Cele mai citite
 


Germenii plantei schinduf, sursa de contaminare cu E.coli în Franţa şi Germania
sâmbătă, 2 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Germenii plantei schinduf, denumit şi fân grecesc sau regional molotru, constituie, cel mai probabil, legătura dintre cele două focare de contaminare cu E.coli înregistrate în Franţa si Germania, potrivit concluziilor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
Cele două autorităţi europene au demarat investigaţiile, având ca ipoteză de bază considerarea germenilor de plante ca sursă de contaminare, în special cei ai plantei schinduf, care sunt frecvent comercializaţi şi consumaţi în amestecuri de salate.
"Sub acest aspect se face recomandarea fermă de a nu se consuma germeni de plante sau seminţe încolţite în formă crudă, în salate, ci doar bine gătite", menţionează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Similar situaţiei din Germania, şi cazurilor de îmbolnăvire cu E.coli înregistrate în Franţa, pacienţii au fost monitorizaţi şi testaţi pentru a evidenţia bacteria cauzatoare. În ambele situaţii a fost confirmată tulpina de E.coli O104:H4.
Ancheta epidemiologică, aflată în desfăşurare, este orientată pe mai multe aspecte: identificarea sursei de contaminare, trasabilitatea alimentelor suspicionate, avertizarea medicilor şi recomandări pentru populaţie.
ANSVSA precizează că EFSA, ECDC, Comisia Europeană, autorităţile competente din Statele Membre şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă colaborarea pentru finalizarea anchetei epidemiologice în cazul focarelor de E.coli.O104:H4.
Un instrument important pentru derularea eficientă a acestui proces este Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, utilizat pentru schimbul rapid de informaţii, viteza de reacţie în aceste situaţii fiind vitală în majoritatea cazurilor.
Schinduful (Trigonella foenum-graecum), denumit şi fân grecesc sau regional molotru, aparţine familiei Fabaceae. Este o plantă erbacee din familia leguminoaselor, întrebuinţată ca nutreţ pentru vite sau folosită în bucătărie şi în medicină. Seminţele de schinduf se folosesc în ţările asiatice drept condiment: fie uscate, adăugate în amestecuri tradiţionale (curry), fie încolţite ca o verdeaţă picantă, în salate. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un lot de seminţe de schinduf din Egipt, legătura între epidemiile de E.coli din Franţa şi Germania (EFSA) Un lot de seminţe de schinduf importate din Egipt în 2009 pare a fi legătura 'cea mai probabilă' între intoxicările cu bacteria E.coli din Franţa şi Germania, a anunţat marţi Agenţia europeană pentru securitate alimentară (EFSA), citată de Reuters şi AFP.
Discuţii la nivel european privind cazurile de contaminare cu E.coli din Franţa /responsabil al CE/ La nivel european au loc discuţii cu privire la cazurile de contaminare cu bacteria E.coli din Franţa, pentru a stabili dacă este sau nu necesară lansarea unei alerte în Uniunea Europeană /UE/, a indicat sâmbătă Comisia Europeană /CE/ citată de AFP.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...
ANSVSA: România a reprimit statutul de 'ţară cu risc neglijabil' pentru encefalopatia spongiformă bovină Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a informat oficial Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că, începând cu data de 8 decembrie 2015, România şi-a recăpătat statutul 'de ţară cu risc neglijabil pentru encefalopatia spongiformă bovină'.