Cele mai citite
 


Autorităţile judeţului Timiş - atente la antraxul din Serbia
miercuri, 29 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile sanitar-veterinare timişene rămân vigilente în legătură cu focarele de antrax depistate recent în Republica Serbia, la circa 60 de kilometri de graniţa cu judeţul Timiş, deşi, până acum, nu s-au identificat cazuri în ţara noastră.
"În urma notificării apariţiei focarelor de antrax în Republica Serbia, la circa 60 km de frontieră, autorităţile judeţene au elaborat un plan complex de măsuri pentru prevenirea apariţiei acestei boli la noi. Au fost efectuate verificări suplimentare privind efectivele de animale din teritoriu, operatorii economici care desfăşoară activităţi de creştere a animalelor, de prelucrare a cărnii şi de comercializare a produselor de origine animală şi au fost derulate controale în trafic. Până în prezent nu au fost raportate probleme", a declarat marţi, pentru AGERPRES, dr. vet. Adrian Popa, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş.
El a adăugat că toate transporturile de carne şi de produse din carne din Serbia sunt verificate în laboratoarele din Vama Moraviţa, iar controale asemănătoare se fac şi pe toate drumurile publice din judeţ.
"Chiar cu două zile înainte de acest incident, la solicitarea DSVSA Timiş s-a creat Centrul de combatere a bolilor animalelor, prin Ordin al prefectului, care a fost transmis şi Poliţiei de Frontieră Timiş. Noi am făcut această solicitare pentru verificarea respectării legislaţiei privind transportul animalelor vii şi a produselor din carne, dar şi pentru a preveni furtul de animale", a precizat Popa.
În laboratorul sanitar-veterinar din Vama Moraviţa, medicii veterinari au program de control non-stop al transporturilor de carne şi animale care vin din ţara vecină.
"Boala este tratabilă, dar ea trebuie anunţată imediat medicului veterinar, animalele trebuie să fie izolate şi să nu existe contact cu alte animale sau cu persoane. De asemenea, populaţia trebuie să ştie că nu trebuie să cumpere şi să consume carne de pe piaţa neagră, din locuri neautorizate, ci doar din halele autorizate sanitar-veterinar", a precizat Popa. AGERPRES/(A - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: DSVSA supraveghează frontierele pentru prevenirea răspândirii dermatozei nodulare la bovine Lucrătorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş supraveghează cele patru puncte de trecere a frontierei de stat de la graniţa cu Republica Serbia, altele decât Moraviţa, pentru prevenirea răspândirii în ţara noastră a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor.
Epidemie de Antrax din Republica Serbia, monitorizată atent în România Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad au intensificat măsurilor de control al circulaţiei de animale vii, produse şi subproduse, provenite din Servia, ţară în care există o epidemie de Antrax.
UPDATE/ ANSVSA cere intensificarea controalelor la graniţa cu Serbia, în urma epidemiei de antrax Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), Radu Roatiş, a dispus sâmbătă conducerilor D.S.V.S.A. Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad intensificarea măsurilor de control strict al circulaţiei de animale vii, produse şi subproduse, provenite...
Tulcea: DSVSA confirmă prezenţa antraxului în Casimcea Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a reuşit marţi să izoleze bacilul antrax în analizele de laborator efectuate pe carnea sechestrată la finele săptămânii trecute dintr-o gospodărie privată din comuna Casimcea.
Mureş: DSVSA va face controale în trafic pentru verificarea documentelor în cazul transporturilor de animale Directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, Lucian Goga, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că împreună cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mureş vor fi organizate controale în trafic pentru verificarea documentelor în cazul t...
Timiş: Un singur caz de trichineloză în acest sezon Comercianţii de carne de porc au devenit mult mai atenţi la starea de sănătate a animalelor sacrificate de Crăciun, astfel că inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş au aplicat doar trei amenzi în urma controalelor efectuate în teritoriu înainte de sărbătorile...