Cele mai citite
 


Olanda: Eutanasierea bolnavilor de demenţă
joi, 30 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bolnavii de demenţă sunt asistaţi să moară de medici olandezi, în conformitate cu legile eutanasierii în vigoare în Olanda, conform unui material publicat de cotidianul britanic Daily Mail.
Nu mai puţin de 21 de pacienţi cu demenţă în stadii incipiente, inclusiv cu maladia Alzheimer, au murit anul trecut prin injecţie letală, conform unui raport anual. Aceasta este pentru prima oară când bolnavii de demenţă au fost incluşi în statisticile legate de eutanasierile din Olanda.

Niciunul dintre aceste cazuri nu implică vreo ilegalitate în ceea ce-i priveşte pe medici şi personalul medical, de fiecare dată pacienţii fiind în stare să-şi dea consimţământul cu discernământ.

Aceast raport provoacă însă îngrijorarea celor care contestă practica eutanasierii, aceştia argumentând că numărul pacienţilor care s-ar califica pentru o sinucidere asistată este în continuă creştere.

Raportul nu a fost încă prezentată oficial. Informaţile cuprinse în el s-au scurs însă şi au fost preluate de postul de televiziune NOS. Această televiziune a realizat chiar şi un reportaj în care o pacientă pe nume Guusje de Koning, 63 de ani, bolnavă de Alzheimer, le explica copiilor ei de ce a dorit să moară asistată de un medic. Ea a invocat faptul că a observat evoluţia bolii la tatăl său şi nu-şi doreşte să sufere şi să treacă prin ce a trecut şi el.

Adepţii eutanasiei se folosesc de povestea acestei femei pentru a promova ideea sinuciderii asistate pentru bolnavii de demenţă, pentru a evita suferinţa şi cheltuielile mari asociate tratamentelor acestei boli. În acest sens au fost organizate şi o serie de întâlniri şi dezbateri publice privind "dreptul de a muri" al persoanelor în vârstă.

Această problemă rămâne controversată totuşi. Chiar dacă 95% dintre olandezi s-au declarat de acord cu eutanasierea, doar 33% dintre olandezi au fost de acord cu sinuciderea asistată medical a persoanelor care suferă de demenţă.

Pentru a se califica pentru o sinucidere asistată un pacient trebuie să convingă doi medici că are discernământ şi că se află în pragul unei suferinţe pe care o cataloghează drept insuportabilă.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Caraş-Severin: Bolnavii cu demenţă mixtă sau Alzheimer nu pot fi internaţi la azil din lipsă de personal Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.
Cazurile de demenţă s-ar putea tripla până în 2050, avertizează OMS Cazurile de demenţă, un sindrom cauzat de regulă de maladia Alzheimer, ar urma să se dubleze până în 2030 şi să se tripleze până în 2050, putând atinge nu mai puţin de 115,4 milioane de persoane în întreaga lume, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ într-un raport publicat miercuri, preluat...
Demenţa va deveni o boală de 1.000 de miliarde de dolari în 2018 Costurile economice şi sociale ale demenţei vor creşte de la 818 miliarde de dolari pe an în prezent la 1.000 de miliarde de dolari peste trei ani şi această boală va reprezenta o provocare serioasă pentru guvernele lumii, arată un nou raport publicat marţi, transmite CNBC.
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Hipotensiunea ortostatică poate prefigura apariţia demenţei la vârste mai înaintate Adulţii diagnosticaţi cu hipotensiune ortostatică se confruntă cu un risc cu 15% mai ridicat de a suferi de demenţă la vârste mai înaintate, conform unui nou studiu realizat în Olanda şi publicat în ultimul număr al revistei PLOS medicine, informează Live Science.
Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea...