Cele mai citite
 


Viaţa în mediul urban afectează serios creierul (studiu)
vineri, 24 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Regiunile creierului în care se formează emoţiile şi stările de anxietate sunt hiperactive la persoanele care trăiesc în mediul urban, conform unui nou studiu, informează cotidianul britanic The Guardian.

Acest studiu realizat pe baza analizării imaginilor creierului, evidenţiază diferenţele dintre creierul persoanelor care trăiesc la oraş şi cel al persoanelor care trăiesc în mediul rural. Conform studiului, două regiuni ale creierului ce sunt implicate în formarea emoţiilor şi declanşarea stărilor de anxietate sunt hiperactive la orăşeni şi pot influenţa determinant ratele crescute de afecţiuni psihice întâlnite în zonele urbane.

Alte studii în acelaşi domeniu au indicat faptul că persoanele din mediul urban întâmpină un risc cu 21% mai crescut de a suferi de tulburări legate de anxietate şi respectiv un risc cu 39% mai ridicat de a experimenta dese schimbări de dispoziţie, elemente ce definesc instabilitatea emoţională. Mai mult decât atât, incidenţa schizofreniei este de două ori mai mare la oamenii născuţi şi crescuţi în mediul urban, prin comparaţie cu provincialii.

În noul studiu, Prof. Andreas Meyer-Lindenberg de la Universitatea Heidelberg din Germania a scanat creierul a peste 50 de voluntari sănătoşi, care trăiesc fie în oraşe mari, fie în mici localităţi rurale, în timp ce le cerea să rezolve mental nişte exerciţii aritmetice mai dificile. Acest experiment este conceput pentru a-i face pe voluntari să resimtă anxietate cu privire la propriile capacităţi şi abilităţi mentale.

Rezultatele studiului, publicate în revista Nature, au indicat faptul că regiunea denumită amigdala, în cazul celor din mediul urban, devenea des hiperactivă în situaţiile stresante. "Ştim cu ce se ocupă amigdala. Este vorba de un senzor de pericol al creierului şi din acest motiv este legată de stările de anxietate şi de depresie", explică Prof. Meyer-Lindenberg.

O altă regiune denumită cortexul cingulat este de asemenea hiperactivă la orăşeni. "Ştim de asemenea că această regiune (cortexul cingulat) este importantă pentru controlul emoţiei şi pentru relaţionarea la un mediu advers", a mai adăugat el.

Această hiperactivitate observată în aceste două regiuni ale creierului poate sta la baza unor boli psihice, concluzionează el.

Acest studiu ar putea fi cu atât mai relevant cu cât, conform unor analize sociologice, până în anul 2050 aproximativ 70% din populaţia lumii va trăi în aglomerări urbane.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Caravana Alcohelp ajunge în 24 de localităţi din mediul urban şi rural ALIAT, principala organizaţie nonguvernamentală din România care oferă servicii în domeniul adicţiilor, continuă programul iniţiat în 2010 Caravana Alcohelp în 24 de localităţi din mediul urban şi rural din ţară, se arată într-un comunicat al asociaţiei remis marţi AGERPRES.
Gorj: Numărul persoanelor cu afecţiuni psihice, în creştere comparativ cu anul trecut Numărul persoanelor cu probleme psihice din judeţul Gorj este în creştere comparativ cu cel înregistrat anul trecut, în primele nouă luni fiind intrate în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) circa 300 de noi cazuri, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei...
Studiu MS: Copiii români sunt normoponderali Copiii români sunt normoponderali, prevalenţa supraponderalităţii este uşor mai crescută la fete decât la băieţi şi semnificativ mai mare în mediul urban faţă de cel rural - sunt concluziile unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul proiectului...
Femeile din mediul rural, mai puţin predispuse la depresie (studiu) Femeile din mediul rural sunt mai puţin predispuse la depresie decât cele de la oraş, relevă un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Michigan (SUA) publicat în revista 'JAMA Psychiatry', scrie vineri ziarul spaniol 'ABC'.
Exerciţiile fizice ajută mai mult creierul decât cele mentale Exerciţiile fizice regulate par să protejeze mai bine creierul de pericolul micşorării, un proces de altfel natural, asociat îmbătrânirii, care are ca efect apariţia unor probleme de memorie şi de raţionament, conform unui nou studiu publicat de LiveScience.com.
Maladii mentale: Experimentele realizate pe animale sunt de multe ori neconcludente (studiu) Experimentele medicale prin care sunt testate pe animale diferite noi terapii pentru diferitele afecţiuni psihice sunt deseori neconcludente, oferind rezultate pozitive care nu se confirmă apoi în cazul oamenilor, conform unui studiu publicat marţi, transmite AFP.