Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Misterul planului de austeritate se intensifică (revista presei italiene)
miercuri, 29 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Roma, 29 iun - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Dezbaterile pe marginea conţinutului planului de austeritate continuă între indiscreţii şi dezminţiri în ajunul prezentării oficiale prevăzute pentru joi. Cotidienele italiene au publicat miercuri un document considerat a fi ciorna proiectului de lege, dar care stârneşte şi mai multe semne de întrebare.
Planul de austeritate este, încă, un mister în pofida dezvăluirilor, scrie cotidianul Corriere della Sera. Guvernul italian va prezenta joi planul de austeritate pentru perioada 2013 - 2014. Măsurile propuse de ministrul economiei şi finanţelor, Giulio Tremonti, au fost dezbătute marţi în cadrul unei reuniuni a alianţei majoritare de guvernământ. Presa italiană a subliniat tensiunile generate de normele viitorului proiect de lege. Reduceri însă vor fi aplicate până la 47 de miliarde de euro care până în 2014 ar trebui să balanseze datoria publică cu bugetul Italiei. Tăierile de fonduri vor suferi salariile miniştrilor începând cu luna iulie, dat fiindcă aceştia primesc şi indemnizaţia de parlamentari, a confirmat ministrul de externe Franco Frattini la finalul reuniunii de marţi.

Cotidianul Il Messaggero scrie despre "un plan de austeritate lejer" menit să ţină unită alianţa de guvernământ. În alcătuirea normelor, ministrul Tremonti a trebuit să ţină cont de exigenţele Uniunii Europene, de analiza agenţiilor internaţionale de rating şi de situaţia reală a economiei italiene. Prim-ministrul Silvio Berlusconi a precizat că şi Italia trebuie să tamponeze efectele recesiunii economice aşa cum au făcut alte ţări, care, din fericire, nu se confruntă cu o situaţie atât de gravă. Ministrul justiţiei, Angelino Alfano, a comunicat jurnaliştilor la finalul reuniunii de marţi că reducerile de subvenţii vor începe de la clasa politică.

Cotidianul La Repubblica titrează detalii explicite cu privire la schimbările aduse de planul de austeritate. Se pare că normele ar propune plata serviciilor sanitare de la departamentele de urgenţă. Acest lucru reprezintă o noutate pentru că, în prezent, cazurile catalogate drept "cod roşu sau galben" nu plătesc prestaţia medicală. Dacă planul de austeritate va fi aprobat, cetăţenii vor plăti 10 euro pentru codul roşu sau galben şi 25 de euro pentru codul alb. Mai mult, normele intenţionează să prelungească vârsta pensionării pentru femeile din sectorul privat la 65 de ani.

Potrivit opoziţiei de centru-stânga, prin planul de austeritate, guvernul amăgeşte din nou cetăţenii. Preşedintele Partidului Democrat, Pierluigi Bersani, citat de cotidianul La Stampa, consideră că toate normele vor fi aplicate în următoarea legislaţie, având în vedere că mandatul guvernului Berlusconi se va încheia în 2013. "Dacă vom câştiga alegerile, vom moşteni acest plan de austeritate minunat", a afirmat ironic, Bersani.

În altă ordine de idei, cotidianul Il Tempo, anunţă că Italia riscă să primească o sancţiune din partea Uniunii Europene din cauza problemei deşeurilor alimentare care au invadat străzile oraşului Napoli. Autorităţile de la Bruxelles au precizat că guvernul de la Roma nu a înregistrat progrese în rezolvarea problemei, apărută încă din 2007. Comisarul european privind mediul ambiant, Janez Potocnik, a trimis Italiei un comunicat prin care a subliniat că va fi nevoit să aplice sancţiuni financiare. Medicii italieni au atras atenţia că din cauza problemelor deşeurilor, s-a înregistrat o creştere cu 20% a patologiilor respiratorii la copii.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cameră: Proiect privind asigurarea de fonduri pentru acordarea de ajutoare statelor cu care se încheie acorduri, adoptat Deputaţii au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede că Ministerul Sănătăţii, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie pot asigura fonduri pentru acordarea de ajutoare umanitare statelor cu care România încheie acorduri, înţelegeri, convenţii de colaborare în acest sens.
Proiect de act normativ pentru reglementarea asistenţei medicale de urgenţă Cinci parlamentari PDL au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea legii asistenţei medicale de urgenţă, prin care propun eliminarea 'discriminării' între furnizorii privaţi şi cei publici de servicii medicale de urgenţă.
Ritli:Noul proiect de lege este asumat de MS în mare parte, sunt şi elemente care mai necesită discuţii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi seara că actualul proiect al legii Sănătăţii încearcă să răspundă semnelor de întrebare care au apărut în urma redactării raportului comisiei prezidenţiale în domeniu.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Proiect privind utilizarea unei aeronave a MAI pentru asistenţă medicală de urgenţă, adoptat de deputaţi Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care vizează aprobarea unor măsuri privind operarea unei aeronave aflate în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât aceasta să fie utilizată în misiuni de asistenţă medicală publică de urgenţă.
Raed Arafat: Trebuie analizate toate argumentele pentru o decizie corectă privind legislaţia sistemului de urgenţă Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat luni, pentru AGERPRES, că actuala legislaţie permite competiţia între sistemul public şi cel privat în serviciile de urgenţă cu anumite condiţii.