Cele mai citite
 


Trei sferturi dintre apelurile la 112 reprezintă alarme false sau abuzuri
sâmbătă, 2 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 70% dintre români apelează numărul unic de urgenţă 112 pentru a face glume sau pentru a sesiza lucruri care nu sunt de competenţa personalului care deserveşte acest serviciu, a afirmat directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, la o masă rotundă desfăşurată vineri pe această temă.
Potrivit acestuia, trei din patru apelurile sunt false sau reprezintă abuzuri. Totuşi, sondajele arată că românii ştiu în proporţie extrem de mare - 98% - ce reprezintă numărul unic de urgenţă 112.
Directorul STS a precizat că un portret-robot al celui care apelează abuziv numărul 112 ar arăta că acesta este posesorul unei cartele de telefon, este needucat şi pus pe glume.
'Fie îşi testează telefonul de nenumărate ori, pentru că nu e sigur că se aude bine, fie sunt singuri, divorţaţi, necăsătoriţi, dintr-o anumită categorie socială (...), stau mai mult de vorbă, se mai distrează', a spus Opriş.
La rândul său, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a arătat că a avut surpriza să constate că nu doar tinerii de 18-20 de ani se ţin de astfel de glume, ci şi adulţi, de 30-40 de ani, care "dădeau apeluri şi râdeau'.
El a mai menţionat cazul unui bărbat care a dat mii de telefoane la 112 iar după o săptămână de căutări s-a constatat că era vorba despre o persoană cu retard mintal căreia familia îi cumpărase un mobil şi o învăţase să sune la numărul unic de urgenţă pentru că este singurul gratuit.
Printre cei care sună la 112 pentru se distra se numără şi copiii, care uneori însă sunt îndemnaţi tocmai de părinţi să facă acest lucru, atunci când îi lasă singuri acasă. O altă categorie sunt oamenii supăraţi pe stat, din diferite motive, care sună la 112 fiindcă ştiu sigur că aici li se va răspunde.
Marcel Opriş a mai explicat că nu atât costurile materiale sunt deranjante în astfel de cazuri, cât cele umane, cinci-şase persoane dintre cele care răspund la apeluri cedând psihic în fiecare an.
La rândul său, Raed Arafat a subliniat faptul că aceste apeluri false pot cauza pierderi omeneşti, deoarece se poate întâmpla ca în timp ce un echipaj este trimis la o alarmă falsă, altcineva să aibă realmente nevoie de ambulanţă.
El a mai explicat şi care este cauza nemulţumirii oamenilor care se plâng că sună la salvare iar aceasta vine greu.
'Dacă oamenii vor ambulanţă în opt minute inclusiv pentru febră, să îmi arate orice ţară din lume care are aşa ceva. Este o mare diferenţă între intervenţia la codul roşu, unde se deplasează cu girofar, sirenă, se încalcă toate regulile de circulaţie ca să ajungă acolo şi intervenţia la codul verde, când viaţa omului nu este în pericol, dar necesită un consult şi medicul poate ajunge un pic mai târziu', a arătat Arafat.
Subsecretarul de stat a adăugat că oamenii uneori chiar exagerează sau spun că au păţit un accident pentru ca medicii să ajungă mai repede la ei, iar apoi se supără, deoarece se pomenesc la uşă cu echipajul de pompieri venit să-i ajute la o problemă inexistentă.
Raed Arafat şi Marcel Opriş au participat vineri la o dezbatere cu specialişti români, dar şi din alte ţări europene, despre Sistemul Naţional Unic Pentru Apeluri de Urgenţă 112, care funcţionează în România din 2005. AGERPRES/(A - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În 2015, serviciile de ambulanţă judeţene şi SABIF au intervenit la 2.972.305 de solicitări Serviciile de ambulanţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au primit prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 2015, un număr de 3.741.439 de apeluri şi au intervenit la 2.972.305 de solicitări pentru cazuri de urgenţă, consultaţii la domiciliu şi transferuri, potrivit bilanţului Departamentului...
Videoconferinţă a secretarului de stat Raed Arafat cu reprezentanţii structurilor de urgenţă Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a convocat luni o videoconferinţă la care au participat şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Ioan Burlui, reprezentantul Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul MAI, comandor Cătălin Dache, directorul Direcţiei...
Ziua Europeană a Numărului Unic 112 marcată în ţară (grupaj) Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată pe 11 februarie, aduce în acest an în prim-plan, în mai multe ţări europene, conceptul de resuscitare cardio-pulmonară, având în vedere că marea majoritate a europenilor nu ştiu cum să efectueze această procedură în cazul în care sunt martorii unui stop cardiac...
Raed Arafat: Serviciile judeţene de ambulanţă nu de desfiinţează, va fi comandă unică, pentru un mod de lucru integrat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că prin regionalizarea serviciilor de ambulanţă de la nivelul ţării, serviciile judeţene nu vor fi desfiinţate, însă va fi gândită o comandă unică pentru a exista un mod de lucru integrat.
Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată în ţară (grupaj 2) Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată pe 11 februarie, aduce în acest an în prim-plan, în mai multe ţări europene, conceptul de resuscitare cardio-pulmonară, având în vedere că marea majoritate a europenilor nu ştiu cum să efectueze această procedură în cazul în care sunt martorii unui stop cardiac...
Raed Arafat: 112 nu este un număr de joacă, ar trebui înăsprite sancţiunile pentru alarmele false Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat vineri la Sfântu Gheorghe, unde a participat la inaugurarea dispeceratului comun Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă-Serviciul de Ambulanţă Judeţean (ISU-SAJ), că trebuie luate măsuri pentru diminuarea apelurilor false la 112, atât...