Cele mai citite
 


Un nou record mondial: 7.000 de români vor învăţa simultan cum să acorde primul ajutor
miercuri, 29 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Ilfov au iniţiat un demers inedit şi anume 7.000 de români vor învăţa simultan pe un stadion cum să facă resuscitare şi să acorde primul ajutor, urmând să stabilească un nou record mondial, a anunţat, marţi, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă al Capitalei.
Suportul vital de bază (resuscitarea cardio-pulmonară) este o manevră medicală extrem de importantă, a subliniat medicul. Ea a adăugat că tocmai de aceea este vital ca un număr cât mai mare de români să aibă cunoştinţe de bază pentru a acorda primul ajutor.
O procedură de resuscitare corect executată ajută un pacient în stop cardio-respirator şi poate menţine activitatea organelor vitale până la venirea unui ajutor specializat sau până când se reia activitatea cardiacă, a explicat Alis Grasu.
"Pe 26 iulie pe stadionul Dinamo 7.000 de români vor învăţa să salveze vieţi, ei vor avea 7.000 de manechine pe care se va exersa în ziua evenimentului, manechine care ulterior vor fi donate serviciilor de ambulanţă din toată ţara şi unităţilor de primiri urgenţe din spitale, pentru a ajuta la perfecţionarea cadrelor medicale, dar şi la instruirea voluntarilor", a reliefat Alis Grasu.
Ea a menţionat că circa 700 de instructori specializaţi le vor explica participanţilor tot ce trebuie să ştie despre suportul vital de bază. După detaliile tehnice, cursanţii vor trece efectiv la treabă. Cele 700 de manechine achiziţionate special pentru acest eveniment vor fi folosite pentru demonstraţii. Timpul estimativ pentru a se desfăşura aceste demonstraţii este între 50 şi 80 de minute.
"A fost aleasă luna iulie pentru acest eveniment pentru că în această lună Serviciul de Ambulanţă va marca 105 ani", a precizat dr.Alis Grasu.
La rândul său, Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare, a explicat că cei care vor să se înscrie la acest eveniment o pot face direct la Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti, strada Mihai Eminescu nr.226 sector 2, pe internet la adresa www.sabif.ro, sau prin fax la numărul 021/211.05.08. Cu o săptămână înainte de eveniment participanţii vor fi informaţi din ce grupă fac parte, cum se numeşte instructorul şi la ce intrare a stadionului Dinamo trebuie să se prezinte. Din motive de securitate, copiii sub 14 ani trebuie să fie însoţiţi de un adult.
Cristian Grasu şi-a exprimat speranţa că se vor înscrie cât mai mulţi participanţi şi a explicat că înaintea desfăşurării evenimentului un instructor va da citire unui protocol pentru acordarea primului ajutor, iar cei 700 de instructori vor supraveghea exersarea participanţilor pentru aplicarea protocolului citit de instructor. Protocolul de suport vital de bază prezintă modul în care cel care acordă primul ajutor trebuie să susţină activitatea vitală a unei persoane care are nevoie de asistenţă medicală.
Performanţa celor 7.000 de cursanţi care vor participa la lecţia de resuscitare va fi atestată ca record mondial de către specialiştii Guinness World Records (GWR).
Un reprezentat GWR va fi prezent pe stadionul Dinamo pe 26 iulie, în plus acţiunea va fi supervizată ştiinţific de către Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".
Precedentul record a fost stabilit anul trecut în martie în Mexic, unde 6.577 de cursanţi au învăţat simultan procedurile de resuscitare.
Evenimentul se organizează fără a se cheltui vreun ban public şi cu sprijinul Societăţii de Salvare şi a unor sponsori. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti asigură asistenţa medicală sâmbătă cu 90 de echipaje, plus patru din privat Dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov, a declarat, pentru AGERPRES, că în cursul zilei de sâmbătă asistenţa medicală va fi asigurată cu 90 de echipaje, dintre acestea 57 fiind pentru urgenţe, iar restul pentru consult şi transport pacienţi, patru fiind echipaje...
SABIF şi SSB au lansat campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, chatul de asistenţă şi proiectul de alertare a voluntarilor Societatea de Salvare Bucureşti (SSB) şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-lfov (SABIF) au lansat, marţi seară, campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, chatul de asistenţă medicală online şi proiectul de alarmare a voluntarilor SSB pentru susţinerea cazurilor urgente aflate...
Dr. Alis Grasu: Primul ajutor şi resuscitarea sunt vitale Managerul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, dr. Alis Grasu, a declarat, luni, pentru AGERPRES că este extrem de important să se acorde primul ajutor unei persoane care cade pe stradă, pentru că acest prim ajutor poate salva viaţa celui în nevoie.
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.
Peste 7.000 de români s-au înscris în programul 'Salvăm vieţi şi intrăm în Cartea Recordurilor' Peste 7.000 de români s-au înscris în programul ''Salvăm vieţi şi intrăm în Cartea Recordurilor''.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: 2.750 de cazuri de stop cardio-respirator în 2015 Stopul cardio-respirator reprezintă o problemă majoră în incidenţa cazurilor medicale din Bucureşti, pentru anul trecut Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov raportând 2.750 de cazuri de stop cardio-respirator, comparativ cu anul precedent, când au fost înregistrate 2.692 astfel de cazuri.