Cele mai citite
 


Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România
luni, 27 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

FEDERATIA ASOCIATIILOR BOLNAVILOR DE CANCER DIN ROMANIA

POIANA BRASOV, 26.06.2011

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si ai altor asociatii din tara (PAVEL, SRC Cluj), reprezentand pacienti cu cancer, copii si adulti, s-au intrunit, in perioada 24-26.06.2011, in Poiana Brasov (AnaHotels), la a III-a editie a Conferintei Nationale FABC, conferinta ce a avut ca scop lamurirea unor probleme grave cu care se confrunta pacientii cu cancer: tratament, monitorizare, investigatii, incadrare in grad de handicap etc.
Pe langa pacienti, la Conferinta au participat medici oncologi, medici hematologi, psihologi, reprezentanti ai ANPH, precum si alte asociatii invitate, pe diferite patologii. Însă, cei responsabili de sanatatea noastra, Ministrul Sanatatii si Presedintele CNAS, dupa cum ne-au obisnuit in ultima vreme, nu au raspuns invitatiei, dovada nepasarii si a iresponsabilitatii.
S-a constatat, cu durere si teama, ca programul de oncologie este in continuare subfinantat, pacientii oncologici fiind condamnati la MOARTE cu cinism. Nu s-a luat nici cea mai mica masura de protejare a acestora, prin accesul, firesc si legal, la tratament, la investigatii, la monitorizare, la evaluare periodica, la asigurarea continuitatii tratamentului. Astfel, cei peste 98.000 de pacienti aflati in tratament, au fost trimisi direct in fata 'plutonului de executie', cum se poate numi deja sistemul de sanatate publica din Romania. Mai mult, pacientii care nu mai raspund terapiilor conventionale si carora li se recomanda terapii inovatoare sunt pusi de catre CNAS pe o lista a mortii, numita de aceasta, 'lista de asteptare'.
'Bugetul alocat acestei patologii este mai mic decat in 2010 (oricum si acela insuficient) cu aproximativ 400 milioane lei, iar medicii sunt pusi in fata unor situatii imposibile, de a decide cine sa primeasca tratament si cine nu', a afirmat Dr. Florin Bacanu, medic oncolog in Bucuresti.
Executia bugetara pe anul 2010 a CNAS arata o economie de 9 %, in conditiile in care au murit pacienti de pe acea 'lista a mortii', asteptand sa intre in tratament. De asemenea, medicii sunt amenintati de catre CNAS si CJAS-uri cu imputarea valorii medicamentelor recomandate de ei pacientilor, gasindu-le fel si fel de acuzatii. In alocutiunea sa, Prof. Univ. Dr. Florinel Badulescu, presedintele Societatii de Oncologie Medicala din Romania, a subliniat si a confirmat lipsa banilor din program, amenintarea doctorilor de catre CNAS cu privire la imputarea sumelor din prescriptiile facute de ei pentru pacienti, dumnealui fiind in situatia de a inapoia CNAS 50.000 lei, fiindca a indraznit sa prescrie tratament pacientilor internati, salvandu-le astfel viata.
De aceea, FABC, impreuna cu toate asociatiile de pacienti cu cancer din Romania, avand alaturi pe cei care mai vegheaza inca la sanatatea pacientilor, medicii oncologi, vor strange semnaturi de la pacienti si apartinatorii acestora, pentru a determina parlamentarii si guvernantii sa aloce, conform recomandarilor facute de UE, un minim de 6% din PIB sistemului public de sanatate.
De asemenea, ca cetateni si pacienti europeni, vom apela si la institutiile europene, pentru a interveni imediat si radical in politica dezastruoasa a sistemului sanitar din Romania, politica ce a condamnat, in ultimii ani, mii de pacienti la moarte. Cerem public Premierului Romaniei, Emil Boc, a ,,n'-a oara, sa intervina si sa opreasca genocidul din sanatate, prin finantarea, cel putin la limita de avarie, a sistemului public de sanatate din Romania.
'Am decis ca nu ne vom opri din proteste si actiuni radicale, decat atunci cand situatia noastra va intra pe un fagas de normalitate si vom fi prezenti, cu votul nostru, acolo si atunci cand se decide pentru noi', a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.
FABC are in componenta 12 asociatii regionale si nationale, avand ca membri peste 32.000 de pacienti si apartinatori, si reprezinta interesele tuturor pacientilor cu cancer din Romania.
Biroul de presa al FABC

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
FABC solicită depolitizarea imediată a sistemului public de sănătate Adunarea Generală a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), i-a solicitat duminică, la Braşov, premierului Emil Boc depolitizarea imediată a sistemului public de sănătate prin demiterea ministrului Sănătăţii şi a preşedintelui CNAS şi înlocuirea acestora cu "profesionişti în...
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere premierului finanţarea, 'cel puţin la limita de avarie', a sistemului de sănătate Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) cere premierului Victor Ponta finanţarea, cel puţin la limita de avarie, a sistemului public de sănătate din Romania.
Braşov: Cezar Irimia - Pacienţii cuprinşi în Programul de cancer nu vor fi afectaţi Pacienţii aflaţi în tratament prin Programul Naţional de Cancer au primit asigurări de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că nu vor fi afectaţi odată cu schimbarea mecanismului de compensare preconizat a intra în vigoare de la 1 iulie, susţine preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România - FABC
Braşov: Tratamente gratuite de radioterapie pentru bolnavii de cancer la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov, 19 iun /Agerpres/- Tratamentele de radioterapie pentru pacienţii oncologici sunt gratuite au declarat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, precizând că, de la 1 iunie, Casa de Asigurări de Sănătate a alocat fondurile necesare...