Cele mai citite
 


Iaşi: Specialiştii avertizează asupra creşterii numărului celor care consumă etnobotanice
sâmbătă, 25 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile şi societatea civilă ar trebui să se implice mai mult pentru stoparea creşterii numărului consumatorilor de plante cu efect halucinogen, cunoscute sub numele de plante etnobotanice, consum care a devenit un adevărat fenomen în rândul elevilor şi studenţilor, susţin reprezentanţii Centrului regional de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Iaşi, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog.
Comisarul Romică Ichim, şeful Centrului de la Iaşi, a declarat, vineri, că în primele patru luni ale anului la centru au ajuns 21 de consumatori de plante etnobotanice, în timp ce anul trecut au fost 50 de astfel de cazuri şi doar 10 situaţii de consumatori de alte substanţe cu efect psihoactiv.
"Deja e un semnal de alarmă pentru societate. Pentru a stopa această creştere care a devenit un fenomen trebuie să se implice nu doar instituţia noastră, ci trebuie implicată comunitatea şi, bineînţeles, toate autorităţile", a afirmat cms. Romică Ichim, care a menţionat că, în general, plantele etnobotanice sunt preferate de elevi şi studenţi.
Declaraţia a fost făcută după lansarea campaniei "Comunităţi sănătoase fără droguri", lansat de Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), alături de organizaţiile societăţii civile, pentru a marca "Ziua internaţională de luptă împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri".
"Centrul regional de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Iaşi, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, în concordanţă cu tema propusă la nivel mondial, implementează, alături de partenerii săi, campania ce are ca scop informarea populaţiei, în special a tinerilor, privind efectele distrugătoare ale noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive asupra sănătăţii. Campania la nivel local are în vedere desfăşurarea de activităţi de informare a tinerilor şi părinţilor în locaţiile cele mai accesate din oraşul Iaşi, activităţi de informare a cadrelor didactice şi medicale din judeţ, în instituţiile de sănătate şi de învăţământ, activităţi de dezvoltare informaţională a tinerilor la sediul centrului şi în comunitate", a spus în deschiderea evenimentului cms Romică Ichim.
El a precizat că scopul acestor acţiuni vizează implicarea şi responsabilizarea comunităţii cu privire la problema consumului de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive (etnobotanicele - n.r.) în rândul tinerilor, care prezintă risc dublu de intoxicaţie acută şi deces faţă de adulţi, astfel încât să se poată interveni de timpuriu pentru eficientizarea prevenirii şi a asistenţei consumului de droguri.
Conform statisticilor, în fiecare an, 210 milioane de oameni consumă droguri ilicite şi aproape 200.000 dintre aceştia mor. AGERPRES/(A, AS - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Medicii propun un control riguros al importurilor, pentru a stopa fenomenul etonobotanicelor Medicii ieşeni spun că după interzicerea comercializării produselor etnobotanice,?117 persoane au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, motiv pentru care vor să propună MAI şi Ministerului Agriculturii un control riguros al importurilor.
Iaşi: O studentă s-a drogat cu etnobotanice pentru a putea dormi O studentă a fost adusă la Unitatea de Primire a Urgenţelor ''Sfântul Ioan'' din Iaşi în stare gravă, după ce a consumat plante etnobotanice, pentru a reuşi să adoarmă, după mai multe zile de nesomn.
Iaşi: Elevii au mărşăluit pe străzi împotriva consumului de etnobotanice Peste 400 de elevi de liceu şi studenţi au mărşăluit, sâmbătă, pe arterele principale ale Iaşiului, pentru a atrage atenţia asupra efectelor nocive ale substanţelor cu efect halucinogen, cunoscute şi sub denumirea de plante etnobotanice.
Reţeaua Interinstituţională Antidrog Iaşi, reactivată Reţeaua Interinstituţională Antidrog Iaşi a fost reactivată, miercuri, cu ocazia unei întâlniri de lucru a membrilor, instituţii guvernamentale şi nonguvernamentale.
Iaşi: Etnobotanicele, subiect de dezbatere pentru studenţi Sute de studenţi şi elevi au luat parte, joi, la conferinţa 'Etnobotanicele: Capcana vânzătorilor de vise', organizată la Univeristatea Petre Andrei din Iaşi, pentru a afla ce sunt etnobotanicele, care este efectul lor pe termen lung, motivaţiile care îi împing pe tineri să le consume şi cui pot cere...
Iaşi: Intoxicaţi cu etnobotanice la un concert Mai mulţi studenţi din Iaşi au ajuns, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan', după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice inhalate în timpul unui concert.