Cele mai citite
 


Lipsky (FMI): Implementarea promptă a reformelor în sectorul de stat, esenţială pentru îmbunătăţirea eficienţei economice
miercuri, 29 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O implementare promptă a planurilor de reformă pentru întreprinderile cheie de stat, incluzând o implicare mai mare a sectorului privat, îmbunătăţire legislaţiei şi preţuri orientate către piaţă, va fi esenţială pentru a îmbunătăţi eficienţa economică şi a stimula creşterea în România, consideră John Lipsky, directorul general interimar al Fondului Monetar Internaţional.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina de Internet a instituţiei, oficialul FMI consideră că autorităţile române sunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelor fiscale pentru 2011, însă vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a asigura atingerea tintei de deficit de 3% din PIB în 2012.
'România a avut un start bun în cadrul noului aranjament. Toate ţintele din program au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentul autorităţilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice în sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu fie pierdute câştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a spori oportunităţile pentru investiţii şi creştere', a spus John Lipsky.
Potrivit oficialului FMI, în sectorul de sănătate sunt în curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor UE, reducerea arieratelor şi îmbunătăţirea administrării taxelor.
'Presiunile inflaţioniste au fost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza şocurilor legate de preţurile globale la alimente şi combustibil. Autorităţile au anunţat, în mod adecvat, o întărire în politica monetară. O modificare mai rapidă a politicii monetare ar putea fi necesară pentru a asigura că presiunile inflaţioniste şi efectele de runda a două sunt ţinute sub control', a apreciat oficialul FMI.
John Lipsky consideră că sectorul bancar a rămas lichid şi bine capitalizat, iar autorităţile au monitorizat cu atenţie riscurile provenite de la băncile mici şi mijlocii, precum şi de la subsidiarele băncilor de la periferia zonei euro. 'Îmbunătăţirea în continuare a supravegherii bancare ar trebui să fie o prioritate pentru protecţia împotriva potenţialelor efecte adverse apărute în urma turbulenţelor financiare din Europa', a mai spus Lipsky.
Potrivit Proiectului Planului de convergenţă, elaborat de Executiv, pentru acest an este prevăzută o ţintă de deficit bugetar 4,4% din PIB. Pe termen mediu, ţintele planificate sunt de sub 3% din PIB în anul 2012, 2,5% din PIB în 2013 şi 1,9% din PIB în anul 2014 (cifre conform metodologiei cash).
FMI a anunţat luni seară că a pus la dispoziţia României o nouă tranşă de circa 480 de milioane de euro în cadrul acordului de tip preventiv. Această a doua tranşă a împrumutului în valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat în martie, a fost deblocată luni de Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional, a precizat instituţia economică cu sediul la Washington în comunicatul menţionat. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Jeffrey Franks: Nu ar fi nicio tragedie dacă nu sunteţi gata să aderaţi la Zona Euro în 2015 (INTERVIU) România a realizat pentru prima oară ţinta la arierate, iar închiderea spitalelor nu a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional, ci este o decizie a Guvernului român, a afirmat, luni, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-un interviu acordat AGERPRES.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.