Cele mai citite
 


Chiar şi schimbările alimentare minore pot influenţa major luarea în greutate
sâmbătă, 25 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

Micile schimbări în regimul alimentar, aşa cum ar fi consumul unei cantităţi puţin mai mari de cartofi prăjiţi în fiecare zi în detrimentul legumelor, pot avea un impact uriaş pe termen lung în ceea ce priveşte supraponderabilitatea şi chiar obezitatea, conform unui nou studiu publicat joi de New England Journal of Medicine, transmite AFP.

"Un adult normal se îngraşă în medie pe an cu 450 de grame, însă având în vedere faptul că această creştere în greutate se produce gradual, de-a lungul întregului an, este dificil pentru medici şi nutriţionişti să stabilească cu exactitate cauzele sale", explică Dr. Dariush Mozaffarian, profesor de epidemiologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard (Massachusetts), coordonatorul acestui studiu.

Alături de colegii săi, el a încercat să determine impactul micilor variaţii cotidiene de alimentaţie, combinate cu multipli factori ce ţin de stilul de viaţă, asupra procesului de îngrăşare, aşa cum ar fi exerciţiile fizice sau somnul.

În cadrul studiului au fost observate trei grupuri distincte însumând 120.000 de voluntari, bărbaţi şi femei, pe perioade de câte 4 ani şi apoi pe încă 20 de ani. Toate cele trei grupuri erau formate din persoane care la începutul studiului aveau greutate normală şi nu sufereau de nicio maladie cronică. Majoritatea participanţilor s-au îngrăşat în medie, în 4 ani, cu 1,52 kilograme şi respectiv cu 7,62 kilograme după 20 de ani.

Studiul indică şi faptul că cea mai importantă creştere în greutate poate fi legată de o creştere a consumului cotidian de chipsuri şi cartofi prăjiţi, de băuturi cu zahăr, carne şi mezeluri.

De cealaltă parte, un consum cotidian bazat pe fructe, legume, cereale şi iaurturi a dus la scăderea în greutate. De asemenea, persoanele care dorm între 6 şi 8 ore pe noapte se îngraşă mai puţin decât cele care dorm peste 8 ore.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Specialist în alimentaţie: Obezitatea este cauzată de dezechilibrele balanţei energetice Preşedintele Asociaţiei Române de Studiu al Obezităţii, conf. univ.dr. Gabriela Roman, a afirmat, în cadrul unui simpozion, că statusul ponderal al unei persoane este determinat de balanţa energetică, rezultată din echilibrul între aportul caloric alimentar şi consumul caloric prin activitate fizică...
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
O dietă bogată în alimente prăjite creşte riscul de boli cardiovasculare (studiu) Adepţii unui regim bogat în alimente prăjite şi mezeluri, însoţite de băuturi dulci, prezintă un risc cu 56% mai mare să dezvolte boli cardiovasculare în comparaţie cu cei care optează pentru alte diete, potrivit unui studiu publicat luni în revista 'Circulation', editată de American Heart Association...