Cele mai citite
 


Examinarea dermatoscopică - procedură eficientă în depistarea melanomului
marţi, 4 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Bucureşti, /Agerpres/ - Incidenţa melanomului în rândul persoanelor tinere a cunoscut, în ultimii ani, o creştere spectaculoasă. Examinarea dermatoscopică - o procedură simplă, rapidă şi nedureroasă - îmbunătăţeşte acurateţea diagnosticului cu 5-30% faţă de examenul clinic.

În ultimele 12 luni, numai la Centrul Medical Unirea din Capitală s-au prezentat 233 de pacienţi cu nevi pigmentari din care 159 au beneficiat de examen dermatoscopic.

Potrivit medicului dermatolog Rodica Negreanu, nevii melanocitari (aluniţele) sunt o aglomerare de celule cu pigment (melanină) la nivelul pielii, care pot fi prezenţi de la naştere sau dobândiţi ulterior în copilărie sau în tinereţe.

"Pe lângă examinarea cu ochiul liber, medicul poate folosi dermatoscopul pentru examinarea aluniţelor. Dermatoscopul este un instrument care are o sursă de lumină integrată şi o putere de mărire de 10 ori. Dermatoscopia este o procedură simplă, rapidă, nedureroasă, care îmbunătăţeşte acurateţea diagnosticului cu 5-30% faţă de examenul clinic", a declarat dr. Negreanu.

Expunerea la soare acţionează pe un fond de predispoziţie genetică şi stimulează formarea de aluniţe. Factorii hormonali sunt de asemenea implicaţi. În adolescenţă sau în timpul sarcinii, aluniţele cresc, se colorează mai intens şi se pot înmulţi. Cu vârsta, numărul de aluniţe al unei persoane se reduce.

Nevii melanocitari pot fi plani sau reliefaţi. Culoarea este de obicei maro, dar există şi aluniţe de culoarea pielii sau roz (mai ales la persoanele blonde). Este normal ca aluniţele să crească lent, afirmă medicul, în timp, dar dacă pacientul observă modificarea bruscă a unei aluniţe (devine asimetrică, cu margini neregulate, capătă mai multe culori, creşte în suprafaţa sau înălţime), acesta trebuie să se adreseze dermatologului.

Dacă leziunea pigmentară are caractere de malignitate sau nu se poate spune cu siguranţă că e doar o aluniţă banală, se recomandă scoaterea ei. Se poate decide îndepărtarea unei aluniţe şi pentru că este situată într-o zonă supusă traumatismelor (de exemplu bărbierit) sau pentru că este considerată inestetică de pacient. Excizia unei aluniţe se face chirurgical, cu examen histopatologic ulterior al nevului.

Pentru prevenirea cancerului de piele este foarte importantă fotoprotecţia cu ajutorul cremelor, a hainelor şi a pălăriilor. Expunerea la ultraviolete artificiale în saloanele de bronzare accentuează procesul de fotoîmbătrânire cutanată şi creşte riscul de cancer de piele. La nivel mondial, 37.000 de persoane mor în fiecare an din cauza melanomului. La nivel european se poate remarca o rată mai mare de depistare a melanomului la femei, dar o mortalitate mai mare la bărbaţi.

În 2008, în urma campaniei de depistare a melanomului, desfăşurată de Societatea Română de Dermatologie, au fost consultaţi gratuit peste 2.090 de pacienţi la nivel naţional. Pentru 77 de pacienţi examinaţi s-a pus diagnosticul de melanom, iar peste 100 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Toate leziunile diagnosticate sunt determinate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Doar 9 pacienţi dintre cei consultaţi în campania de anul trecut foloseau întotdeauna cremă cu protecţie solară pentru expunerea la soare. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Melanomul Melanomul - Una din cele mai periculoase forme de cancer cutanat
Screening gratuit pentru cancerul de piele prin campania 'Un viitor fără pată' a FABC Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi cea de-a patra ediţie a campaniei 'Un viitor fără pată' printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele, intitulat "Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele".
Dr. Mihaela Leventer: Melanomul depistat în fază incipientă are şanse de vindecare Melanomul depistat în faza incipientă are şanse de vindecare, a declarat marţi dr. Mihaela Leventer, la lansarea cărţii 'Să înţelegem melanomul', ediţia 2012, cu ocazia marcării Zilei Melanomului în România de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC)...
Campanie de prevenţie a cancerului de piele Bucureşt /Agerpres/ - Pacienţi au primit, în 25 mai, consultaţii gratuite pentru posibilele afecţiuni pigmentare ale pielii (aluniţelor), consultaţii ce vor fi oferite de 240 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD).
Numărul aluniţelor de pe braţ pot fi un avertisment al cancerului de piele (studiu) Persoanele care au peste 11 aluniţe pe braţul drept ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta un cancer de piele, sau melanom, potrivit unui studiu publicat luni şi citat de EFE.
Testări gratuite pentru depistarea melanomului Un studiu clinic important desfăşurat în Australia timp de 15 ani, pe un eşantion de peste 1.600 de adulţi, a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.