Cele mai citite
 


Tusea convulsivă
marţi, 28 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Pediatrie
 

 

 
 
 
 
 
Tusea convulsivă este o boală acută a că ilor respiratorii , foarte contagioas ă, cauzată de Bordetella pertussis, caracterizată prin accese paroxistice de tuse spastică.

Boala este foarte periculoasă pentru copiii sub un an, datorită complicatiilor respiratorii .

 

 

Cum se transmite tusea convulsivă?

Boala se transmite foarte usor de la persoană la persoană, prin pică turi pulverizate în aer în timpul acceselor de tuse sau prin strănut. Contagiozitatea începe la 7 zile după expunere si sfârseste la 3 săptămâni de la debutul tusei . Majoritatea persoanelor expuse microbului contractează boala.

Care sunt semnele si simptomele?

Perioada de incubatie este de 7-14 zile (maximum 21 de zile). Tusea convulsivă evoluează în trei stadii. Initial, copilul pare a avea o simplă răceală, cu rinoree (îi curge nasul), lăcrimare, strănut, febr ă si tuse usoară. Tusea progresează, stadiul al doilea fiind caracterizat de accese de tuse paroxistică, care se termină cu o inspiratie prelungită, zgomotoasă. Datorită lipsei de oxigen copilul devine cianotic. Acest stadiu poate dura 1-6 săptămâni, dar se poate prelungi până la 10 săptămâni. La sugar inspiratia zgomotoasă poate lipsi, fiind înlocuită de apnee prelungită, în cursul căreia pot surveni convulsii Al treilea stadiu este cel de convalescent ă.

Care sunt complicatiile?

Complicatiile respiratorii sunt cele mai frecvente: asfixia (mai ales la copii mici), complicatii pulmonare (pneumonia). Complicatiile nervoase pot cauza paralizie, întârziere mentală. Frecvent poate apare otita.

Cum este tratată tusea convulsivă?

Spitalizarea este recomandată mai ales în cazul copiilor mici, cu formă grav ă de boală.

Cum poate fi prevenită tusea convulsivă?

Modul cel mai mult eficace de a preveni tusea convulsivă este vaccinarea antipertussis. În majoritatea tă rilor lumii vaccinul antipertussis se administrează concomitent cu vaccinul antidifteric si antitetanic (DTP).

Articol preluat de pe www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bronşita Bronşita reprezintă o reacţie inflamatorie a mucoasei bronşice la acţiunea unor factori infecţioşi sau fizico-chimici. Aceasta poate fi acută sau cronică.
Raceala gripa sau viroza - cum facem diferenta? Nas infundat, usturime in gat si febra – simptome cu care toti ne-am confruntat la un moment dat, insa fara sa stim daca este vorba de o simpla raceala, gripa sau o viroza de sezon. Care este diferenta intre aceste boli si mai ales cum le putem trata? Desi la prima vedere pot avea manifestari...
Pneumonia la copii Pneumonia este un termen general care se refera la o infectie a plaminilor, putind fi cauzata de o varietate de microorganisme, inclusiv virusi, bacterii si paraziti .
Terapii alternative pentru afectiuni respiratorii Misiunea aparatului respirator este sa ii furnizeze oxigen sangelui si sa elimine din corp deseurile gazoase si in principal dioxidul de carbon. Aceste schimburi de gaze au loc la nivelul plamanilor, care pot fi victimele a numeroase afectiuni sau infectii.
Diferenţa dintre răceală şi gripă Deşi la prima vedere, răcealaşi gripa au manifestări comune, fiecare are particularităţi ce le diferenţiază una de cealaltă. Astfel, încă de la debut, organismul oferă semnale distincte ce ajută la deosebirea acestor două tipuri de viroze respiratorii, iar pacientul poate lua din timp...
Ce trebuie sa stii daca racesti pe parcursul sarcinii Raceala nu este niciodata placuta mai ales atunci cand esti insarcinata. Exista peste 200 de virusuri care pot cauza "raceala", o infectie a tractului respirator superior. Schimbarea dintre anotimpuri aduce dupa sine si o predispozitie pentru raceli deoacere sarcina suprima sistemul...