Cele mai citite
 


MS: De la 1 august se vor modifica preţurile de decontare la medicamentele pentru bolnavi cronic
miercuri, 29 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preţurile de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate vor fi modificate începând cu 1 august, a anunţat Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat remis luni.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat luni proiectul de Ordin privind aprobarea metodologiei de calcul a Listei şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de guvern, în condiţiile legii.
Acesta se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la adresa www.ms.ro, secţiunea "transparenţă decizională".
Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi să poată fi susţinută în continuare de autorităţile sanitare.
'Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, în anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% faţă de 2008 iar în 2010, cu 26% faţă de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scăderea preţului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, astfel încât să le putem asigura pentru un număr cât mai mare de pacienţi', a declarat ministrul sănătăţii, potrivit comunicatului citat.
Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul producător aprobat prin Ordinul 75/2009, diminuat cu 15%.
De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).
În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 lei. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 lei.
În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 lei, faţă de procentele vechi, cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 lei.
Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.
În lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internaţionale. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Gratuitatea medicaţiei pentru bolnavii din programele naţionale de sănătate se menţine Bolnavii de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, cei cu afecţiuni oncologice, hemofilie, sau cei care au suferit un transplant şi care se află incluşi în programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii vor beneficia, în continuare, de medicamente în mod gratuit, se arată într-un comunicat de presă transmis...
MS a modificat metodologia de calcul al preţurilor de decontare pentru medicamentele gratuite Ministerul Sănătăţii a modificat metodologia de calcul al preţurilor de decontare pentru medicamentele care se acordă, gratuit, bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate, astfel încât să fie încurajat consumul de medicamente generice, informează un comunicat de presă remis vineri AGERPRES...
APMG: Noul sistem de calcul al preţului la medicamente afectează pacienţii Noul sistem de calcul al preţurilor pentru medicamentele de pe lista C2 afectează pacienţii, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMG).
HG privind programele naţionale de sănătate, în dezbatere publică Bucureşti, 12 nov /Agerpres/ - Ministerului Sănătăţii a lansat vineri în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru perioada 2011-2012.
MS a decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, în urma demersurilor ATR Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, precum şi preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor din cadrul programelor naţionale de sănătate, la iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor...
MS va derula multianual programele naţionale de sănătate Guvernul României a aprobat în şedinţa de marţi, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Hotărârea de Guvern pentru derularea programelor naţionale de sănătate, noul act normativ reglementând cadrul legislativ pentru derularea programelor în perioada 2011-2012.