmplat nimic. CDT primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate contravaloarea punctelor efectuate, iar medicii sunt retribuiţi după grila bugetară. Valoare punctului a scăzut foarte mult în ultimii ani, la 7 lei, iar o consultaţie la un medic primar este de zece lei, cost care nu asigură nici măcar materialele şi costul unei reţete.

"Valoarea punctului este stabilită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Demersurile întreprinse de noi pentru schimbarea situaţiei zac, probabil, în sertare. În 2006, constatând că nu avem niciun fel de înţelegere, am început acţiuni în instanţă, pentru reorganizarea instituţiei. Ne-am fundamentat demersul pe legislaţia şi sistemul după care sunt organizaţi medicii de familie. Am cerut iniţial acest lucru prin memorii, dar pentru că nu am fost luaţi de nimeni în seamă, am apelat la justiţie. Am câştigat toate procesele, în recursuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). În februarie 2008, o decizie a ÎCCJ l-a obligat pe fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să emită un ordin de reorganizare potrivit Ordinului 124/1998 care reglementează activitatea medicilor de familie. Nu este vorba de privatizare, cum ni se reproşează. Nicolăescu a emis ordinul la patru luni de la pronunţarea sentinţei judecătoreşti. Ne-am văzut în situaţia de a deschide încă un proces, pentru că întârzierea fostului ministru ne-a afectat, din nou, drepturile băneşti. Am avut câştig de cauză, din nou la ÎCCS, iar prin sentinţă, statul român - pentru că Nicolăescu a fost înlocuit din funcţie - urma să ne despăgubească cu suma de 100 de milioane de lei. Atât valorează colectivul de 48 de medici specialişti ai CDT - 100 de milioane de lei !", explică medicul Rozinoleta Mocanu, adăugând că reorganizarea ar fi posibilă, potrivit ministerului, numai cu preluarea datoriilor instituţiei de către personalul medical, deşi nu ei au făcut respectivele datorii.

Din acest motiv, cei 48 de medici au sesizat, din nou, justiţia şi li s-a dat câştig de cauză, tot la ÎCCj. Totuşi, Ministerul Sănătăţii a atacat decizia cu o contestaţie în anulare, invocând un viciu de procedură, respectiv că unul dintre actele ministerului de la dosarul cauzei nu este semnat de ministru, ci de un consilier juridic. Procesul s-a amânat pentru 14 septembrie 2009.

"Eu sunt medic psihiatru şi am nevoie de stilou şi reţete ca să le scriu pacienţilor medicaţia. Dar colegii mei din alte specialităţi au nevoie de materiale. Şi au cumpărat materiale din salariile lor. Dar când nu mai primeşti salariul şi afli că nu îţi sunt plătite asigurările de sănătate, cotizaţia pentru pensie, impozitul către stat ori ajutorul de şomaj, ajungi la concluzia că bunăvoinţa este inutilă. Nu avem nici cea mai mică înţelegere, pentru că nu există voinţă politică", susţine medicul de la CDT.

Un număr de 48 de medici ai CDT, din totalul de 92, au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică să preia cabinetele medicale în care îşi desfăşoară activitatea.

Personalul medical de la CDT a protestat, spontan, de cinci ori în aproximativ două luni, din cauza achitării parţiale a salariilor cuvenite pe luna mai şi a neachitării celor de pe luna iunie. Medicii de la CDT au cele mai mici salarii din sistemul sanitar din Cluj-Napoca. AGERPRES/(Carmen Fărcaşiu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Gestionarea vaccinării se realizează de Ministerul Sănătăţii prin DSP-uri Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate precizează luni, printr-un comunicat de presă, că nu are atribuţii în derularea programelor de vaccinare.
Cseke Attila: MS elaborează în această toamnă preluarea CNAS Ministerul Sănătăţii (MS) va termina de elaborat în această toamnă propunerile legislative de trecere a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în subordinea MS şi de reducere a excepţiilor de la plata contribuţiilor la bugetul pentru sănătate, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul...
Dr. Imre Benedek: Includerea CNAS în structura MS încalcă principiile funcţionării sistemului de asigurări Şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, prof. dr. Imre Benedek, nu agreează ideea lansată de ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, cu privire la necesitatea subordonării Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate faţă de Ministerul Sănătăţii şi includerii...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
CMR: MS şi CNAS au creat un focar conflictual în sistemul sanitar Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a manifestat marţi indignarea faţă de faptul că Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar fi creat un 'focar conflictual' în sistemul românesc de sănătate, prin contractul-cadru privind asistenţa medicală în sistemul de asigurări...
Coaliţie: CNAS şi MS vor veni cu propuneri de combatere a fraudei în sănătate Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS) vor trebui să avanseze, în două săptămâni, coaliţiei de guvernare măsuri concrete pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale şi combatarea decontărilor frauduloase de servicii medicale neefectuate, prin CNAS, au declarat luni...