Cele mai citite
 


Studiu OCDE: Economia mondială ar putea fi mai frecvent perturbată de şocuri majore
marţi, 28 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Economia mondială ar putea fi supusă mai frecvent, în viitor, unor şocuri majore cu consecinţe grave asupra economiei şi societăţii, impactul economic al evenimentelor fiind sporit de globalizare şi viteza cu care se mişcă oamenii, bunurile şi datele, se arată într-un nou raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Raportul OCDE 'Şocurile viitoare la nivel global' analizează cinci riscuri potenţial majore: o pandemie, un cyber-atac asupra infrastructurilor critice, criza financiară, un conflict socio-economic şi o furtuna geomagnetică.
Stimulente fiscale şi accelerarea acordării brevetelor de invenţie ar putea încuraja întreprinderile să investească, având în vedere costul tot mai ridicat al dezvoltării de noi medicamente, absolut necesare în cazul unei eventuale pandemii, se arată în raport.
În legătură cu modalitatea de declanşare a crizelor financiare, analiştii OECD apreciază că dacă o naţiune suverană sau o instituţie financiară majoră este supraîndatorată, creşte riscul de contagiune într-o economie global interconectată.
Totodată, documentul OCDe susţine că incendiile care au distrus o cincime din recolta de grâu din Rusia în 2010, combinate cu inundaţiile care au avut loc din Australia şi Canada, au generat creşteri de preţuri la alimente în toată lumea. Experţii admit în momentul de faţă că preţurile ridicate la produsele alimentare au fost utilizate pentru a declanşa proteste care s-au răspândit în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
În timp ce marile dezastre pot servi ca etalon pentru politica de planificare guvernamentală, şocurile la nivel mondial necesită noi abordări care să îmbunătăţească cooperarea internaţională şi coordonarea, concluzionează studiul OCDE.AGERPRES/(AS-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Criza a făcut să ia amploare fenomenul obezităţii (OCDE) Criza din ultimii ani a făcut să ia amploare fenomenul obezităţii, pentru că familiile cu resurse reduse au înlocuit alimente precum fructele şi legumele cu unele cu un conţinut mare de calorii, potrivit unui studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite marţi EFE...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez (studiu) Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez, respectiv 1,46 miliarde de persoane, a indicat vineri un think-thank britanic, care evidenţiază o explozie a acestui fenomen în ţările în curs de dezvoltare şi face apel la guverne să acţioneze, transmite AFP.
Rata sinuciderilor în Europa şi în Statele Unite a crescut pe fondul crizei financiare (studiu) Mii de sinucideri sunt legate de criza financiară globală, un număr deosebit de mare fiind înregistrat în ţările în care se constată o pierdere masivă a locurilor de muncă, pe fondul măsurilor de austeritate, avertizează un studiu internaţional, preluat de The Independent.