Cele mai citite
 


Mircea Beuran şi Benone Duţescu au lansat o carte privind serviciile chirurgicale de urgenţă din Bucureşti
joi, 30 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Profesorii Mircea Beuran şi Benone Duţescu au lansat miercuri, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, volumul "Serviciile chirurgicale de urgenţă din Bucureşti - etape istorice şi semnificaţia lor".
Cartea oferă o lectură reconfortantă într-o problemă gravă ca aceea a urgenţelor chirurgicale şi a sistemului de organizare a lor.
Totodată, cartea este o pledoarie pentru păstrarea patrimoniului naţional, evidenţiindu-se spiritul academic ce a dominat în trecut viaţa ştiinţifică medicală şi care a dat roade de-a lungul secolelor şi deceniilor.
În carte este sintetizată personalitatea a cel puţin trei generaţii de elevi ai marelui chirurg Thoma Ionescu: Iacob Iacobovici, Traian Nasta, Theodor Firică, Ion Ţurai, Iuliu Şuteu, Ion Bălăcescu, Alexandru Cosăcescu.
Lucrarea reprezintă de fapt istoricul serviciilor chirurgicale de urgenţă din Bucureşti. Cititorii pot urmări firul istoric al serviciului, de la birja cu cai şi sanitarul pe bicicletă, până la moderna ambulanţă şi la serviciul SMURD.
Mircea Beuran, unul dintre autori, a mulţumit arhivei Academiei Române, Primăriei Capitalei, Catedrei de istorie a Universităţii de Medicină şi Farmacie pentru contribuţia adusă, spunând că ideea pentru realizarea cărţii a venit în urmă cu un an.
"Scrierile sunt unele inedite, de la siropoase până la tragice. În 1982 am găsit aici un spital cu adresabilitate foarte mare şi lucrul acesta a fost un stindard. Există aici (în carte) lanţul generaţiilor, de la mai mici la seniori", a spus Beuran.
Prezent la lansare, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a susţinut că lucrarea nu este un roman, ci reprezintă o carte-document foarte importantă. În opinia sa, fiecare instituţie din ţară ar trebui să aibă o asemenea monografie.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Florian Popa, a afirmat la rândul său că volumul nu este un roman, susţinând că în unele capitole se consideră chiar autor.
El şi-a amintit de anul 1970, când a venit ca salariat al Spitalului de Urgenţă Floreasca, de primul profesor al său, dar şi de prima operaţie.
"Pentru mine, Spitalul Floreasca a însemnat un spital-fanion. Sistemul de urgenţă s-a dezvoltat şi trăieşte uneori într-un mod miraculos. Cred că e un început, cred că la Floreasca se poate scrie mai multă istorie decât s-a scris. Cartea are nevoie şi de o continuare, ea reprezintă un act de cultură", a apreciat Florian Popa.
Cel de-al doilea autor, Benone Duţescu, a declarat că scriind cartea "a stat de vorbă" cu o istorie plină de învăţăminte şi a precizat că lucrarea se sprijină numai pe documente. AGERPRES/(AS - Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Arafat: Prima ambulanţă a intervenit în 7 minute în cazul fetelor care au fost pe punctul să se înece în ştrand Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că prima ambulanţă care a intervenit în cazul celor două fete ce au fost pe punctul să se înece într-un ştrand din zona Străuleşti a ajuns la locul incidentului în circa 7 minute de la momentul în care a fost solicitat ajutorul.
Primii răniţi din accidentul de autocar din Muntenegru au ajuns la Spitalul Floreasca Prima ambulanţă cu persoane rănite în accidentul de autocar din Muntenegru a ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.
Actorul Ion Lucian, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, 7 ian /Agerpres/ - Actorul Ion Lucian a fost adus, miecuri, la Departamentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti de către o ambulanţă SMURD de la Teatrul de Operetă, unde i s-a făcut rău pe scenă.
Medic Spitalul Floreasca despre decesul fotbalistului dinamovist: Cauzele pot fi multiple Cauzele decesului fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng pot fi multiple, a declarat medicul Cristian Pandrea de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Elicopterele SMURD i-au adus pe ultimii patru răniţi grav din Bulgaria, la Spitalul Floreasca Ultimii patru răniţi grav din accidentul din Bulgaria au fost aduşi, duminică, cu un elicopter SMURD şi vor fi internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, alături de ceilalţi doi aduşi în cursul acestei zile.