Cele mai citite
 


Perna este un cuib de microbi de care puţini sunt conştienţi
miercuri, 29 iunie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

O treime din volumul pernelor şi sulurilor care se pun sub cap ar putea fi reprezentată de acarieni, vii sau morţi, dejecţiile lor, celule de piele moartă şi microbi, arată un studiu realizat de cercetători de la spitalul St Bartholomew din Londra şi London NHS (National Health Service) şi citat de Le Point.fr.

Printre factorii 'nedoriţi' care se găsesc în perne, cercetătorii care au realizat studiul în mediul spitalicesc au găsit bacterii precum temutul stafilococ auriu (SARM) sau E.coli, care înspăimântă acum ţări din Europa. În lenjeria de pat au mai fost descoperiţi viruşi ca cel al gripei, al hepatitelor şi al varicelei, în jur de 30 în total, subliniază Le Point.fr.

'Perna este un mediu de cultură ideal, alimentat de transpiraţie, lacrimi şi ceea ce ne iese pe gură şi pe nas când tuşim şi strănutăm. În fiecare noapte, pielea ni se descuamează. Microbii se înmulţesc şi încurajaţi de căldura corpului nostru, noapte după noapte', spune dr Frederic Saldmann, specialist în igienă. Prin urmare, pernele ne îndeamnă doar pe noi la somn, în timp ce orice germen poate prolifera, adaugă un specialist englez.

Ca atare, pernele din spitale sunt, mai mult decât cele de acasă, infestate cu microbi. Studiul a arătat concentraţii de microbi care ar putea produce infecţii grave la persoanele imunodeficitare sau uşor slăbite. 'Se ştie foarte bine că o persoană se poate îmbolnăvi din nou dacă nu-şi spală perna după ce a avut gripă', spune dr Saldmann. Astfel, nu este suficientă schimbarea feţelor de pernă (microbii traversează uşor ţesătura) sau utilizarea unor feţe de pernă antibacteriene (care se spală şi ele regulat), ci este necesară şi spălarea pernelor (de preferinţă sintetice) o dată la trei luni.

Pe scurt: perna nu se împrumută nimănui, este de preferinţă sintetică, se spală o dată la două-trei luni, se schimbă o dată pe an şi se îmbracă într-o faţă de pernă antibacteriană. Dr Saldmann încheie spunând că aerisirea aşternuturilor nu omoară deloc coloniile de germeni.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
de corina tisan
un articol foarte bun! nu am stiut ca pernele sunt atat de periculoase!!!

de Kattya
Chiar foarte interesant articolul! Noi schimbam pernele cam dupa 5 ani, iar lenjeria la fiecare sfarsit de saptamana, dar se pare ca nu e suficient. :(

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani propun o metodă pentru a reduce prezenţa bacteriei E.coli în alimente Un grup de cercetători americani a descoperit că utilizarea unui bactericid în procesarea alimentelor poate ajuta la reducerea prezenţei bacteriei E.coli, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) şi citată de...
Microbii cu care trăim în simbioză: protectorii sănătăţii noastre Microbii care locuiesc în organismul uman sunt implicaţi în felurite mecanisme imunitare şi au rolul de a ne menţine sănătoşi, protejându-ne de alţi microbi cu care intrăm în contact, conform unui nou studiu care a ajuns la concluzia că microorganismele care trăiesc în simbioză cu organismul uman sunt...
Bacteria E.coli poate provoca infecţii urinare (studiu) Bacteria intestinală E.coli poate ajunge prin uretră până la vezică şi provoca infecţii urinare ''dureroase", potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Basel (Elveţia) şi publicat de revista Nature Communications, relatează EFE.
Gripa aviară: Un studiu confirmă pentru prima dată că virusul H7N9 provine de la păsări de curte Un studiu publicat joi în revista britanică de specialitate The Lancet confirmă că virusul H7N9, care a făcut cel puţin 22 de morţi în China, provine de la păsările de curte, însă nu există încă nicio dovadă privind transmiterea virusului de la om la om, relatează AFP.
Vulnerabilitatea la infecţii depinde de ora zilei când are loc contaminarea (studiu) Funcţionarea organismului este supusă unui ritm biologic de 24 de ore. Cercetători britanici l-au studiat şi au descoperit că anumite ore ale zilei sunt propice difuzării virusurilor, relatează metronews.fr.
O nouă tulpină de stafilococ auriu, detectată la vaci şi la om O nouă tulpină de stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină a fost descoperită la vaci de lapte şi la om în Marea Britanie şi Danemarca, potrivit unui studiu publicat vineri în revista britanică The Lancet Infectious Diseases - informează AFP.