Cele mai citite
 


Germania reglementează sistemul de donare a organelor şi ţesuturilor
sâmbătă, 2 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miniştrii sănătăţii din 16 landuri federale germane au votat în unanimitate noul model de reglementare a donării de organe şi ţesuturi. În conformitate cu noile reguli, fiecare cetăţean german va fi întrebat în regim obligatoriu dacă vrea sau nu să fie donator, informează Tagesschau.
La ora actuală, în Germania funcţionează sistemul benevol: orice cetăţean, precum şi rudele pacienţilor aflaţi în moarte clinică, pot din proprie iniţiativă să-şi declare dorinţa de a deveni donator. Astfel, un chestionar obligatoriu nu există în prezent în Germania.

După cum au subliniat miniştrii germani ai sănătăţii, 'fiecare cetăţean trebuie cel puţin o dată în viaţă să răspundă conştient la întrebarea dacă este sau nu gata să devină donator de organe'. De altfel, nimeni nu va fi obligat să dea un răspuns: cetăţenii pot refuza să participe la sondaj.

Propunerea miniştrilor germani ai sănătăţii a găsit deja sprijin din partea liderului fracţiunii CDU-CSU din Bundestag, Volker Kauder, şi a preşedintelui fracţiunii de opoziţie SPD, Frank Walter Steinmeier. Ambii şi-au făcut publică intenţia de a scoate în dezbatere un proiect de lege corespunzător. Potrivit publicaţiei germane Spiegel, modificările la legislaţia privind transplanturile de organe ar putea fi făcute până la sfârşitul acestui an.

Majoritatea covârşitoare a cetăţenilor germani - 77% - sunt de acord cu noul model de reglementare în domeniu, împotrivă pronunţându-se doar 14%, iar indecişi fiind alte 9%, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de sondare a opiniei publice de la Koeln, YouGov. În acelaşi timp, fiecare al doilea respondent a declarat că doreşte să devină, după moarte, donator de organe.

În prezent, de transplant de organe au nevoie circa 12.000 de germani grav bolnavi, dintre care 8.000 aşteaptă un transplant de rinichi.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Curs de comunicare în domeniul transplantului de organe În cadrul campaniei 'Donarea de organe, un dar pentru viaţă' organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş a avut loc, joi, un curs de comunicare în domeniul donării de organe la care au participat...
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Iaşi: Deputatul Ciuhodaru vrea introducerea pe cardul de asigurat a opţiunii de donare de organe Deputatul Tudor Ciuhodaru va depune, luni, un proiect legislativ de modificare a legii?privind îmbunătăţirea donării şi transplantului de organe,?în condiţiile creşterii numărului potenţialilor receptori şi a scăderii continue a numărului de potenţiali donatori, prin introducerea pe cardul de asigurat...
Premieră în prelevarea de organe pentru transplant O prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht) a avut loc la Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea în noaptea de 15 spre 16 aprilie, informează printr-un comunicat de presă Agenţia Naţională de Transplant.
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...