Cele mai citite
 


Efectele stresului s-ar putea transmite pe cale ereditară (studiu)
joi, 28 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri
 

Rezultatele obţinute de cercetători japonezi, publicate în revista Cell, arată că efectele stresului, chiar dacă nu modifică structura ADN-ului, schimbă, cu efect transmisibil, 'ambalajul' acestuia, influenţând modul de exprimare a genomului, prin urmare sănătatea, inclusiv la descendenţi, informează site-ul maxisciences.com.

Desfăşurându-şi cercetările pe muşte drosofile, echipa de oameni de ştiinţă de la Institutul japonez RIKEN Tsukuba a pus în evidenţă, la aceste insecte, felul în care, într-un mediu 'stresant', producerea unor anumite proteine alterează o genă numită ATF-2. Aceasta nu-şi mai asigură corect rolul în formarea heterocromatinei, stratul complex care înconjoară ADN-ul, neutralizând anumite secvenţe 'indezirabile' care, în mod normal, n-ar trebui să se exprime. În lipsa acestei 'măşti' neutralizatoare de cromatină, aceste secvenţe de gene pot funcţiona, cu eventuale efecte negative asupra organismului. Alterarea genei ATF-2 din cauza stresului se transmite descendenţilor. Pe de altă parte, ATF-2 există la drosofilă, dar şi la om, care ar putea şi el - studiile ulterioare ar urma să o arate - suferi acest fenomen, numit 'epigenetic', cu posibile implicaţii în unele boli, ca afecţiunile cardiace, diabetul sau schizofrenia.

'Multă vreme s-a discutat despre efectul stresului, care ar putea să se transmită următoarei generaţii, fără modificarea secvenţei ADN. Mulţi s-au îndoit de astfel de fenomene pentru că nu se cunoştea mecanismul. Rezultatele noastre arată acum că asemenea fenomene se pot produce. Sper ca oamenii să înţeleagă că diferitele feluri de stres pot modifica exprimarea genelor, fără să schimbe secvenţa ADN', precizează un cercetător din echipa japoneză, citat de site-ul maxisciences.com.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători japonezi au descoperit o proteină care arde grăsimile O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat descoperirea unei proteine care ajută la arderea grăsimilor din organism, permiţând astfel consumul unor mese bogate în grăsimi, transmite agenţia Xinhua.
Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente umane (iPS), a anunţat vineri un cotidian nipon, experienţă care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care aşteaptă transplanturi.
O echipă de cercetători niponi crede că diabetul poate fi tratat cu un medicament împotriva ulcerului gastric O echipă de cercetători japonezi a asociat o genă cu dezvoltarea diabetului ca urmare a ingerării de grăsimi, astfel încât ei sunt de părere că boala poate fi tratată cu un medicament împotriva ulcerului gastric, informează joi ziarul Mainichi, preluat de EFE.
Cancerul la sân ar putea fi depistat cu ajutorul unei mănuşi sensibile (studiu) O echipă de cercetători japonezi şi americani a anunţat că a conceput un material sensibil, foarte suplu, care ar putea în viitor să permită depistarea mai fină, prin palpare, a unei anomalii mamare, semn al unui posibil cancer la sân, transmite luni AFP.
Gena IRF4 este responsabilă pentru încărunţirea părului (studiu) Cercetătorii britanici au descoperit că încărunţirea părului se datorează genei IRF4, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', confirmând astfel că acest fenomen nu este motivat numai de capriciile vieţii, ci şi de moştenirea noastră genetică, informează agenţiile France...
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.