Cele mai citite
 


Bihor: Acţiune de salvare pentru un speolog ungur accidentat într-o peşteră din Padiş
sâmbătă, 2 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Acţiunea de salvare a speologului ungur, în vârstă de 45 de ani, accidentat joi prin dislocare de umăr în peştera R2 din Platoul Padiş, în Munţii Apuseni, a demarat la o adâncime de 200 de metri, după ce mai multe echipe de salvatori au echipat peştera deosebit de periculoasă pentru a fi scos la suprafaţă.
Potrivit dispecerului de la Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor, Nagy Ivan, trei echipe de salvatori bihoreni şi arădeni, în jur de 30 de oameni, se află în peşteră pentru a o echipa corespunzător în vederea salvării colegului lor şi pentru a-l scoate pe speolog. Un alt echipaj din Ungaria se îndreaptă spre peşteră pentru a întări forţele de salvare.
'Pacientul este stabil, stă la punct cald, într-un cort amenajat din folie izolantă, are alimente şi este asistat de colegii salvatori. Acţiunea de salvare, care se poate face doar prin tracţionare, va dura probabil mai mult, probabil toată ziua sau până la noapte, date fiind condiţiile foarte accidentate din această peşteră', a precizat dispecerul Nagy Ivan.
Contactat telefonic, vicepreşedintele Salvamont, Adrian Marin a declarat, pentru AGERPRES, că tocmai a fost anunţat de demararea acţiunii de ieşire din peşteră.
"Bărbatul accidentat a reuşit să parcurgă pe picioarele lui primii o sută de metri, dar urmează o porţiune verticală, un sifon, dificil de urcat şi în condiţii normale.Nu pot să spun cât va dura acţiunea, dar sperăm ca până la noapte să reuşim", a declarat Adrian Marin.
Speologul blocat în interior a suferit joi după-amiază o dislocare de umăr, printr-o mişcare greşită. El făcea parte dintr-un grup alcătuit din alţi doi speologi unguri şi un român, care coborâseră joi în peşteră, în jurul orei 11,00, pentru a cartografia peştera. Salvamontiştii bihoreni erau la curent cu această deplasare, motiv pentru care, la ora 14,45, echipa din interior a sunat direct la vicepreşedintele Salmont-Salvaspeo anunţând incidentul.
O echipă de salvamontişti care fac serviciu de permanenţă pe Platoul Padiş şi un echipaj de la SMURD s-au deplasat la faţa locului, unde, vineri, în cursul nopţii, un medic a coborât la accidentat şi i-a repus oasele umărului la loc, i s-au acordat îngrijiri medicale, dar nu l-au putut evacua din cauza porţiunilor strâmte ale peşterii. AGERPRES/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Speologul cu umărul dislocat în peşteră a fost salvat din subteran Speologul cu umărul dislocat joi în peştera R2 din Platoul Padiş a fost scos la suprafaţă vineri seară, de la adâncimea de 200 de metri, de către mai multe echipe de salvatori.
Bihor: O nouă tabără MASH pentru studenţii medicinişti, axată pe misiuni de salvare montane Cincizeci de studenţi la medicină din întreaga ţară vor participa, începând de vineri şi până pe 10 august, la misiuni de salvare în Peştera Gheţarul de la Barsa, alături de colegii de la Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Bihor, dar şi pe trasee montane supraterane din zonă.
Bihor: Primul centru de pregătire pentru salvatori montani din ţară, realizat la Vârtop, cu parteneri elveţieni Primul Centru de pregătire pentru salvatori montani din ţară este realizat în procent de 70%, în cadru unui proiect româno-elveţian al Consiliului Judeţean Bihor cu Cantonul St. Gallen, urmând să fie dat în funcţiune, potrivit celor care se ocupă de realizarea sa, la începutul anului 2017.
Salvamontiştii bihoreni au povestit cum s-a desfăşurat acţiunea de salvare din Apuseni Salvamontiştii bihoreni, cei care au ajuns primii, după localnici, la epava avionului căzut luni în Munţii Apuseni, au relatat joi, într-o conferinţă de presă, cum s-a derulat acţiunea de salvare.
Alba: Zeci de salvatori au intervenit pentru scoaterea la suprafaţă a celor 11 persoane blocate în Huda lui Papară Peste 60 de speologi salvatori, pompieri, salvamontişti, jandarmi şi poliţişti au fost angrenaţi în acţiunea de salvare a celor 11 persoane, din care 9 adolescenţi, rămase blocate luni în urma unei viituri în Huda lui Papară, peşteră din Munţii Trascăului.
Bihor: Centru de pregătire a salvatorilor montani la Vârtop, proiect cu sprijin elveţian Consiliul Judeţean (CJ) Bihor a lansat miercuri proiectul prin care se va înfiinţa, în satul de vacanţă Vârtop, Centrul de pregătire pentru salvatori montani, proiect finanţat din Fondul de Cooperare Româno- Elveţian. În acest proiect, CJ Bihor are ca şi parteneri Cancelaria Statală St. Gallen, Spitalul...