Cele mai citite
 


Vulvovaginita cu Chlamydia
marţi, 28 iunie 2011   ::   4 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

 

 
 
Vulvovaginitele constituie afecţiunile pentru care femeile consultă medicul cel mai frecvent; o treime din femeile care se prezintă la consultaţie acuză simptome legate de infecţiile vulvovaginale.

 

 

De la început trebuie subliniat faptul că infecţiile vulvare şi vaginale nu sunt aproape niciodată izolate numai la vulvă sau la vagin, ele coexistă şi din acest considerent ele sunt prezentate împreună.
 
Evoluţia vulvovaginitelor depinde atât de agentul patogen incriminat cât şi de mediul vaginal.
 
Agenţii patogeni-variaţi pot fi de origine:
- microbiană
- micotică
- parazitară
- mixtă
 
La 50% din femei se constată o secreţie normală (albicioasă, groasă ca laptele bătut, foarte acidă).
În schimb secreţia patologică este uşor acidă, uneori alcalină, galbenă sau verzuie, fluidă sau aerată, spumoasă.
 
Diagnosticul pozitiv:
Istoricul trebuie să precizeze
- data debutului tulburărilor
- caracterele secreţiilor: abundenţă, aspect, miros, variaţii în timpul ciclului menstrual
- circumstantele de aparitie dupa un raport sexual (vulvovaginitele având transmitere sexuală ), dupa un tratament medicamentos (antibiotice, citostatice, corticoizi), dupa o explorare ginecologică
- semne funcţionale asociate: prurit vulvar sau vaginal(mâncărimi)
- senzatie de arsură
- algii pelviene(dureri pelviene)
- dispareunie
- disurie şi polakiurie (urinări frecvente şi cu usturimi)
 
Examenul ginecologic va fi efectuat în afara menstruaţiei, fără toaletă prealabilă (la cel puţin 12 ore după toaleta externă şi la 3 zile după introducerea de ovule în vagin).
Diagnosticul etiologic (cauză) al vulvovaginitelor va fi precizat prin examen bacteriologic al secreţiei vaginale.
 
Pe lângă semnele locale, vulvovaginitele pot produce şi semne generale:
- astenie
- stări subfebrile
- adenopatii
- dureri colicative biliare
De asemenea, se efectuează şi un examen al tegumentelor, util pentru descoperirea unei eventuale erupţii sau localizări ale unei micoze.
 
Vulvovaginita cu chlamydia
 
Agent patogen: Chlamydia trachomatis
Transmiterea se face de obicei pe cale sexuală.
Frecvenţa: în ultimul deceniu se consideră că infecţiile cu Chlamydia sunt cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală, constituind 42% din totalitatea vulvovaginitelor.
 
Diagnostic
 
Formele asimptomatice sunt frecvente, o treime din cazuri fiind descoperite cu ocazia unui consult obişnuit sau diagnosticate in urma unei uretrite a partenerului (decelate în 40-60% din uretritele negonococice).
În formele simptomatice, bolnava poate prezenta:
- leucoree (secreţie) purulentă
- metroragii (sângerări)
- disurie
- dureri pelvine
Tactul vaginal, palparea abdominală şi VSH normal exclud o complicaţie salpingiană sau o perihepatită.
Într-adevăr salpingita (inflamaţia trompei), prezentă la 4% din femeile infectate, este o complicaţie redutabilă a acestei afecţiuni, fiind şi la originea sterilităţii în aceste cazuri.
O altă complicaţie a acestei afecţiuni este sindromul Fitz-Hurgh-Curtis (perihepatita sau inflamaţia capsulei, fără afectarea parenchimatoasă hepatică) prin migrare transperitoneală hematică a parazitului.
Diagnosticul se confirmă prin examen bacteriologic.
 
Tratament
 
Fiind o boală cu transmitere sexuală, se impun următoarele măsuri:
- depistarea şi tratarea subiecţilor contacţi
- depistarea unei alte maladii sexuale transmisibile, în particular Sifilisul
- interzicerea contactului sexual pe perioada tratamentului
 
Tratamentul curativ se bazează pe antibiotice active pe acest germene, cum ar fi ciclinele:
- Tetraciclina- 2g/zi
- Doxiciclina- 2cp/zi
- Eritromicina- 2g/zi- în special la femeile gravide
Aceste medicamente sunt foarte eficiente, conducând la o vindecare clinică în 90-95% din cazuri, durata tratamentului trebuind să fie suficient de lungă, între 10 şi 21 de zile.
Ca şi pentru infecţia Gonococica, Quinolonele, Ofloxacina şi Norfloxacina constituie o nouă achiziţie terapeutică, cu rezultate încurajatoare.
 
La 3 săptămâni după terminarea tratamentului este necesar un control bacteriologic. Dacă el este pozitiv (1 din 5 cazuri) se va prescrie o a doua cură de tratament.
 
Dr. Andrei PENESCU
Medic specialist ginecologie
Medcenter Bucureşti Berceni
021 331.05.99

www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
de alina
Se transmite strct pe cale sexuala sau mai sunt si alte cai ? Am vazut ca la mod de transmiterea ati scris "de obicei". E posibil ca boala sa fie prezenta si sa fie inactiva conform aticorpilor si sa devina activa fara reinfectare?

de Doctor Penescu Andrei
Este strict o boala cu transmitere sexuala.Va sfatuiesc daca aveti probleme sa faceti analiza pentru Chlamydia si din sange si din col.Tratamentul se prescrie pentru ambii parteneri.

de ana
Buna ziua. Asi dori sa va intreb daca este posibil sa iau chlamedya in urma unui avort, adica de pe instrumentele doctorului. multumesc

de dr. Oana Iordache
Nu este posibil sa luati chlamydia in urma avortului.


Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vulvovaginita cu Trichomonas Vulvovaginitele constituie afecţiunile pentru care femeile consultă medicul cel mai frecvent; o treime din femeile care se prezintă la consultaţie acuză simptome legate de infecţiile vulvovaginale.
Vulvovaginita cu Candida Albicans Vulvovaginitele constituie afecţiunile pentru care femeile consultă medicul cel mai frecvent; o treime din femeile care se prezintă la consultaţie acuză simptome legate de infecţiile vulvovaginale.
Ce nu stiai despre boala inflamatorie pelvina O boala care este aparent trecuta cu vederea, durerile cauzate fiind deseori confundate cu alte afectiuni, afecteaza aproximativ 1,7% din femei, iar anual peste 100 000 de femei devin infertile din cauza acestei boli. Boala inflamatorie pelvina apare in aproape 70% din cazuri la femei cu varsta...
Infectiile cu transmitere sexuala pot fi tinute sub CONTROL Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atat pentru tineri cat si pentru adulti, pentru persoanele active sexual sau cele care isi doresc sa inceapa viata sexuala, pentru persoanele casatorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau...
Probleme vaginale Mancarimile sau inflamatia vaginului si vulvei, secretia vaginala anormala si durerea in timpul actului sexual sunt problemele cele mai frecvente care afecteaza zona genitala feminina. Astfel de simptome sunt, de regula, un semn de infectie bacteriana sau micotica. Diferite leacuri traditionale...
Despre infecțiile vaginale La nivel mondial, pe an sunt raportate aproximativ 5-10 milioane de vizite la medicul ginecolog, cele mai multe fiind asociate cu vaginite (infecţii genitale inferioare). Vaginitele infecţioase sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin și se împart în :