Cele mai citite
 


Covasna: Organizaţia judeţeană a PSD acuză autorităţile locale că nu au atras investitori în zonă
sâmbătă, 2 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, acuză autorităţile locale că nu şi-au dat interesul să atragă investitori în zonă, susţinând, chiar, că au blocat accesul acestora.
Horia Grama a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că aşa-zisul 'Ţinut Secuiesc' nu are nicio şansă să se întreţină sigur, fără sprijin financiar de la Bucureşti, deoarece nu are putere economică.
'Dacă luăm în considerare toate costurile, începând cu poliţie, administraţie, educaţie şi spitale, nu are nici o jumătate din bani ca să se întreţină', a spus Horia Grama.
În context, acesta a menţionat că autorităţile locale din judeţul Covasna 'nu au făcut nimic ca să atragă investitori', ocupându-se 'numai de politică şi probleme etnice'.
'Albert Almos (fost primar al municipiului Sfântu Gheorghe, actual senator UDMR - n.r.) a şi recunoscut public că a frânat investiţiile ca să nu schimbe componenţa etnică a zonei şi ştiu câteva cazuri de pe vremea când eram prefect, ştiu trei reprezentanţi ai unor firme care ar fi vrut să investească şi care au spus că se lovesc de un zid din partea autorităţilor locale (...) Unii se bat pentru investiţii şi investitori, umblă prin toată lumea, iar alţii îi îndepărtează', a mai spus Horia Grama.
În opinia acestuia, disputele interetnice generate în mod artificial au făcut numai deservicii acestei zone, deoarece au creat în cele din urmă impresia unui teren investiţional nesigur.
Declaraţia a fost făcută la o zi după ce primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei locale UDMR, a spus că 'Ţinutul Secuiesc', în care a inclus judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, nu este sărac şi are potenţial pentru a se întreţine singur, fără ajutor de la Bucureşti.
'Toţi au spus că fără Bucureşti săracii maghiari ar muri de foame (...) Eu vreau să le spun că nu este aşa, iar, dacă am fi lăsaţi să ne gestionăm singuri problemele, atunci am sta şi mai bine', a spus Antal Arpad.
Acesta a adăugat că nu politicienii din Capitală ar trebui să decidă viitorul comunităţilor locale, ci înşişi oamenii care trăiesc în aceste comunităţi.
'Avem dreptul să trăim şi în sărăcie. Să ne lase să trăim în sărăcia care de fapt nu există', a declarat Antal Arpad, apreciind că cei care deplâng starea deplorabilă a 'Ţinutului Secuiesc' dau dovadă de 'obrăznicie' în condiţiile timp de 70 de ani statul român 'a făcut totul pentru a distruge' din punct de vedere economic această zonă locuită preponderent de maghiari, inclusiv prin privatizările făcute în ultimele decenii care au pus pe butuci turismul, industria şi au lăsat numeroşi localnici fără locuri de muncă.
O statistică realizată de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna arată că, în perioada 1 decembrie 1990 - 31 mai 2011, investiţiile străine directe în judeţ au totalizat mai puţin de 59 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă o medie anuală de 265 de dolari pe cap de locuitor.
De la începutul acestui an, în judeţ au venit 19 firme cu capital străin, majoritatea din Ungaria, un număr cu 14% mai mic decât aceeaşi perioadă a anului trecut.
Lipsa investitorilor şi a locurilor de muncă se resimt acut şi în buzunarele oamenilor de rând, la ora actuală în judeţul Covasna salariile fiind în medie cu 800 de lei mai mici decât media naţională. AGERPRES/(A - Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Locurile de muncă şi serviciile medicale, în topul nemulţumirilor cetăţenilor din judeţ - sondaj UDMR Lipsa locurilor de muncă şi calitatea serviciilor medicale, nivelul pensiilor şi salariilor, situaţia drumurilor şi podurilor sunt pe primele locuri în topul nemulţumirilor cetăţenilor din judeţul Covasna, în timp ce problemele care ţin de identitatea maghiară sunt pe locurile următoare, relevă un sondaj...
Deputatul Horia Grama (PSD): Politica UDMR 'nu este de bun augur' pentru convieţuirea interetnică Preşedintele filialei PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a afirmat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că 'de 20 de ani UDMR cultivă separatismul', iar această politică 'nu este de bun augur' pentru convieţuirea interetnică.
Covasna: Antal Arpad (UDMR) - Ponta se joacă cu focul! Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că abrogarea HG privind înfiinţarea liniei cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş va 'da apă la moară' radicalilor maghiari şi, implicit, va conduce la radicalizarea UDMR.
Covasna: 277 de euro pe cap de locuitor, atraşi prin programul POR Judeţul Covasna a atras peste 57 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional (POR) în perioada 2007-2012, din care s-au finanţat 52 de proiecte depuse de autorităţi locale şi întreprinzători privaţi.
Preşedintele CJ Covasna susţine că, în ultimii ani, MS a alocat spitalelor din judeţ peste 15 milioane lei Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în ultimii doi ani Ministerul Sănătăţii a alocat spitalelor din judeţul Covasna peste 15 milioane de lei pentru lucrări de investiţii.
Borboly Csaba, candidat UDMR la şefia CJ Harghita: Atragerea de fonduri europene, prioritară pentru judeţ (interviu) Candidatul UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că în cel de-al doilea mandat doreşte să atragă mult mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea judeţului, să continue investiţiile în sănătate şi educaţie, dar şi să creeze...